вторник, 28 февруари 2012 г.

Прост данъкоплатец и избирател пита ГЕРБ, Бойко Борисов и Дянков


До
Бойко, Дянков и техния ГЕРБ


Освен избирател и данъкоплатец, пред който по Конституция сте отговорни, аз смирено признавам, че съм лаик във висшите материи, чрез които ни водите към просперитет. 
Прост съм, защото не съм икономист, особено на държавна хранилка. Затова първо моля за снизхождение, ака бъркам някъде, но с изрична молба да ми поясните къде бъркам. Защото знам, че много хора мислят като мен и се питат като мен. И като тези хора питам възоснова на официални съобщения от властите, които ми предизвикват душевно нерановесие, смущаващо отношението ми към управляващия ГЕРБ:


1. Финансовият министър вече 4-5 пъти обявява край на кризата, а след всеки посочен край следва допълнително уточнение, че тя продължава. Защо?

2. Ситуацията с публичния дълг и с държавния дълг се влошава:

overnmentdebt


Увеличение, за да се видия ясно дереджето, до което ни докара Той, да се свети името Му:
overnmentdebt


3. Ситуацията с фискалния резерв - също:

fiscalen reserve

4. Структурата на фискалния резерв сочи неположителни за финасовото здраве трендове: fiscalen reserve - structure
Пояснение от напреднал лаик към редови лаици: зеленото е резервът на НЗОК, който Дянков вече гепи и изпапа. Разноцветните сектори над него са фондове, международно договорени (фонд "Козлодуй", Националният фанд към МФ, предприсединителните фондове и др. по дребни), които не може да прилапа, освен ако не иска да ни върне към Луканов или Виденов.

Остава за покриване на изпапаното само червеният сектор - резервът на републиканския бюджет - който бюджет е дефинитивно издънен не само поради опита на Дянков в  издънването на миналогодишния, а и поради влошените фундаментални и конюктурни фактори. Единственото, което може да гепи, остава синия сектор - Сребърния фонд, възлизащ на близо 1,8 млрд. лв. Без него Дянков не може да си върже бюджета (включващ мегаломанските асфалтирания на пътища към Луната, чийто ленти естествено Слънцето трябва да реже), но по-лошото е, че не може да плати 1,3 млрд. евро в началото на 2013 година погашения по външния дълг. С две думи - в края на годината бюджетът няма да има необходимата му ликвидност. Като за лаици - няма да има пари, няма да има с какво да плаща на всички за всичко..

Изходите:

1. Емитира се външен дълг. Дянков засега отрича категорично. Според мен или от глупост, или от балкански тарикатлък. Но на международните капиталови пазари тарикатлъкът от третостепенни уонаби корифеи се наказва сурово. Той пропусна началото на 2010, когато можеше да емитира външен дълг при приемливи условия, както го съветваха икономистите от НДСВ.

2. Емитира се нужната  емисия около 2 млд и кусур ДЦК, пласирани сред банки и граждани. Вроден непреодолим порок: Така изтегля ликвидност и още повече стагнира кредитирането, а оттам и задълбочава рецесията.

3. "Доброзорно" инвестиране на Сребърния фонд в ДЦК, с което фактически се обезсмисля функцията му на част от фискалния резерв, с неизбежните произтичащи от това последствия за влошаванета на кредибилността на страната ни. За лаиците - ще ни понижат рейгингите, от което следва, че ще ни цакат лошо с гадни условия и високи лихви, за да ни кредитират. Отделно дългосрочната, но изключително опасна вероятност днешните 30-40-50- годишни да преживявят от социални помощи. Щото пенсиите ще им стигат може би за комуналните сметки само. Но и това е спорно.

4. Другите фондове, които може да прилапа, не се броят - малки са и не  решават дори кракосрочните проблеми, освен, че заплашват със сериозни международни усложнения.

5. Спешни преговори за споразумение с МВФ за стендбай кредит. От което се Дянков и ГЕРБ в лицето на самата Харизматиква (кодовото име на Слънцето във в."Сега") се пазят като дявол от тамян, защото това ще разбие основната идеологическа основа на властта - че сме Нъмбър Уън в Европа, света, и отвъд него...

6. Палят свещи в православни, католически или протестантски храмове - всеки според конфесията си - Господ пак да е българин като в 1994 г.

С уважение,
Вени Г.
Която още се надява, че ГЕРБ и Слънцето Му не са causa perduta



6 коментара:

Ricardo каза...

Държавата е фалирала, но оптимизмът трябва да се поддържа за баламите.

Ricardo каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Оптимизмът е жизнено необходим както
недостатъчните и калпаво спуснатите спасителни лодки от "Титаник".
Аси предснави, че при Бойкотитана нямаше оптимизом ?! ;-)

Ricardo каза...

Не мога да си го представя. Оптимизмът е хубаво нещо, ако нямаше лошият страничен ефект - подценява се рискът, пренебрегва се рискът, защото спасителят (печатницата за пари) само чака да спасява. Това е днешният икономически оптимизъм - от САЩ, през еврозоната - до нас.

Unknown каза...

@ Ricarddo

Предишният ми коментар е гарваджийски - оприличавам нашия оптимизъм на потъващите в "Титаник"

Харизматиквата (кодово име на Слънцета във в.Сега и форума му) ортимизмът служи само като опиум за народа (като Ленин за религията).

Базисен принцип е, че не мчожеш в да обезпечаваш бъдещи вземания от икономически агенти, които са фундаментално подвластни на същите евентуални кризи, които биха те накарали да си получиш ако не вземанията, то поне лихвите по тях. Много груба аталагия - американец тегли втора ипотека върху къщата му, която пазарът сочи, че ще поскъпне, но пазарът пада, къщата поевтинява драстично и другаряг американец не само не може да изплаща втората, ами и първата. И си губи къщята. По подобен начит Дянков играе на пазарите: ако.., то.., и тогава сме на далавера. Ама ако то..., то... имат дългосречен низходящ тренд, Сребърният фонд и бъдещите пенсионери пият една студена вода в чест на Дянков

Ricardo каза...

да, аз гледам май прекалено сериозно, хубава вечер