сряда, 15 февруари 2012 г.

Хакнаха Афера.бг. Не са ли родните служби?


Сайтът на варненската журналистка Вуеселина Томова Афера.бг, известен със скандалните си разкрития за полицейщината и политическата употреба на службите за сигурност от всички управляващи досега, е недостъпен от няколко часа.

Хакнаха Афера.бг

Според Razkritia.com отговорна е турската хакерска група Milli Kuvvetler – „Пазители на държавата”. Даден е и скрийншот, на който вместо заглавната страница на Афера излиза знакът на Milli Kuvvetler, придружен от обемен текст на турски език. Основното искане на групата е всички да прочетат и запомнят документа „Ергенекон”.

Аз се съмнявам в това, тъй като не се посочва никакъв турски или изобщо небългарски линк за това, че Milli Kuvvetler са провели атаката. Прилича ми на нескопосна пакост на български служби, вероятно от МВР, опитващи се елементарно да заметат следите. Причината: Томова отдавна им е не трън, а трънище в петата ;-)

ННяма и никаква причина турските хакери да атакуват Афера. Днес Milli Kuvvetler проведоха операция срещу 5 израелски сайта, но обтегнатите отношения между двете държави са известни. А сайтът на Томова не е демонстрирал никакво специално отношение или предубеждение към съседната ни държава.

8 коментара:

NMMM.NU каза...

турските хакери са голяма напаст.

те хакват сайтове наред, правят го за спорта, стига да има някаква дупка.
разни клиенти на мой серври са хаквани нееднократно (това как ли се пише?).

проблемът с тях е, че те нямат страх, защото много трудно може да са направи каквото и да е по законов път.

единствения сайт който го хакнаха с "причина" беше на един приятел датчанин, защото някакви политици в Дания бяха говорили анти-мюсолмански глупости и имаше масирана атака сещу датски сайтове.

Unknown каза...

Може да си прав. Но моите съмнения се подклаждат сериозно и от факта, че сайтът на Веселина много редовно е хакван. И то без всякакви чужди хакерски емблеми. Отделно пък са телефонните заплаха и провокации към нея.
Може би само експерт може да установи откъде е.

Анонимен каза...

ОТ ГДБОП НЕ МОЖЕЛИ ДА ДОКАЖАТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДАЛИ НЯКОЙ НЕ ИЗПОЛЗВА ТУРСКАТА ХАКЕРСКА ГРУПА „ПАЗИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА”, /КАКВА МЕТАФОРА, А?/, А ЯВОР КОЛЕВ МЕ УБЕЖДАВА, ЧЕ ПРЕЗ 2004 ГОДИНА СЪЩАТА ГРУПА ХАКНАЛА СЪРВЪРИТЕ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ. ПЪК СЕГА ТЪРСЕЛ ТУРСКИТЕ СЛУЖБИ ДА ГИ РАЗКРИВАТ, ЕХ... УТРЕ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ, ДАНО ОПРАВЯТ НЕЩАТА МОИТЕ КОМПЮТЪРДЖИИ И ЩЕ ПУСНА МАТЕРИАЛИ. СИГУРНА СЪМ ОБАЧЕ, ЧЕ СА СИ НАШИ „ПАЗИТЕЛИ НА ДЪРЖАВАТА”
веселина томова

Анонимен каза...

Много е лесно да списваш сайт, нямаш разходите като за вестник. Въпросът е, че трябва да си достатъчно грамотен, за да можеш да се опазваш от хакери или поне да имаш готовност като те хакнат - да имаш бекъпи, които да качиш на друго място. Това всеки, който претендира, че е медия, а не просто любителски блог, го прави. Вместо да мисли за конспирации, Томова би трябвало да се подготви технически за такива атаки и да реагира навреме, още повече, защото често е мишена на атаки. Нито ГДБОП, нито някой друг ще й свърши администраторската работа по собствения й сайт. Читав програмист й трябва.

Анонимен каза...

