четвъртък, 26 април 2007 г.

Аватарите мои - Гоа


Сигурно е странно съчетанието на будаподобния първи аватар с танцуващите от другия пост. Няма странно. Има взаимосвързаност и взаимообусловеност. И тя е ГОА.

Понеже някои ще ги домързи, а други ще си кажат "каква е тая глупост", вместо да дам линк към доста стар пост, ще го препубликувам целия. Именно защото знам, че повечето, които всеки, които си зададат въпроса за връзката между аватарите, са интелектуално лениви /което не значи, че не са интелектуални/, за да да потърсят корена й, затова повтарям нещо мое старо, като увод от мен към един друг много хубав текст за всичко това, което обяснява аватарите и мното други неща, много по-важни ог тях:

Няколко пъти пиша за любовта си към гоа/психеделик транса и за особената роля, която гоа трансът има в живота ми, отваряйки ми път към Просветлението. Гоа не е само стил музика, а цяла култура и идеология. От доста време се каня да напиша нещо по-подробно, но днес попаднах на един прекрасен текст, пуснат (не е негов, намерил го е в нета) от GOA_PSYCHEDELlC в дирския клуб, който и аз като Гоа сайкеделик искам да споделя с повече хора, за да се радваме. Неизвестният автор много добре е описал това, за което досега не намирах думи - как Гоа може да ти отвори Пътя към Просветлението, към раждането ти наново, към всеосъзнаването на света и сливането с него, към Силата/Отвъдното/Абсолюта/Бога или както там още се нарича (всеки разбира, за какво става дума):

"Сряда, Декември 28, 2005
Какво е гоа

Няколко пъти пиша за любовта си към гоа/психеделик транса и за особената роля, която гоа трансът има в живота ми, отваряйки ми път към Просветлението. Гоа не е само стил музика, а цяла култура и идеология. От доста време се каня да напиша нещо по-подробно, но днес попаднах на един прекрасен текст, пуснат (не е негов, намерил го е в нета) от GOA_PSYCHEDELlC в дирския клуб, който и аз като Гоа сайкеделик искам да споделя с повече хора, за да се радваме. Неизвестният автор много добре е описал това, за което досега не намирах думи - как Гоа може да ти отвори Пътя към Просветлението, към раждането ти наново, към всеосъзнаването на света и сливането с него, към Силата/Отвъдното/Абсолюта/Бога или както там още се нарича (всеки разбира, за какво става дума):

"За техно не искам да говоря, защото то е нещо съвсем различно от това, за което искам да напиша. А това, за което ще стане въпрос е нещото, което създават Astral Projection, Ethereal, Cosmosis и много други... Нека просто го наречем по начина, по който те го наричат - ГОА.

И тъй, ГОАта не е музика, то е живо същество... то се ражда пред очите ти, живее в съзнанието ти и умира в сърцето ти...

За това в него няма мелодия, то самото е мелодия, самото то казва повече, отколкото и хиляди думи... същевременно те кара да го обичаш за това, че го има, и да го мразиш, за това, че е толкова кратко... ГОАта е дар божи, но не от Бог, а от една неземна сила, която може да те контролира и да те накара да изпълняваш всяко нейно нареждане.

То - съществото, наречено ГОА - е власт, съвършено изпитание, което не е за всеки - всеки тон, всеки звук във него е богоизбран, за да бъде точно там, където е. Всяко едно битче информация в него е кодирана още в началото, когато е създадена и самата планета Земя, за да бъде открито сега, за да може ние, простосмъртните да се докоснем до самото начало на нашето съществуване...

Някой може да каже, че това е някаква безсмислена съвкупност от звуци, нещо, което се повтаря непрестанно, което не може да се нарече дори и музика... Не е така, един човек, които слуша тази "какафония" от звуци, влага смисъл в нея, разбира какво иска да му каже тя, какво иска да вземе от него... ГОАта не ти дава само сила, тя и взима от теб нещо, което ти несъзнателно си готов да откъснеш от сърцето си, да се разделиш с него...

