понеделник, 26 юни 2006 г.

Оперативната съвместимост и некадърността на всички управляващи


Трябвало да се разработят необходимите стандарти и съответстващи приложения, които да направят съвместими информационните системи на различнитге държавни ведомства, особено министерствата. Това го пишат главно специализираните IT вестници, но се прокрадва с две-три изречения и в т.нар.сериозна преса. Съответно е направен план, разписани прогами и прочие бюрокатични алабализми.

Спомням си преди 4 години, когато тогавашният кабинет се изблъска в гърдите, че почва мащабев проект за е-правителство, че първият въпрос, зададен му публично от професионалистите, бе за оперативната съвместимост, т.е. необходимостта от изграждането на платформа, върху която отделните ведомства да развиват системите си. Тогава имаше много малко ведомства със собствени ИС. Т.е., регламентирането и въвеждането на единна платформа за държавните институции щеше да е по-лесно. И по-важното - много по-евтино. Скъпи на триците, евтини на брашното - народът го е казал, аз кво да коментирам.

И като бонус - новият план цели унифициране на интерфейсите и дизайна на държавните ведомства. Безспорно добра идея. Ама кво им пречеше преди 4 години (`га се блъскаха у гърдите, че ще правят е-правителство) да го разпишат това като подзаконов акт, който да задължи ведомствата да работят по единен дизайн и интерфейс?)

Тук следва да отправя негодуванието си както към кабинета на Симеон, така и към кабинета на Станишев. И го отправям. Лошото е, че и да ги напсувам, и да ги напсуват 1000 души, или 2-3-4000, работещи в бранша, резултат няма да има. Тия (управляващите - които и да са) са извън времето и пространството. Те пребивават в свое собствено време и пространство - абсолютно несъвпадащо с това на обикновените хора. Това се дължи в крайна сметка на нас - тия, дето си пускаме бюлетините.

Няма коментари: