събота, 11 февруари 2012 г.

Remember Remember the 5th of November или идеологията на Anonymous (+видео)


Казах, че аз съм Anonymous и защо се гордея с това. Сега ще обясня по друг начин. Символ и емблема на Anonymous е Гай Фокс. Герой и емблематична фигура за англосаксонския свят (чиято водеща част - американската държава, създадена като преден пост на свободата, днес е в челото на мракобесието). Историята е популяризирана далеч извън англосаксонския свят, достигнала чак до нас, които толкова не познаваме американската история (черна точка за нашето образование). Достигнала благодарение на филма на невероятните братя Уашовски "V като Vendetta". С две думи за тези, които не са го гледали (да си го намерят в торент тракерите докато не сме ратифицирали ACTA) - недоволните от политиката на британските управници опитват да взривят британския парламент, но са заловени. Гай Фокс е заловеният на 5 ноември мъж, който гордо приема смъртното наказание.

Филмът на братя Уашовски "V като Vendetta" прави известен историческия персонаж, но е важно да разберем първоизточника на модерното му, в 20 век осмисляне. Анархистът Алън Мур носи заслугата - той е автор на комикса, който е първооснова на филма. Анархистите смятат, че филмът изкривява смисъла на комикса, още повече, че самият Мур значимо е изкривил анархисткия патос:
Не е изненада, че филм продуциран от мултимилионерите от “Time-Warner”, най-големият медиен конгломерат, който светът е виждал, (с приходи за миналата година от над 43 милиарда долара)” ще се опита да ни продаде есенция от ярост и разрушение докато изтиква на заден план анархистката опозиция към капитализма. Добре е да хвърлим поглед върху разликите между книгата и филма, за да видим специфичните методи, по които се отстранява революционната политика от сюжета в комикса.

Анархия в Обединеното кралство?

В комикса на Алън Мур, Ви е бунтар-анархист от вида, който даде на управляващата класа кошмарите в края на 21 век – хвърлянето на бомби, уменията с камата, убиец и саботьор. Най-важното, в комикса на Мур, Ви загатва за възможностите на общество, организирано без принуда. Ви не се бори просто СРЕЩУ нещо, той се бори ЗА нещо. Положителната страна на анархистката визия срещу е вече омаловажена в комикса, но лошото е, че напълно липсва във филма. Това, което остава, са вълнуващите приключения на Ви в убийства и разрушения. Зрителят е оставен с неясно впечатление от объркването на въстание с нихилизъм.
Но протестите срещу ACTA и действията на Anonymous  показват, че изкривяването на първоначалното послание по никакъв начин не променя антивластническия патос на комикса и на филма. Патос, изразяващ се в преосмислянето на образа на Гай Фокс и изобщо на Барутния заговор. Традиционно интерпретиран като кулминация на предателството, заслужаващ всенародно поругание, днес той се превърна в символ на гражданското неподчинение срещу всемогъщата власт, искаща да обсеби правата на гражданите. Радикално преобръщане.

Духът на традицията говори, че предателството никога няма да бъде забравено ("Remember, remember the 5th of November" ("Помни, помни 5-ти ноември")The poem is sometimes referred to as 'Please to remember the fifth of November'. It serves as a warning to each new generation that treason will never be forgotten (стихът е предупреждение към всяко ново поколение, че предателството никога няма да бъде забравено.) Потвърждаването и същевременно радикалното преосмисляне на предупреждението е, че предателството на властта, избрана от хората - към хората, към гражданите никога няма да бъде забравено.

Идеята за гражданско неподчинение в съвременния свят се свързва на първо място с американският мислител и писател Хенри Дейвид Торо, който издига като основно право и задължение на гражданите ненасилственото съпротивление на злото, дори то да произхожда от властта: 


И пак да повторя:

В традиционната английска песничка за Барутния заговор, записана още в 17 век, ключови са строфите "Remember Remember the 5th of November", които символизират вечната памет за предателството. Днес, в дигиталната ерата на Интернет, те пак символизират предателството - но предателството на тези, които сме избрали, към нас, гражданите, които сме ги избрали.

