вторник, 28 февруари 2012 г.

Нецензурното - единственото слово на лишените от властта



Путин на хуй

На 13 декември 2011 г. собственикът на изданието "Комерсантъ Власть" зарди статията Яблочный пуйуволни главния редактор Максим Ковалски. Текстът под илюстрацията, подписан от журналист-наблюдател на изборите, свиделстваше, че бюлетината е редовна, тъй като са попълнени коректно всички графи, а законът не забранява изрично ръкописни мнения върху редовна бюлетина. В демократична държава медиите дори не биха забелязали подобна екстравагантност, но в днешна Русия такива гласоподаватели са хиляди..

Колективът на медиата се солидаризира с Ковалски с протестна подписка, но нямаше подадени оставки. Не бива да ги съдим - колко днешни български журналисти ще си подадат оставките в знак на политическа позиция, ясно съзнавайки, че след това остават на улицата, в краен случай на вече бедняшкото фрилансърство.

*. Узбекът Алишер Усманов  е милиардер, един от най-големите руски олигарси и от най-приближените до Путин

Сред хората в Москва и Лениград - мегаполисите, които са водещи в определянето на рускато бъдеще, преобладаващото мнение бе, че публикацията нарушава не само добрия вкус, но и медийния кодекс. ОБАЧЕ! - в конкретния случай според повечето хора изданието е спазило  практически духа на медиите, а именно - да покажет мнението на значителна част от хората.

Толкоз за Русия


У нас изпъдиха ръководството на в."Поглед", заради един нецензурен израз, който най-адекватно отразяваше позициите на главия редактар на "Труп" Тошо Тошев. У нас цензурирят форуми и фейсбук, в които се публикува оригинален, подпечатан и заверен от ПИБ документ от клиент бянкятя, че собственикът на ПИБ Цеко е капут. У нас се цензурират както офлайн, така и онлайн медии, колчем засегнат свещените добитъци Пеевски-Кръстева и родителската им Корпоративна банка на Цветан Василев; цензурира се всичко за Вальо Златев, за  пиянските делириуми на съдии от ВАС, за любовните воаяжи на Симеон Дянков с любимата му подчинена.

И наплашените от путинизация на България - за което имат сериозно основание, не трябва да забравят, че един от вече отработените махенизми за това са магистралните каки (без значение от етикета им - "топжурналист", Мадам В. и дори главен редактор) дето правят свирка за 5 лева. Тези магстрални каки на повикване отглежда властта. А за зомбирането на матряла ги нарича журналисти/медии.

П.С. Истинските, по дух, сърце и призвание журналисти никой в бг медиите не ги ще - д-р Тони Филипов, Иван Бакалов, Любослава Русева , Веселина Седларска, Ива Николова, Григор Лилов (с всичките ми резерви към уклона му към теорията на конспирацията, той е Журналист с главно Ж). Радостина Константинова, светла й памет, също бе на практика остракирана от гилдията. Зоя Димитрова.... Да ме простят другите, мълчаливичко-гадно отхвърлени, които не споменах.

П.С.2 Добилата широка популярност в блогове, социални мрежи и туитър акция "Цеко е к@пут" - незаивисимо от огромния пиар ресурс, хвърлен от ПИБ и обслужващата го агенция KIWI на ортака му Илия Ел Фелеки, се провали и така стана ясно, че българите сме част от новата, неполитическа, гражданска, глобална общност.

1 коментар:

ceco каза...

Добре написано , харесва ми .