вторник, 3 април 2007 г.

САЩ не дават пари на Третия свят



Pax AmericanaЕвропейската комисия обяви данни от изследване, според което Европейският съюз дава 57% от помощите за развиващите се държави. Швеция, Люксембург и Холандия са най-щедрите донори. По дарения за развиващите се държави Европа е следвана от Япония с 0.25% и САЩ с 0.17 %. При условие че сумарния брутен вътрешен продукт на Евросъюза и на САЩ са общо взето сравними.

И кво излиза? Суперсилата с амбиции да прекроява цели региони (Близкия и Средния Изток, преди това Западните Балкани), чиято военна доктрина включва т.нар. превантивни войни, която играе ролята на световен жандарм, която чрез мнозинството си в Международния валутен фонд и Световната банка безапелационно диктува икономическата политика на близо 1/5 от света - та тази сила се стиска да помогне финансово на страните в нужда. хАмериканците разбират помощта като военни интервенции и икономически диктат.

Добре дошли в Pax Americana!

Надеждата е в това, че рано или късно всяка империя се срутва под тежестта на собствената си сила. (класически примери: Pax Romana - Римската империя; Pax Britannica - Британската империя и т.н.)

3 коментара:

Bruce Wayne каза...

американската империя ходи да бомбандира третия свят, а после минават европейците да превързват раните...

eos каза...

Освен дето се стискат за финансови помощи, Щатите де факто не дават никаква възможност на страните от Третия свят да се изправят на крака. Имат си огромен бюджет за селскостопански и експортни субсидии, които насърчават свръхпродукцията и износа и в крайна сметка водят до изкуственото занижаване на световните цени особено на стоки като памука и захарта. А тези стоки за много от развиващите се страни са единствената надежда за изход от бедността - с евтината работна ръка, с която разполагат, тези държави биха могли да излязат конкурентноспособни на международния селскостопански пазар, но субсидиите в богатите страни им отрязват този път. ЕС също има огромен бюджет за селскостопански субсидии, но поне влага някаква мисъл и ако помня правилно преди година-две е съкратил експортните субсидии почти наполовина именно с целта да се избегне изкуствено занижаване на цените.

Така че може да се каже и така: европейците минават да превързват раните, а американската империя после ходи и руши...

Bruce Wayne каза...

а дано да се разпадне по-бързо хищническата империя. или поне нормалните хора там да вземат властта. засега се управляват успешно на принципа "1984", каквото е по телевизора, това е и в масовото съзнание