понеделник, 26 декември 2011 г.

Питонът Путин. Киплинг и законът на джунглата for Dummies


Ще започна от dummies. "еди-какво си for Dummies" се наричат книгите от супер успешната поредица наръчници, представящи различни теми от областта на информационните технологии, науката, изкуството, бизнеса и ежедневната практика по достъпен за начинаещите начин. Руснаците я превеждат "...для чайников", бг издателите - никак, по най-мързеляшкия и безхаберен начин оставят английското for dummies. Като пълен непрофесионалист все пак бих опитала - "..за леваци" например. Тъпо е да бягаш от професионалната преводаческа немощ с използване на оригиналния език. Но какво да искаш от бг издателите, чийто водещ представител е издателството на печалноизвестния Тошо Тошев "ТруП", прославило се с използването на ГДБОП като оръдие за рекет?

Да продължим с "Книга за джунглата" като за леваци, сиреч за тези, които не са я чели. Човешкото дете Маугли, отгледано от благородните животни в джунглата, е отвлечено от бандарлог - народът на маймуните, които са презирани от почтените животни, защото по природа са страхливи, тъпи, подли, глупави и жалки, но се смятат за върха на цивилизацията. За да спасят Маугли от бандарлог, приятелите му се обръщат към всемогъщия питон Каа, който хипнотизира стадото маймуни с думите "Елате по-близо до мен...", маймуните се подчиняват и пристъпват към последващото си изяждане. Което Киплинг, съзнавайки, че пише за деца, спестява като описание, но съвсем ясно посочва, че именно то следва.

Путин - бандарлог - Каа

Путин - бандарлог - Каа


На 15 декември, ден след първия огромен митинг на московския площад Болотная срещу фалшифицираните избори, изкараният от равновесие руски диктатор се появи в безпрецедентно 4-часово открито телевизионно предаване, отговаряйки дори на неудобни въпроси. Естествено, задаващите въпросите бяха внимателно подбрани, така че да се създаде впечатлението - Пу отговаря сериозно на всички критични въпроси, следователно - такива вече не остават. Поръчителят и реализаторите на тв цирка обаче бяха пропуснали да забележат, че търпението на руснаците вече бе минало критичната граница и привичната за Путин наглост вече имаше обратен резултат - не страх и покорство, а съпротива. Ето съдържанието и контекста:

Питат Путин за тази част протестиращите, които не са склонни на диалог с днешната власт, и той отговаря:
"Има, разбира се, хора, които притежават паспорт на граждани на Руската федерация, но работят в интерес на чужди държави и са платени от чужди пари. С тях също ще търсим контакт. Обаче това често е безполезно или невъзможно. Какво мога да кажа в този случай? "Идите ко мне, бандерлоги" [бг. "Елате по-близо до мен, бандарлог"]. От детството си обичам Киплинг."
[видео]
[край на видеото]

Да наречеш огромното мнозинство несъгласни с теб хора "стадо безмозъчни и страхливи маймуни, които ще погълнеш и смелиш", не бе най-умният ход. Което отбеляза и Economist  в статията си за протестите в Русия, многозначително наречена "Буржоазните революционери".

Несъществено странично последствие от тази пиар катастрофа на Путин - но изключително значимо за мислещите българи - бе тоталната невъзможност на бг онлайн и офлайн медиите да разкажат и осмислят случката. Поради което я пропуснаха. Откъдето им се губи сериозен пласт в разбирането на това, което става и предстои да става в Русия. За разлика от английските си колеги, журналистите международници в бг телевизиите, вестници и онлайн издания не разбират какво казват водещите руски медии, когато говорят за питона Каа и бандерлоги (руският превод на "бандарлог"), камо ли защо непрекъснато в темата за протестите се намесва законът на джунглата. Очевидната игра на думи "книга ЗА джунглата" - "закон НА джунглата" им липсва, защото не са разбрали фразата на Путин "идите ко мне, бандерлоги" от откритата тв линия. Да не говорим, че оттам нататък смислово тотално им се губи - затова и не отразяват - великолепната сатира на Дмитрий Биков "Поэма о Великом Пуу" от предаването "Поетът гражданин":

За пару часов до рассвета, собравши зверей толпу,
На лысой горе Совета разлегся великий Пуу.
Удавьего племени воин, надежным места раздав,
Он сам, как удав, спокоен и тащится, как удав.

Расселись, издали видные, на травке, как на полу,
Эмблемы «Единой Индии» -- отряд медведей Балу.
Охвачены нервной дрожью, шакалы грозят щенкам,
А рядом жмется к подножью смущенный Алишер-хан.

