вторник, 3 април 2007 г.

Защо трябва да бъде ударен Иран


На глупостите, че той подпомагал бунтовниците в Ирак никой не вярва, дори и хАмериканците. Терорът в Ирак се подклажда основно от сунитите и свързаните с тях организации, между които и "Ал Кайда". Продържавните медии в САЩ пропускат да ни осведомят, че между "Ал Кайда" и прочието сунитски организации от една страна, и шиитските "Хизбула" и т.н. съществува жестока конфронтация. Една от причините сегашното марионетно правителство на Ирак да сътрудничи на окупационните сили е надеждата, че САЩ ще сломят съпротивата на сунитските радикални организации.

Но ако САЩ атакуват Иран, всяко сътрудничество от страна на иракските власти не че ще бъде прекратено, но ще се формализира напълно, сиреч на него няма да може да се разчита - всички знаем, че както мнозинството от иракчаните са шиити, така и че правителството е прошиитско.

Истинският въпрос е защо - след са нагазили до гуша в афганистанските и иракските лайна - САЩ биха интервенирали и в Иран? Отговорът донякъде е свързан с Латинска Аверика. Неслучайвжо Ахмадинеджад бе наскоро на посещение там. Боливия Венецуела на Уго Чавес е една от големите производителки на нефт и като такава - член на ОПЕК. Иран още миналата година заяви намерението си да организира петролна борса, на която нефтът да се търгува не срещу долари, а срещу евро. Ред вътрешни и външни причини спираха досега този проект, който бе доста напреднал като логистика. Тук е изключително важно да припомня един факт - войната срещу Ирак започна след като Саддам започна да търгува нефта срещу евро, а не срещу долари.

Това заплашваше да срути тоталната хегемотия на САЩ върху световната икономика, а оттам и върху световната политика. Световната икономика е нефто-доларова икономика. Всички държави са принудени да купуват нефт, а той се продава срещу долари. Сиреч всички държави са принудени не само да имат оперативни, но и стратегически резерви долари за нефтените си потребности. Тази схема е изградена през 1972-73 г., (тогава САЩ обявиха дефолт, у нас му викат мораториум, че няма повече да резменят долари срещу злато), когато САЩ сключват споразумение със със Саудитска Арабия - най-големия износител на нефт, че те ще крепят на всяка цена Саудитската династия в замяна на което нефтът ще се търгува само срещу долари.

И ква стана тя? Саддам заплаши статуквото. Трябваше да бъде унищожен. Иран заплашва статуквото - още повече, че го прави в комбина с Уго Чавес. Иран трябва да бъде унищожен. Или поне управляващите Иран.

Ясно и просто?

6 коментара:

Анонимен каза...

Ако нападнат Иран, САЩ ще пострадат много сериозно.

Анонимен каза...

Венецуела, не Боливия...

Анонимен каза...

Боливия - член на ОПЕК?! Най - бедната страна в Латинска Америка - голям износител на петрол?!И президентът й не е Уго Чавес, а Ево Моралес. Не че нещо, ама, нали добре е човек, преди да седне да словоблудства, т.е. , твори да помисли/почете малко.

Unknown каза...

Сори, грешка. Четях същевременно нещо друго за лявата вълна в Латинска Америка и механично ги обърках. Голяма тъпня от моя страна :-(

Толкова голяма, че ще я редактирам.

Bruce Wayne каза...

това за петрола и доларите не го знаех, мерси :) още един пирон в ковчега на Буш-мените :)

Unknown каза...

@Bruce Wayne
За петродоларовата икономика май ще трябва да напиша отделно. Защото тя диктува живота ни, а ние дори не знаем това.