понеделник, 17 април 2006 г.

Котешка история на генетиката




Исках да пусна снимка на котката си Шарки, защото най-сетне успях да я хвана така, че да се вижда шарената й красота (тя е ужасно страхлива и бяга от хора). По този повод погледнах в гугъл да определя кой тип окраска е нейната и втори ден не мога да спра да гуглирам. Оказва се, че за да разбера тайната на трицветната й козина, трябва да преговоря историята на генетиката и да науча доста нови неща в тази област. Съзнавам, че звучи най-малкото странно, но е факт. Даже открих, че има подобна книга - "Cats Are Not Peas: A Calico History of Genetics" (Котките не са грахчета: Calico история на генетиката), която била много увлекателна и мисля да си я купя. Знаех за Проекта за човешкия геном, но сега покрай Шарки разбрах, че има и Проект за котешкия геном. По ред причини се смята, че котката е изключително подходяща за генетичен анализ. Още не съм асимилирала наученото, за да мога да го изложа ясно, така че ще отложа обяснението за по-нататък.

Засега мога да кажа, че трицветните котки (с ясно очертани участъци, а не преливащи се цветове) в САЩ се наричат Calico. Същинските Calico са почти винаги женски, изключително редките мъжки са стерилни и затова такава порода няма. Те са резултат на неменделево унаследяване, като има и генетичен мозаицизъм. Ще помоля ако някой, попаднал тук, познава подобни трицветни котки, нека пише дали знае за мъжка такава и дали е стерилна. Имам причина да питам, когато пиша за интересните генетични механизми при трицветните котки, ще я обясня.

12 коментара:

Анонимен каза...

Аз конкретна котка не мога да посоча, но си спомням преди няколко години баща ми
казваше 'Ако котката е с три или повече цвята - значи е женска'. И се оказваше прав -
всеки такъв екземпляр, за който питахме - все беше женски.
Не е бил точен в дефиницията си очевидно, но общо взето прав, но чак сега разбирам защо.

Анонимен каза...

Породата се нарича "източноевропейска късокосместа", дефинирана е сравнително отскоро, и включва също така повечето представители, които наричаме "улична подобрена". (Моята Писа е класически пример. :-) )

Unknown каза...

@plamen tonev
Общо взето е прав, защото мъжките калико са изключително редки. Скоро ще опиша целия механизъм - много е интересно, но е малко сложничко, а аз искам по-разбрано да го изложа.

Unknown каза...

@григи

Така е, но аз мислех, че тази специфична окраска е или някаква конкретна порода, или че у нас в момента се сформира спонтанно някаква нова порода, тъй като из софийскитеи улици напоследък срещам много трицветни котки. Обаче търсейки има ли такава порода, попаднах на генетичния аспект на котешката окраска, който се оказа освен интересен, и твърде актуален от научна гледна точка. Казах, че скоро ще напиша подробно, но се забавих, защото материята не е лесничка и иска четене, пък аз доста време трябваше да отделя на Докторската градинка, а нали трябва и да работя все пак, за да ям, де :)

Dess_Lin каза...

Преди почти 40 дни котката ми роди. Тя е чисто черна, а гаджето и сиво на черни раета (като на рекламите на Whiskas). Родиха се 6!!!! котенца - горката ми маца. 5 от тях са с черни гръбчета, иначе като таткото (Whiskas), а шестото е бяло на черни и жълти петна - женско. Как стана това? :)

Анонимен каза...

При трицветните котки мъжкия пол си е вид мутация. Не си спомням точните термини от генетиката, но ще се опитам да го обесня. В генетиката гена се разглежда като комбинация от 2 алела. При тези котки жълтия и черния цвят на козината е свързан с Х хромозомата. Всички знаят, че женските имат две Х хромозоми. Когато една котка от женски пол има два алела носещи белега жълт(или както се казва този цвят) цвят на козината, то те стават бели на жълти петна. Когато присъстват два алела носещи черния цвят, котката става с бяло-черно оцветяване. А когато единия алел носи жълтия цвят, а другия - черния, се получава трицветно котенце.
Както казах белега цвят на козината е свързан с Х хромозомата, а при мъжките има само една такава. Следователно няма как при мъжки индивид да присъстват и алел за жълт цвят, и алел за черен цвят. Затова и няма трицветни котараци.
Аз имам две трицветни котки, които са си харесали един черно-бял котарак. Всички трицветни котенца, които са се раждали са били женски,а мъжките са черно-бели или бели с жълти петна.
Това мога да кажа аз от личния си опит и от ученото по биология :)

Gargamelitta каза...

Имам трицветно мъжко коте :)

Unknown каза...

@ Gargamelitta

Има такива редки случаи (приблизително 1 от 1300)на мъжки трицветни котараци. Повечето от тях имат три полови хромозоми. Нормално котките, както и хората имат две - жените XY, мъжете XX. Понякога има мъже с три полови хромозоми - XXY (синдрома на Клайнфелтър), които обикновено са стерилни. Същото е с мъжките котараци с XXY - обикновено са стерилни.
Друга, много по-рядка причина, е, че трицветните котараци са генетични химери. Химера в генетиката наричат организъм, който притежава две различни генетични линии. Получава се, когато има две ополодени яйцеклетки, но те не се развиват като близнаци, а едната "изяжда" другата, по-точно сливат се. Също по-рядка причина е генетичният мозаицизъм - организъм с различни генетични линии, но в резултат не на сливане на две яйцеклетки, а на грешки при развитието на една оплодена яйцеклетка.

Анонимен каза...

Моя приятелка има мъжки трицветко, нямам идея дали е стерилен.. още е малък :)

dima_37 каза...

и аз имам калико-много умна и интуитивна котка

Unknown каза...

Аз имам мъжки костенурко! Нямам идея дали е стерилен , кастриран е естествено. Иначе се разгони преди това

Unknown каза...

Попаднах на вашата статия, докато се рових за повече инфо за този "феномен"