четвъртък, 15 юни 2006 г.

Инструкции при опит за обиск от НСБОП или полицията


Изключително полезни инструкции от блога на Георги Ангелов



1. Поискайте да ви представят постановлението, възоснова на което искат да влязат в жилището ви. То трябва да е подписано от съдия (чл. 161, ал. 1 от НПК). Вероятно ще ви пробутат някакъв документ, подписан от някой дознател, мотивирайки се с изключението по чл. 161, ал. 2 от НПК. В този случай в присъствието на поемните лица (задължително е да има такива, иначе самото действие на полицията е невалидно) им обяснете, че в случая не е налице неотложен случай, поради което това постановление е незаконно. Запишете го изрично и в протокола, като не е лошо да отбележите, че лицата, влезли в жилището ви, го правят незаконно (при превишаване на власт), което е престъпление по чл. 170, ал.1 от НК и ще им бъде търсена наказателна отговорност.

2. Ако не ви обърнат внимание, не отговаряйте на никакви въпроси. Трябва да знаете следното:

А) притежаването на филм, записан на CD или DVD, не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано, или сте го направили сами. Това е така, защото чл. 25, ал.1, т.2 от Закона за авторското право и сродните му права разрешава използването на продукт, защитен с авторско право, за лични нужди при заплащане на компенсационно възнаграждение. В случая с покупката на самия носител, вие вече сте заплатил това компенсационно възнаграждение, предвид разпоредбата на чл.26, ал.2 от ЗАПСП, където е предвидено, че възнаграждението по ал.1, изречение първо, се дължи от лицата, които произвеждат или внасят празни звуконосители или видеоносители и апарати, предназначени за записване, а възнаграждението по ал.1, изречение второ - от лицата, които произвеждат или внасят апарати, предназначени за възпроизвеждане по репрографски начин. Размерът на възнаграждението е 5 на сто от производствената цена на произведените в страната носители и 2 на сто от производствената цена на произведените в страната апарати, съответно от митническата облагаема стойност на внесените носители и апарати. В никакъв случай не съхранявайте повече от едно копие, за да няма никакво основание да ви пробутат тезата, че вие ги произвеждате и продавате.

Б) наличието на торент програма не представлява нарушение на никой закон, поради което нейното използване е разрешено.

В) тегленето на филм или музика от мрежата с такава програма не представлява нарушение на никой закон, поради което е разрешено.

Г) има известен проблем с дефинирането на понятието "разпространение" (което е елементът, възоснова на който ще се опитат да ви вменят някаква отговорност). Проблемът обаче не е толкова сериозен, тъй като торент-програмите едновременно даунлоудват и ъплоудват, като ъплоудът (който може да се приеме за някакъв вид разпространение) е функция на програмата и не зависи от вашата воля. По тази причина не могат да ви вменят и никаква отговорност, защото без воля няма правонарушение.

Д) наличието на филм или музика на вашия компютър също би създало известен проблем. Обяснението за наличие на такъв следва да бъде, че целта е същия да бъде презаписан на СД или ДВД носител за лична употреба. Може да обясните, че е и с учебна или някаква друга изследователска цел – например да се научите да обработвате видео сигнал, звуков сигнал, графика или нещо от този род.

Естествено най-добрия вариант, ако ви цъфнат някои от НСБОП, МВР или нещо друго да се свържете по най-бързия начин с адвокат.

5 коментара:

Unknown каза...

@cybercrackerbg

Би ли казал кои точно? Не е заяждане от моя страна, а питам, защото мисля, че е важно да се изясни действително какви права имаме ние, обикновените юзъри, а не мощни дати и арени, ако срещу нас тръгне НСБОП. Затова те питам конкретно кое е смехотворно?

Unknown каза...

@cybercrackerbg,

ти казваш "притежаването на филм, записан на CD или DVD, не подлежи на никаква санкция, като общо взето това е напълно законно, независимо дали копието е лицензирано, или сте го направили сами". Напротив, това си е нарушение на ЗАПСП."

Не е така, цитирам члена от ЗАПСП:

Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) Без съгласието на носителя на авторското право, но при заплащане на справедливо компенсационно възнаграждение е допустимо:
.....
2. възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел.

(2) Разпоредбата на ал. 1, т. 2 не се отнася до компютърните програми и архитектурните произведения. За компютърните програми се прилагат разпоредбите на чл. 70 и 71."

Т.е., филми и музика можеш да копираш и притежаваш за лично ползване.

Относно споменатото тук "спръведливо компенсационно възнаграждение":

"2. възпроизвеждането на произведения, независимо върху какъв носител, от физическо лице за негово лично използване, при условие че не се извършва с търговска цел.

(2) Разпоредбата на ал. 1, т. 2 не се отнася до компютърните програми и архитектурните произведения. За компютърните програми се прилагат разпоредбите на чл. 70 и 71."