-- Слышите ли вы меня, мои джунгли?
-- Мы слышим тебя, о Пуу!
-- Нравлюсь ли я вам, подхожу ли?
-- Мы любим тебя, о Пуу!
Когда из норы, освещен мигалкой, вылазишь ты на тропу,
От страха и нежности самой жалкой мы вертимся на пупу!

-- Мне будет чем отчитаться, -- вальяжно шипит удав.
-- Я толще стал на пятнадцать, короче на двадцать став.
Я выгляжу ничего так-с, а издали так красив,
Как будто закачан ботокс в огромный презерватив.

-- Слышите ли вы, о мои собаки?
-- Мы слышим тебя, о Пуу!
-- Мои Канделаки, мои Табаки?
-- Мы любим тебя, о Пуу!
Мы будем лаять почти что даром на всякую шантрапу,
Если даже одним ударом ты нас растолчешь в крупу!

-- Но есть еще бандерлоги, -- в ответ прошипел удав.
-- Ведут свои бандер-блоги, законы джунглей предав.
Они не блюдут закона, не думают головой,
И я для них не икона, а лишь червяк дождевой!

-- Видите ли вы меня, бандерлоги?
-- Мы видим тебя, о Пуу!
-- Дрожат ли ваши руки и ноги?
-- Совсем не дрожат, о Пуу!
Мы все имеем доступ к компу, и лучше нас не запу...
Забейся в щель, подобно клопу. Как Ленин, сиди в шкапу.

-- Ах, так! -- в ночи обретая глянец, воскликнул гневный удав
И начал свой кровожадный танец, на кончик хвоста привстав.
Он так плясал, что звери в тревоге к нему потянулись в пасть,
И только нахальные бандерлоги на все продолжали класть.

-- Да ну! -- удав возбудился живо, зайдя в крутой разворот.
-- Вы все плоды моего режима, продукты моих болот! --
Но вдруг отпрянул, как будто на угли сорвался на вираже:
Он четко увидел, что это Маугли, а не бандерлог уже.

А дети лесов, большие и малые, смотрели все веселей,
Как вылезают новые Маугли -- буквально из всех щелей,
Как собираются в полумраке к подножью горной гряды,
А все Табаки и все собаки вливаются в их ряды.

-- Да мы устроим честные выборы! -- воскликнул медведь Балу.
-- Да вы диктатуры еще не видели, вы будете на колу!
Удав, расправься с ними, убогими! -- Но в джунглях один закон:
Удав умеет лишь с бандерлогами. С людьми не умеет он.

Пояснения - само някои най-необходими, тъй като всички изискват много страници инфо, години наред пропускано от бг медиите. Също както традиционно пропусканото общообразователно инфо. За разлика от Economist нашите журналисти смятат, че читателите им нямат нужда от ограмотяване и култура:

Мои Канделаки, мои Табаки
Тина Канделаки - руска тв звезда (нещо като Венета Райкова), която публично се обяви в подкрепа на Путин
Табаки - чакалът от "Книга за джунглата", подлец по душа, готов да служи на всеки

Эмблемы «Единой Индии» -- отряд медведей Балу
"Единая Индия" - алюзия с "Единна Русия"
отряд медведей Балу - символ на "Единна Русия" е мечката; Балу от "Книга за джунглата" е мечка

Алишер-хан
Злият герой в "Книга за джунглата" е тигърът Шир-хан. Узбекът |Алишер Усманов  е милиардер, един от най-големите руски олигарси и от най-приближените до Путин

Ведут свои бандер-блоги, законы джунглей предав
бандер-блоги -антипутинското движение започна от Интернет, най-вече блоговете и все още се основава на тях


На лысой горе Совета
(тази бележка няма отношение към Пуу) Лысая гора (Плешивата планина) - в руския и украинския фолклор е свързана с вещиците и свръхестествените сили, които се събират там за своите шабаши. Подробности --> Лысая гора


За българите, познаващи Русия само от медиите, ще е полезно да видят откъсче от анимационния филм на Дисни "Книга за джунглата" за ловът на Каа. Пускам го с руски дублаж, за да се усети спецификата Пуу-Каа:
[видео]
[край на видеото]

1 коментар:

ботокс София каза...

Статията ви е много интересна и се радвам, че ни пишете.В днешно време сякаш няма такива хубави и смислени детски, в които да няма насилие и бой. Няма онзи красив завършек и финал, където всички заживяли щастливо и доволно. Книга на джунглата е страхотна.Спомням си като малка как ми я купиха родителите ми бях толкова щастлива, че веднага започнах да я чета.Толкова пъти съм прелиствала страниците, че на скоро като чух, че искат да променят част от нея в друг вариант, останах дост аразочарована.