събота, 3 юни 2006 г.

За досиетата - кратко


Покрай Георги Коритаров - Алберт, разкрит по неясни (и очевидно собствени, несъвсем редни) причини, се изписаха тонове мастило, тъй че ще съм кратка. Няма да обяснявам защо трябва да се разкрият и защо е кофти, че сме единствената бивша соцстрана, която не го е направила.

Ще пиша само чии досиета според мен трябва да се разкрият:

1. Хората на властта, т.е. които управляват България
Министри и политическите им кабинети, шефове и ръководства на агенции и други държавни ведомства, всъщност най-добре е на всеки държавен служител
Служителите от областните администрации и общинските служители
Магистратите
Ръководствата на политическите партии
Кандидат-депутатите и депутатите

2. Хората, които управляват общественото мнение
Собствениците на медиите и всички журналисти
Собствениците и шефовете на рекламните агенции
Собствениците и шефовете на социологическите агенции
Ръководствата на вероизповеданията
Големите български бизнесмени (защото те индиректно управляват както общественото мнение, така управляват политически и икономически интереси, които при евентуална тяхна зависимост биха могли да са вредни за страната). Финансови спецове трябва да определят някакъв критерий кои са "големи" - печалба или доходи.

Когато говоря за "разкриване", имам предвид всички - от 1990 г. насам.

За лустрацията:
Мисля, че 16 години след "революцията" не е необходима. Просто на държавните служители, които имат досиета, трябва да им бъде отказан достъпа до класифицирана информация. А иначе е въпрос на морален избор на всеки - дали да остане, или да си подаде оставката. Важен е пречистващият ефект върху обществото и освобождаването на тези хора от зависимости (след като се знае вече за тях, как ще ги изнудват?).

2 коментара:

Стойчо каза...

Необходима е, необходима е, че пак ще почнат да обясняват как са защитавали националната сигурност да ги...

Unknown каза...

За лустрацията аз по-скоро безразлична. Личното ми мнение е, че не е необходима, но нямам никакво намерение да споря и убеждавам когото и да е в това. Както общественото мнение (т.е. хората) искат - така да е. Ако повечето хора искат да има лустрация - да има. Аз изобщо няма да заемам публична позиция против лустрацията. Това тук го пиша като лично мнение, щото блогът си е мой :)