За торент програмите:
Тук законът е лошо формулиран и търпи различни тълкувания. Едното тълкувание е, че споделянето, т.е. ъплоудването е функция на програмата, която и да искаш не можеш да отстраниш. Т.е., ъплоудва се независимо от твоята воля, а където няма воля за престъпление, няма и престъпление. Но досега не се е стигало до тълкуване от съд, тъй че няма гаранции, че ще се възприеме това благоприятно тълкувание. Но е ясно, че ако се стигне до съдебно предследване (това е съвсем различно от следствие) на торент потребител, адвокатите ще защитават тази теза.

Анонимен каза...

Здравей Вени и Бог да те поживи!
Информацията от твоя блог ми е ТВЪРДЕ ПОЛЕЗНА и също толкова необходима.
Пиша ти от името на брат ми, чийто блог и уебсайт поддържам. Значи в четвъртък, 13.07.06 му се случва следното: в 6.00ч. сутринта 10 цивилни от НСБОП му разбиват вратата на стаята с гръм и трясък, изземат му компютъра и 2-та телефона (брат ми има фирма за климатици, т.е. спира му и дейността на фирмата в случая) и го арестуват. След като го прибират в ареста му съобщават обвинението - компютърни престъпления, търговия с малолетни и организирана проституция и прочие. Смазват го от бой да признае, че е извършител. Как някой може да признае нещо, което никога не е правил и от което нищо не разбира. Поради това, че брат ми непрекъснато повтаря, че не е извършвал подобни действия, всичките полицай от НСБОП се изреждат да го бият с каквото намерят - ключове, палки, тояги. Мъчат го и го бият през следващите 30 часа в който го държат в ареста до петък, 18ч. Брат ми няма понятие от компютри, с изключение на това да си говори с мен по MSN-a или Skypе, тъй като живея в чужбина, да си чекне емейлите на фирмата и да си дръпне някоя и друга mp3-ка от Data.bg. Аз съм тази, която разбира от изработка на уеб-сайтове, но не такива, за каквито той е бил обвинен. И такаааа, развръзката е следната.. Докато го държат и го смилат от бой - някой си г-н Х се логва с неговото IP и престъпната дейност продължаваа. Ето къде бил ключа от бараката. Горкият ми брат... Т.е. някой откраднал IP-то на брат ми, както вече споменах той дори не е разбрал, че това му се е случило и си лоудвал всякакви сайтове и истории в нета. Та така, след като виждат това, НСБОП правят 2-ра акция и хващат истинския бандит. Именно затова са пуснали брат ми от ареста. Обвинението, което сега са му плеснали е, че пази на компютъра си файлове от Data.bg и дължи 600 лв гаранция + дело на което ще бъде вероятно осъден условно.
Сега, мойто питане е следното: какви действия ние бихме могли да предприемем, до каква степен доставчика на интернет услугата носи отговорност за случилото се, ако съдим някого за побоищата(веднага го изпратих в съдебна медицина в Пирогов да си извади медицинско),които са му нанесени и за пропуснатите ползи на фирмата му кого??? НСБОП, т.е. държавата или доставчика??? Въобще чували ли сте някога подобна простотия??? Това звучи като филм на ужасите, но е истина, случила се преди 2 дни в София, България... Значи ли това, че цялото българско население трябва да бъде извлечено от къщите им, замъкнато в арестите на НСБОП и пребито, за това, че пази 10-ина клипа, свалени от Data.bg, която е платен сървър!?!?! Нищо не разбирам, зверски съм ядосана и не ми е ясно от къде и с кого да започна и въобще къде стоят правата на един нормален човек в България, който си изкарва хляба бъхтайки от сутрин до вечер... Нищо не разбирам, безпомощна съм пред простотията и беззаконието в тъпата ни държава. Дайте съвет, ако можете... Именно от постингите във Вашия блог се насочих към адвокат Свилен Овчаров, Български Хелзинкски Комитет в София и в понеделник брат ми ще отиде и ще се опита да се свърже с него. Моля за съвет как да постъпим и как да се справим със ситуацията.. Най-голямата пародия в целия случай, е че аз работя за НАТО (международна организация) именно като webmaster, а нищо не разбиращия ми от компютри брат е натопен, пребит и психически и физически убит от ченгетата на НСБОП за компютърно пиратство - това е нелепо! Иззетият от тях компютър, всъщност е моя собственост(подарих го на брат ми като тръгнах за Белгия, а и за да имаме безплатна връзка чрез Skype и MSN, както вече споменах) и на него има мои проекти на сайтове на нормални български фирми и организации... Както и да е, историята е ужасяваща и съжалявам, че в момента не съм си в България и не мога да съдействам по никакъв начин на горкият ми пребит безпричинно брат...

Анонимен каза...

Чак сега разбрах, че преди време когато си правихме записи от радиото на разни раздрънкани касетофони или презаписвахме аудио-касети, за да си правим забави след училище сме нарушавали авторски права.

Unknown каза...

@Anonymous
Не е така. Въпросът с авторските права при аналоговите записи (на лента) е уреден отдавна. Производителите на аудио и видео касети правят някакви отчисления за музикалните компании.

@Silvia Totseva
Съжалявам, че нямах достъп до нета повече от месец и не можах да отговоря. Трябва да съди МВР, тъй като НСБОП не е юридическо лице.