ГОАта взима от теб цялата злоба, насъбрала се в душата ти през времето на съществуването ти... тя я генерира и я използва по свой собствен начин, грабва те, завладява душата ти и ти се чувстваш освободен и по-близо до оная сила, която някои наричат БОГ. Не, това не е бог под формата му на Иисус, или под формата, под която всяка религия влага в него. Това е нещо повече, това не е нещо, на което можеш сляпо да се кланяш - това е първосилата, останала от Големия Космически Взрив и караща Вселената да расте и да се самосъздава отново и отново... Някои биха казали - ами ето, това е точно бог, но не е така, бог е нещо измислено от хората, за да има на кого да се кланят, за да има кого да обвиняват, когато се случи нещо или да му се молят за по-добро.... Ето защо тази, не знам как да я нарека, сила може би е най-доброто определение, не е бог - тя е нещо материално, нещо, до което можеш да се докоснеш, което можеш да овладееш, само трябва да имаш ключа. А ключът към нея е във всеки един от нас - това е сърцето ни - само тогава, когато наистина отдадеш сърцето си на ГОАта, само тогава ще получиш достъпа до силата... Но какво значи пълното отдаване на сърцето??? Това значи вникване в идеологията на съществото ГОА, намиране на пътя до древния корен, от който произлиза вселената.... Най-точно до тази идеология може би се приближават източните философии, дзен, будизмът и т.н. Но и те не са съвършени - как може да е съвършено нещо, което ти го налага друг човек??? Ето това е зърното, в което се крие тайната да слушаш ГОА - тогава сам си измисляш своя собствена религия, неща, в които вярваш, идеи, които изповядваш... Ето защо ГОАта е и нещо много лично, нещо, което всеки трябва сам да разбере, а не да търси помощ от други хора. Това е религията на самоопознаването, на това да се научиш да познаваш самия себе си и да правиш това, което те подтиква сърцето и душата, а не законът или правилото. Но това изисква много жертви, много неща ще се променят в човека, който е готов да вникне в цялото същество, което е ГОАта... Но нещата, които този човек печели, са много повече... Някой ще каже - добре де, ти казваш, че всеки трябва да харесва ГОАта. Не е така, но този, който не я харесва, трябва да се запита не какво не харесва, а защо не го харесва? И все пак този човек губи нещо - губи нещо наистина ценно - възможността да опознае себе си и да открие истинската си същност, да порасне образно казано и да открие неподозираните таланти на своето съществуване, които лежат там в сърцето му и само чакат да бъдат стартирани...

Но какво става, когато човек започне да вниква в идеята на ГОАта - в един момент той забелязва, че иска все повече и повече от насладите, които му предлага слушането на ГОА, осъзнава, че се е пристрастил към един на практика безвреден наркотик - нещо, което всеки използва по един или друг начин. Именно, когато човек започне да поема свръхдози от този наркотик, тогава той започва да осъзнава, че нещо не е наред с това, което става около него, с целия свят. Той започва да осъзнава, че докато слуша ГОА, изпада в едно състояние, близко до това на дълбок транс, хипноза и делириум. Тогава той може да мисли чисто и логично, сякаш всяко парче от пъзела си идва на мястото, той вижда ясно вскяа мисъл, която сякаш се оформя пред очите му и се гравира по повърхността на мозъка му. Ето точно това е моментът, в който този човек започва да разбира ГОАта, да вниква в нейната идеология. Ето това е началото на раждането на този човек, на неговото преоткриване и преосъзнаване. От този момент нататък той се променя, вече не е той, сякаш част от този транс се е преселила и отвъд границата на нереалността, сякаш една страна в сърцето му все още вибрира с определена честота и го кара да мисли по-ясно и да чувства по-отчетливо. Това е кулминацията на започналото като невинна любов към музиката. Според мен това е нещо, което всеки заслужава да изпита, защото рано или късно човек трябва да умре, за да се прероди и от него да излезе Човека - от Хомо Сапиенс да се превърне в Хомо Супериоро.

