събота, 14 април 2007 г.

САЩ повече затъват в иракските лайна


Турската армия е дислоцирала 50 танка от батальона в град Силопи, Югоизточна Турция, край границата си с Ирак, съобщава RFI. Танковете са били разположени вчера на около 2 км от граничния пункт Хабур между Турция и Ирак и очакват в готовност, отбелязва изданието. Висши турски военни правят проучвания в крайграничния район. На пресконференция началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Яшар Бююканът поиска одобрението на правителството за нахлуване в Северен Ирак за борба с кюрдските сепаратистки бунтовници там.

Ко праят тия хора, хамериканците? От една страна, кюрдите са им дългогодишният най-верен съюзник в ирано-иракския регион. От друга страна, кюрдският проблем е ключ в доктрината за национална сигурност на Турция - стратегически съюзник на САЩ в три региона .

Все повече става ясно, че Ръмсфелд и компанията неоконс маниаци набутаха Буш Джуниър в класически цугцванг - нЕма полезен ход. Доскоро се подигравах на очевидния тъпак, но сега вече ми е жал - не за него, а за Америка, която той набута във всички видове лайна.

За съжаление. Щото крайните сметки от неоконсервативната бушменска авантюра години наред ще ги плащаме ние - гражданитге от много други страни. Кво ми пука, че и обикновените американци ще си плащат?

3 коментара:

Анонимен каза...

50 танка са си едно малко нищо във военен план. Виж от политически нещо се цели.

dzver каза...

Вени, Буш има 1 полезен ход - да те назначи за съветник, понеже много разбираш от политика, война и т.н. :-)

Unknown каза...

Абсолютно си прав! И отг войната ще го извадя с достойнство, и ще му дам тласък да започне да решава енергийните проблеми на САЩ. Ама тогава тия от "Шел", "Ойл забравахи какви" и прочие паплач ще ме гръмнат. Подобни на тях Кенеди гръмнаха, та мене ли?

Тъй че офертата не се приема :-)