Томова търси под вола теле и подобно на Бойко се оплаква с международното положение за всяка своя грешка. Освен че реве и плаче от нескопосания си сайт тя също си позволява и да трие всички коментари, които разумно, културно и градивно я критикуват. Това ми намирисва на огромен комплекс за малоценност. Човек който не търпи критика не заслужава да бъде четен.
Какво толкова е станало - турчета хакерчета докопали бъгясалата и джумла и я изгърмели от въздуха. Този сайт-самоделка сигурно някой или тя самата го е направил за един следобяд докато си е пиел кафето.
Поука 1 - за толкова пари, толкова боза
Поука 2 - Винаги може да бъде по-лошо. Хакерите да са руснаци, да оставят сайта и да работи и леееко да добавят някой друг зловреден скрипт - резултата : овирусената и читателска аудитория.
Поука 3 - сайта е лицето ти: както не може едно такси да е мръсно и ожулено, така и сайт не може да бъде самоделен и недодялан.
Поука 4 - Ако не знаеш как, виж тези които знаят - някой да е чул за хакване на Дневник и Капитал?
Поукч 5 - Признай си да ти олекне - кажи сайта ми е бъгав и ме наказаха. Не търси от 9 дерета вода.
Поука 6 - Прочети по темата : ИП-то което е видяла едва ли е на хакера.

С едно заключение - На калпавата ракета, космоса и е крив. Да не ползвам вулгарния вариант на поговорката.

Unknown каза...

Уважавам мнението Ви. Както по Волтеровия принцип - не съм съгласен с теб, но бих воювал за правото ти да го изказваш. Второ, по-конкретно - аргументирате го. С част от аргументите Ви не съм съгласна, други смятам, че са неопраднато ограничени като идеен и тематичен обхват; и по-скоро аз бих ги разгърнала по-състоятелно.

Но! И това НО! е най-важно за мен.

Въпреки моите различия с Веселина (идейни, идеологически, оценки за конкретни личности, конкретни тези; както и поради различаващите ни се възгледи за дизайн най-общоказано) - аз я чета редовно, защото я ценя като автентичен, искрен до основанията на съществуването си човешки глас. Поради което я уважавам.

JJ каза...

Вени Г, така е и с вас. Изключително сте различна от това което аз приемам. Имате различен стил на писане, различни убеждения и политически и музикални :)

Въпреки това и аз ви уважавам и чета. А вие тъй като също ме уважавате като свой читател, не ми триете коментарите, независимо че по някога са били доста критични към вас. Ако вие се държите като СЕМ или подобна цензура аз ще ви отсвиря сайта/блога - защото явно сте луд човек който слуша само себе си и не търпи различно от своето мнение. Луди толерирам, но не следвам.
Такова и мнението ми за Томова. Не е логично да се оправдаваш с тайни служби, световни конспирации и прочее заради едно хакване на недобре защитен сайт. Не е логично да триеш коментарите които изразяват това мнение или критикуват уебмастъра. Това е ....ненормално-параноично-себично-нарцистично поведение ....

Unknown каза...

Ето една (но не единствуна) идея, която споделяме. Скептично-ироничното отношение към теорииге на конспирацията. Тя ми изглежда малко като концепцията за християнския бог, малко като перпетуум мобиле (вечен сдвигател). Откъдето и да опиташ да я критикуваш, получаваш фундаменталистко-религиозен отговор в стил "така е, защото е така", "неизповедими са пътищата божи (в кслучая - пътищата конспиративни)" И за окончателно отсвирване на скептика е убийственият квазилогически довод - "гтова, че не го разбираш, само доказва колко е вярно".
Всеки факт, невписващ се в конкретната конспиративна концепция или е лъжа, или е поредно доказателство за нея. По този пмодел ВСИЧКО може да се инкорпорира в конспиративната параноя. Дори Нютоновите закони.

Благодаря Ви и се радвам на всеки човек, с когото можем да дискутираме.

П.С. Както сте разбрали, това няма пряка връзка с разминаващите ни се възгледи по редица въпроси.
:-)