Ключовите кадри от "V като Vendetta" с взривяването на парламента, символизиращи взривяването на властта:
[видео]

[край на видеото]

За хората, които владеят разговорен английски, разгърнато обяснение на идеологията:

[видео]
[край на видеото]



Какво още писах срещу ACTA:

Протестът срещу ACTA (новинарско)


Като свободен човек, аз изпитвам гордост от думите "Аз съм Anonymous"

"Творците", които искат да ни окаушват с ACTA, крадат като за световно

В събота целият свят се изправя срещу ACTA

Как да си направим маска Гай Фокс за анти ACTA протестите

STOP-ACTA! Кога и къде действаме (инфо)

Заплахата ACTA for Dummies (видео)

Какво изисква ACTA от България

ACTA - текст и коментар

6 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Току- що научих, че тези пичове са срутили сайта дори на ЦРУ! Щура работа!

Анонимен каза...

В като вендета, Anonymous, движението „Окупирай Уолстрийт”, Джулан Асандж, Ватикана и Гай Фокс = НОВ СВЕТОВЕН РЕД

Кой кой е в цялата история зад маската. Повечето герои ги знаем.
Кой е Асандж? Имитатор и марионетка. Същите са и т.нар. Анонимни. Мислите ли, че ако бяха заплаха за голямите батковци, до сега да не ги бяха издирили и затворили? Разбира се, че да. Но никой не го прави, понеже добре им обслужват интересите. Кой налива здрави пари зад движението ''Окупирай...''? Ми Джордж Шорош. Всички знаем кой е той, и чии интереси обслужва. Кой е Гай Фокс, скрил се за първи път в историята зад въпросната маска, която сега е символ на така дългоочакваната промяна? Та Гай Фокс е, човекът агент на Ватикана. Йезуит, на когото папата поръчва да взриви парламента и по този начин да унищожи протестантизмът в Англия.
Барутният заговор в ранните векове наричан Барутната измяна или Йезутският заговор, беше неуспешен атентат срещу Крал Джеймс I на Англия и VI на Шотландия от група провинциални Английски Католици водени от Робърт Гетсби - четем в уикипедия.
Та на края стигаме до извода, че горе споменатите ''герои'', не са никакви герои и никакъв символ на промяна. Те са марионетки в ръцете на Ватикана, която чрез тях ще наложи НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД(не подценявайте и факта, че папата най-много говори, че ТРЯБВА да има НСР) . С две думи, тези зад ''Маката'' НЕ се борят стрещу НСР, а те помагат за налагането му.

Поздрави
ARRI

Unknown каза...

Поздрави и на теб, ARRI :-)

Не споделям оценките ти, но уважавам правото ти на мнение. Ти мислиш така, аз - наобратно; но е хубаво, че в оценките си за ACTA сме единодушни.

Анонимен каза...

Здравей Вени. Лошо няма да се разминаваме. АЗ също много съм чел...лутал...търсил....мислил....и като връщам нещата назад в далечното минало и последвалите ги събития, мога да те уверя, че народа в целия свят пак ще бъде употребен. Нито корпорациите ще сровят, нито банкстерската система, а по-скоро ще скочим в нср. АЗ съм с/у глобализма, не съм фен на единно правителство.
Поздрави
ARRI

Unknown каза...

радвам се да говорим и тук. Аз също съм против глобализацията в днешния й вид. Затова винаги ходя на протестите, дори на анархистките. Но смятам, че истината не е в стеремежа за ограничаването й (не само защото това е невъзможно, а преди всичко защото е контрапродуктивно за човешкото бъдеще). |За мен бъдещето е алтернативната глобализация (затова се определям като алтергробалист) - когяато гласът на човешките общности ще има сила, равна на гласа на корпорациите. Затова например съм фен на Subcomandante Marcos (ако не ти говори нищо, питай гугъл).

Unknown каза...

Поздрави и на теб, ARRI :-)

Ето, че освен анти ACTA, имаме и друга обща принципна точка - аз също съм отявлен алтерглобалист, за което нееднократно съм писала в блога - можеш да видиш тези постинги като кликнеш от категориите вдясно най-долу Алтерглобализъм -
http://semkiibonbonki.blogspot.com/search/label/%D0%90%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC