сряда, 28 юни 2006 г.

Интернет започва да смущава политиците


КФН проверява информация от форума на Инвестор.БГ

в."Дневник"Автор: Тодор ТОДОРОВ 28 юни

Комисията за финансов надзор започва проверка във връзка с подвеждаща информация, публикувана от участник във форума на финансовия сайт . На 21 юни около 10.40 часа участник с псевдоним jk публикува във форума новина, в която е обявено, че "Стара планина холд" ще разпредели по 2.60 лв. дивидент на една акция. В първите минути съобщението не будеше никакво съмнение, тъй като имаше абсолютно същия формат, публикуван от БФБ-София за решения на общи събрания, но в случая беше променена цифрата.

Поради факта, че във форумите често се публикуват съобщения директно от сайта на борсата или КФН по метода "копи - пейст" в повечето случаи съдържанието им се приема за чиста монета. Ефектът на съобщението се засили и от факта, че в същия ден холдингът провеждаше общо събрание. Впоследствие обаче се оказа, че съобщението е грешно, тъй като нямаше публикувано подобно в сайта на борсата или в COBOS, като за заблудата призна и самият jk, а самото съобщение по-късно беше изтрито.

Постъпката на участника обаче предизвика гневни реакции във форума. Впоследствие стана ясно, че действително ще се разпределя дивидент, но в брутен размер на акция от 0.1377 лв. В същия ден и цената на акциите на холдинга поскъпна, като се сключиха сделки и на рекордните 18.02 лв., но е трудно да се прецени дали това е повлияно от грешното съдържание във форума. Според брокери инвестиционните форуми не влияят при взимане на инвестиционни решения и трудно биха манипулирали голям инвеститор. Там обаче често се публикува информация за дадена компания, без да е официално оповестена и достоверна, което може да заблуди основно дребните инвеститори, които по-трудно имат достъп до информация.

От Комисията за финансов надзор заявяват, че всякакво разпространяване на невярна, преувеличена или подвеждаща информация, отнасяща се до ценни книжа, приети на регулиран пазар, би могло да бъде счетено за манипулативно действие по смисъла на чл. 161, ал. 2 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Според него се забранява разпространяване на невярна, преувеличена или подвеждаща информация, отнасяща се до ценни книжа, приети на регулиран пазар.

Ако аз напиша в блога си подобно твърдение, ще ме преследват ли? А ако напиша във форум? А ако напиша във верижно писмо? А ако пусна това като спам?

Напоследък много се втренчиха в Интернет господа политиците. Пешо Стоянов иска да се разбере кой стои зад сайта krimi.dir.bg (копирал от други сайтове стара Интернет информация, че Пешо е агент "Виктор"), сега КФН иска да разбере кой е някакъв участник във форум. Обаче такова разкриване от страна на Интернет провайдъра е възможно по искане на прокуратурата, когато има данни за извършено престъпление.

1 коментар:

Анонимен каза...

Не съм 100% сигурен, но мисля че на комисията по финансов надзор й е вменено правото да извършва такива разследвания, или ще й бъде вменено такова.

Така че последното е законно според мен.