понеделник, 9 април 2007 г.

Ислямът май завладява Европа


10 коментара:

Анонимен каза...

и какво следва от това, според теб?

Unknown каза...

Следва да следваме примера на Русия, където съществува доста голяма ислямска популация, но като цяло и мюсюлманите са умерени, и властите също. Нещо, което Европа не може да постигне.

Анонимен каза...

коя европа по-точно? обединена или страните извън съюза? ами вземи и напиши постинг, де! давай с твоите изводи вместо тая табличка!

Анонимен каза...

И именно за това не разбирам що толкова се кефиш за и очакваш "падението" на американската "империя"... Все едно ще е по-добре да дойдат арабелите!

Unknown каза...

@Владо

Не се кефя, че ще падне хАмериканската империя. Мисля, че именно неадекватното им, но последователно поведение към исляма ще доведе до това.

От което всички добро няма да видим.

Unknown каза...

@lyd

В Русия, за разлика от Европа, никога не е съществувала така наречената политическа коректност и така нареченият мултикултурализъм.

Поради това се е създало жизнеспособно съжителство между мюсюлманскитке общности и останалите - на базата на авторитарната власт и умерените ислямски лидери. В Европа им дадоха всички права, даже ги толерираха и те им се качиха на главата. И още ще им се качват.

Разковничето е в опита на Руската империя - в нея никога не е имало каквото и да е обособяване по национално-верски признак. Имаш силна власт и точка. Който не ще да се съобразява с нея - да си носи последствията.

Знам, че хич не звуча политически коректно, ама мисля, че това е позитивният път. Добавям, че никога в Русия не е имало масово преследване срещу мюсюлманите - за разлика от това срещу евреите. Това също говори в полза на умерено-компромисния баланс.

Русия - мюсюлманска държава? Звучи странно. Но в Русия живеят повече мюсюлмани, отколкото в която и да е европейска страна (ако не броим Турция); а процентният дял на мюсюлманите сред общото население бързо расте. Според преброяването от 2002 г., в Русия живеят 14,5 млн мюсюлмани – 10% от общото население, съставляващо 145 млн. В 2005 г. външният министър Сергей Лавров съобщиу говореяки за мюсюлманите, числото "20 миллионов". Равил Гайнутдин, глава на руския Съвет на мюфтиите, говори за 23 млн, отчитайки мигрантите от Азърбейджан и Средна Азия.

А в Русия нямат тези проблеми с мюсюлманите, които имат в Европа. Пиша тези факти, за да аргументирам мнението си, че има и друг модел, освен евроисляма - руският ислям.

Чечня е друга история - там въпросът е не толкова конфесионален, колкото етнонационален, тъй че не може да се приема за релевантен модел. Там борбата се води за национално освобождение, а не заради исляма.

Unknown каза...

@lyd

Забравих нещо - странната за нас, но закономерна близост на интересите на московските мюсюлмани с руския национализъм. Тъй като в Русия нито една политическа сила не може да храни особени надежди за бъдещето си, ако е в открита опозиция срещу Путин, то московските мюсюлмани - близо 2 млн, предпочитат да "надуват мускули", плюейки Запада, даже по-остро, отколкото е прието по руските стандарти. Депутатът мюсюлманин Шамил Султанов например, хвали Путин за това, че той се "противопоставя на Америка" и нейните злокобни планове. Подобна риторика много добре се съчетава с руския национализъм , виждащ в исляма свой съюзник в борбата си със Запада.В това отношение политическият ислям от руски тип и традиционната гордост на великоруското славянство много добре си пасват. Може би това е една от причините за толерантността на Кремъл към руския ислям и на руските ислямски лидери към Кремъл.

Анонимен каза...

Заглавието по-скоро трябва да е 'Добрата стара чанта Европа благосклонно се надупи пред исляма'.

Извинявам се, ако четат деца.

Unknown каза...

@Grimm

Правата на човека, мултикултурализмът, плурализмът, демокрацията и прочието западни творения трябва да имат някаква граница.

Но понеже в Европа не разбират това, скъпо ще си плащат в близките десетилетия. Лошото е, че вероятно и ние наравно с тях.

Макар че нашият, българският ислям има толкова общо с евроисляма, колкото аз с Мадона :-)

Unknown каза...

@lyd

Забравих да ти отговоря, че Норвегия и Швейцария не са членове на ЕС. Тъй че таблицата сочи тенденциите за Европа, а не само за ЕС.

За новите членове още няма точни данни, но скоро ще има и те няма да се отклоняват съществено от общата тенденция.

Една от причините за увеличаването на мюсюлманите в Европа е миграцията; другата - значително по-високата раждаемост при тях в сравнение с тази при "автентичните" европейци.

И това на фона на невъзможността Европа да намери успешен модел за тяхната интеграция. Те си остават затворени общности, дори и след 2 поколения, родени и възпитани там.