Това е, не можах да спомена всичко, което е ГОАта, но както казах то е нещо много лично и всеки човек трябва да го разбере сам и по свой собствен начин. Само на края искам да спомена една мисъл, която според мен се корени в цялата идея на ГОАта - това е нещо, което ми хрумна точно в тези моменти на дълбок транс, когато разбрах, че в тези прости и може би объркващо звучащи думи се корени цялото ни съществувание. А ето ги и тях: "Днес започва от утре, утре свършва вчера". Не мога да обясня какво точно значат, защото това не може да се изрази с думи, може само да се почувства. Няма и да се опитвам да го обяснявам. Просто ще оставя думите да висят във въздуха и да засенчват слънцето, което свети над главите ни."

9 коментара:

Nedko каза...

Вени, пусни си един тв сериал - Старгейт SG1 се казва. Там има едни интересни същества наречени Гоа-улд :)

Анонимен каза...

Гоа транс мога да слушам, когато съм в определено състояние на духа, но не мога да слушам психаделичния транс - прекалено е претрупан откъм мелодии, а евро бийта му отдолу ме дразни. Под думата евро бийт имам предвид ритъма съпровождащ парчетата е същия като денс парчетата от 90-те години - тънък и пулсиращ. В транс музиката предпочитам прогресив транса - харесва ми дълбочината на звука, плавното преливане на мелодията, бийта, който е по-бавен, но психически подготвящ те за нещо, което изригва към кулминацията на парчето.Има един български сайт, който предполагам че го знаеш в който може да се намерят много неща за транс (психаделична, гоа, прогресив, амбиент и чил аут)културата, както и да си дръпнеш последните сетове и парчета от авторите на сайта. Адресът му е:

http://ouim.org/

Unknown каза...

@ Albinos

Хе-хе, ами ако не знавм Оуим, къв трансър съм? :-)

Тя една от дамите, които го създаде, преди това беше един от най импортант клубарите в гоа/психеделик транс клуба на dir.bg.

Ouim е страхотен портал - и съдържателво, и технологично.

Много се радвам, че сред читателите ми има и фен на транса. Между другото, и аз не обичам евротранса. Като музика извращава смисъла на транса в името на комерса. И израелците почнаха да го правят, а предполагам, знаеш ролята на израелците в развитието на транса.

Изобщо се вбесявам винаги, когато комерсът прелъстява и извращава всичко - не само транса. Добрe, че има и ще има индипендънт трансъри, които ще правят нашата музика на нашите партита и на големите outdoors events

Анонимен каза...

В'ервайте ми, заз си мислех, че съм си едва ли не самичък с Гоа, ама не било така, сега си признавам.

Анонимен каза...

"Заз"-а е за да импонирам, нали вчера стана дума и за правопис.

Unknown каза...

@victor

Ами аз съм такъв транс откачалник, че ако искаш, да си размениме сетове и албуми,които имаме и очевидно. Само че това след около месец и нещо, щото сега си имам сериозни проблеми. Ако през това време не те затруднява - напиши ми сисък какво имаш, за да ти отговоря след около месец какво имам и да можеш да избереш какво искаш.

Гоа ми помогна - в един особено тежък момент в живота ми - не само да погледна от друга, по-истинска гледна точка на себе си, а и да видя света не от гледната точка на моето его, а от може би по-обективна. Казвам "може би", защото едно от нешата, на които гоа ме научи, бе че обективността е илюзия, плод на майнуподобния, несъвършен човешки разум.

18:50

Анонимен каза...

Гоа и сай - това не е музика,това е страст. Поздрави.

/keitaro@abv.bg/

Анонимен каза...

Виждам че някой ме е опознавал тихо и ме е привлякъл по-близо в горещ танц.Трябва да съм луда да откажа .Искам и колкото по-топъл и нежен, толкова по-необичаен ще бъде.Защото нещо се случва с мен...

Unknown каза...

@ анонимен

Учудващо и привличащо е, че някой по някакъв начин е попаднал на някакъв пост отпреди 3 години, защото нито блогът, нито аз съществуваме в транс обществото - в смисъл като активни участници. Кой, как и защо е попаднал тук ? ...

Това, което ме чуди, ме и привлича :-)