неделя, 18 юни 2006 г.

Пиратската партия в Швеция


В последните седмици се случиха няколко неща, които задвижиха мисълта ми в една посока - арестът на трима ъплоудъри и последващия на двама модератори от Arena.bg, спирането на най-големия торент тракер The Pirate Bay, атаката на "Труд" срещу сайта bezmonitor.com и създателя му Виктор Любенов. В блогосферата срещнах още хора, които са се замислили в същата посока и снощи Григор е формулирал много добре проблема - търговският модел на интелектуална собственост като цяло. Преди това и той, и аз бяхме стигнали до него, но повече като злобна шега, без да осъзнаем цялата му сериозност - Григи в "2018" , а аз в "Copyright антиутопия". Затова започвам серия публикации за този огромен проблем, буквално надвиснал над нас като цунами вълна, защото само от нас, интернет потребителите зависи бъдещето на света - колкото и да не ви се вярва.

Сега пускам манифеста на Пиратската партия в Швеция, която утрои членовете си след бруталната полицейска акция срещу The Pirate Bay, и според анализаторите има реални шансове да влезе в парламента на предстоящите през септември национални избори. Тя ще се бори само за три неща: споделена култура, свободно знание и защитен частен живот.


Пиратската партия иска фундаментално да реформира законите за авторското право, да премахне патентната система и да гарантира, че гражданските права по отношение на частния живот* ще бъдат спазвани. С този дневен ред и само с този, ние правим заявка да бъдем представени в шведския парламент на идващите през септември национални избори.
Ние не само смятаме, че това са цели, които си струват. Ние също така вярваме, че те са реалистично постижими на европейска основа. Настроенията, които доведоха до формирането на Пиратската партия в Швеция, са представени в цяла Европа. Вече съществуват няколко политически инициативи в тази насока в няколко други страни - членки на ЕС. Заедно ние сме способни да зададем нов курс на Европа, която сега е тръгнала в много опасна посока.

Пиратската партия има само три точки в дневния си ред:

Реформа на авторското право

Официалната цел на на системата на авторското право винаги е била да намери баланса между интересите на издателите и на потребителите, така че да бъде подпомогнато създаването и разпространението на културата. Днес този баланс е напълно загубен, до степен, че авторското право сериозно ограничава това, което се предполага, че трябва да подпомага. Пиратската партия иска да възстанови този баланс в законодателството за авторското право.

Некомерсиалното възпроизвеждане и употреба трябва да бъдат напълно свободни. Споделянето на файлове и Р2Р мрежите трябва да бъдат поощрявани, а не криминализирани. Културата и знанието са блага, които увеличават своята стойност, колкото повече биват споделяни. Интернет може да стане най-голямата публична библиотека, създавана някога.

Монополът на държателите на авторски права да използват с търговска цел една културна творба трябва да бъде ограничен до 5 годишен срок след публикацията. Днешните срокове в авторското право са просто абсурдни. Никой няма нужда да прави пари 70 години след смъртта си. Няма филмово студио или звукозаписна компания, която да базира инвестиционните си решения на минималната вероятност, че даден продукт ще представлява интерес за някого стотици години в бъдещето. В днешния свят комерсиалният живот на културните творби е изумително кратък. Ако не си възвърнал инвестицията си в първата една или две години, никога няма да я върнеш. 5-годишен срок за авторско право за комерсиална употреба е повече от достатъчен. А некомерсиалната употреба трябва да бъде свободна от първия ден (на публикацията).

Ние също така искаме пълна забрана на DRM** технологиите, и на подобните клаузи от договорите, целящи да ограничават правата на потребителите в тази област. Няма никакъв смисъл във възстановяването на баланса и логиката в законодателството, ако в същото време продължаваме да разрешаваме на големите медийни компании да създават и прилагат техни собствени тиранични закони.

Премахване на патентната система

Фармацевтичните патенти убиват всеки ден хора в страните от Третия свят. Те възпрепятстват изследвания, които биха могли да са животоспасяващи, като принуждават учените да крият научните си резултати, докато не се уреди патентното им приложение, вместо да ги споделят с останалата научна общност. Последен пример за това е вирусът на птичия грип, когато дори заплахата от световна пандемия не можа да накара изследователските институции да използват шанса да премахнат патентите.

Пиратската партия има едно конструктивно и разумно предложение за алтернатива на фармацевтичните патенти. То не само ще реши тези проблеми, но също ще даде и повече пари за фармацевтични изследвания, като съкрати публичните разходи за медицина наполовина. Но това е нещо, което бихме желали да дискутираме на ниво Европейски съюз.
Патентите в другите сфери се ранжират от морално отблъскващи (като патентите върху живи организми) през сериозно вредящи (патентите върху софтуера и бизнес методите) до чисто безсмислени (патентите в развитите производствени индустрии).

Европа може много да спечели и няма нищо да не загуби ако се откаже напълно от патентите. Ако ние направим това, останалият свят рано или късно ще ни последва.

Опазване на правото на частен живот

След събитията от 11 септември в САЩ, Европа си позволи да бъде повлечена от една паническа реакция на опит да се сложи край на злото чрез увеличаване на нивото на полицейско наблюдение и контрол върху цялото население. Ние, европейците, би трябвало да разбираме тези неща по-добре. Още не са минали 20 години от падането на Берлинската стена, а има и много други ужасяващи примери на обратния ефект от полицейщината в съвременната европейска история.

Аргументите за всяка стъпка по пътя към полицейската държава могат да звучат дори много убедително. Но ние, европейците, знаем от своя опит къде води този път, и това не е мястото, където искаме да отидем.

Ние трябва да дръпнем аварийната спирачка на влака, возещ ни към обществото, което не искаме. Терористите могат да атакуват отвореното общество, но само държавата може да го премахне. Пиратската партия иска да не допусне това да се случи.

--------------
* privacy - поради липсата на адекватна българска дума, изразяваща това понятие (отделен и интересен въпрос е защо е тази липса), я превежгдам като "частен живот", с ясното съзнание за непълната точност на този превод

** DRM - digital rights management - технология, позволяваща на собствениците на правата върху съдържанието да определят и контролират кой потребител и как може да разглежда това съдържание. Например криптиране, непозволяващо копиране на дигиталните продукти (е-книги, CD-та), или производство на CD-та, които могат да се четат само от определен тип плейъри и т.н.

Извинете ме за може би недобре звучащия на места превод, но не съм професионален преводач и не съм пърфект в инглиша, важното бе да предам максимално точно смисъла.

4 коментара:

Анонимен каза...

Темата развива изключително подробно моя приятел Николай Терзиев - Nikter тук.

Unknown каза...

@cybercrackerbg

Тази тема внимателно съм я прочела и я следя благодарение на теб :) Това бе една от ценните информации, за които ти благодарих в предишния пост. Но до днес сутринта в нея нямаше превод на манифеста им и затова сметнах, че е важно да го направя, особено в контекста на една дискусия, която се води в блога на Григор и в други блогове - за да разбереш за какво иде реч, прочети двата линка, които съм дала към блога на Григи - "2018" с коментарите към него и за търговския модел на интелектуалната собственост с коментарите. Мисля, че няма да съжаляваш :)

Ще опитам да пусна тук кратко обобщение на шведските събития, базирано както на това, което следях от нета, така и на темата от датата, като естествено пак ще благодаря на теб и специално на непознатия ми, но уважаван Nikter. Защото мисля, че колкото повече хора се информират за този отвратителен проблем, наречен "авторско право", толкова повече нарасват шансовете за промяна.

Анонимен каза...

Непременно ще прочета блога на Григор Гачев. Благодаря за насоките. Николай Терзиев - Nikter е астролог, но също и фен на компютрите и хубавите филми. Ако искате да се свържете с него, можете да му пишете на ICQ 213856120 :)

Анонимен каза...

Hi Veny,

PJ calling ! Thanks very much for putting my link on your cool blog.
Take care.


Paul