четвъртък, 22 юни 2006 г.

След arenabg, ГДБОП тръгна срещу Виктор


Всички книги току-що са свалени от сайта bezmonitor.com след енергичната намеса на Главна дирекция за Борба с Организираната Престъпност, насъскана от "Труд".

Браво на "Труд", браво на ГДБОП, и лично браво на великия й шеф Явор Колев!!! След 3-те хлапета от арената и двамата администратори, удариха поредния организиран престъпник - незрящия Виктор, позволил си да качи Елин Пелин и други класици в мрежата за свободен достъп, ограбвайки по такъв начин горкото издателство "Труд", което искаше да точи парички от слепите за тези книжки чрез платения си сайт znam.bg.

Шибана държава, шибани политици, шибано МВР, шибани продажни медии! Млъквам, защото не искам да пиша нецензурни неща, а други в момента не мога.

18 коментара:

Анонимен каза...

БОРБА ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ!!!

Тоест Виктор и всички ние, които застанаххме зад него сме организирани престъпници!!! Дотам ли опряха гадовете в името на парите...
И аз наистина нямам думи за тази велика наглост.
Може би трябва като Йовко да направим и да разпространим цялата тази гадост в чужбина, в Европа, във всякакви парламенти, комисии и прочие - заонагледяване на дейността, с която се занимават борците срещу организираната престъпност, защитниците на пари /ама те тия да не са банка, бе?/, докато престъпниците се пресъпничат през това време, малиии каква гадост наистина...

Анонимен каза...

Dokato ima "mamini detenca", ste ima i corresponding to that kind of spirit pravitesltvo...Ti si me uchila na tova, Uvazaema Nevena Gurova..

yovko каза...

Явор Колев не е шеф на ГДБОП, но това няма значение...

Според мен е крайно време за публична демонстрация пред сградата на ИК "Труд" пък ченгетата ако искат да дойдат да ни арестуват...

Анонимен каза...

каква демонстрация какви пет лева.
не искам да обидя никой но не виждате ли че от цялото мрънкане по блогове нема никаква файда.
блог обшеството ако вобше има такова не е фактор и не може да спре нищо в тази държава което се планира от бивши и настоящи ченгета и агенти на ДС.
това е факт!

Анонимен каза...

Анонимен... с подобни овчи нагласи, ще ни третират като овце, крайно време е да се събудим.

Анонимен каза...

какви овчи нагласи пич?
не ме разбирай погрешно не защитавам трут или някой друг.
просто не усещаш ли че някой хора се имат за голямата работа а им е голяма работата само на приказки.
Имаше едно предаване едно време по канал едно в което на нещо като трибунка пред ндк се изказват разни граждани та там имаше едно много добро изказване на един пенсионер "Искам да кажа колко съм възмутен" и тука е същото.

аман от популизъм. пускат се някави постове със съдържание "не притеснявайте човека че ще стане лошо" и като това се случва не става нищо освен да се мрънка още повече.

Анонимен каза...

Ей такива, че никой нищо не може да промени тук... да си гледа яслата и да мирува докато го стрижат.
Седи си да те стрижат.
А голямата работа само на приказки, прочети Ботев... ако все още не са го монополизирали.

Анонимен каза...

като гледам пич теб те стрижат.
а Ботев мислех да си го сваля от интернет за без пари ама май ще трябва да се набутам с пари и да си го купя
дали си заслужава парите ?

Unknown каза...

@yovko
Прав си, знам, че е шеф на отдела за компютърни престъпления в БОП-а, но в беса си (щото бях бясна като Виктор ми каза какво е станало току-що) го сбърках. Майната му (на Я.К.)

За демонстрация или какво друго, и изобщо какво да се прави - тече едно обсъждане в блога на Григор за среща в събота вечерта на заинтересованите от общи действия. Тъй ко не става дума само за сайта на Виктор, а изобщо за е-библиотеките, т.е. за свободата в Интернет. Поне културното наследство трябва да бъде със свободен достъп, а не с тези безумни срокове от 70 години. Намини към блога на Григор - последния пост и коментарите.

@Anonymous
Докато продължаваме да мислим, че нищо не можем да променим - няма да можем нищо да променим. Нали все някога трябва да се започне и не могат всички хора едновременно да започнат? Нали някой трябва да започне първи? Виж в Швеция каква масова обществена реакция имаше срещу полицейската акция срещу The Pirate Bay. Пиратската партия увеличи членовете си двойно и има шансове през септември на изборите да влезе в парламента, имаше демонстрации, а и двете големи партии заявиха, че са необходими промени в законите за авторското право в по-либерална посока. Това значи, че е възможно Интернет потребителите да оказват политическо влияние.

Unknown каза...

@cybercrackerbg
В блога на Греигор обсъждаме конкретно какво да се прави, виж http://www.gatchev.info/blog/?p=299

Анонимен каза...

За културното наследство съм съгласен.
За сайта на Виктор също.
не ми е ясно за какви е-библиотеки става въпрос кой ги е учредил кой ги поддържа къде са регистрирани имат ли вобще някакъв документ утре аз мога да сложа сто файла във дата.бг и да претендирам че съм е-библиотека.

Наминавам и през блога на Григор и през още няколко блога и забелязвам че в линковете към други блогове фиругурат обшо зето има нема 20 до 30 човека които си дискурат по темите е това ли е групата която ще се събере на протест ? и това ли е Интернет обществото в България.
Това по скоро е клуб по интереси.

Интернет потребителите в България не е възможно да оказват политическо влияние поне на този етап.

Unknown каза...

Но за да се стигне до етап, на който оказват, нали трябва да се мине през по-ранен етап, на който все още не оказват?

Анонимен каза...

БОТЕВ, ЯВОРОВ, ЛИЛИЕВ, СМИРНЕНСКИ, ВАПЦАРОВ, ВАЗОВ ...... ТРЯБВА ДА СА В ИНТЕРНЕТ.
ТОВА НЕ Е КЛУБ ПО ИНТЕРЕСИ - ОБРАТНОТО Е СТРАШНО - НАЦИОНАЛНОТО НАСЛЕДСТВО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИВАТИЗИРА. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ ДЪРЖИ ЕЛЕКТРОННИТЕ БИБЛИОТЕКИ, АКО ДОСТЪПЪТ ДО ТЯХ Е СВОБОДЕН.

Unknown каза...

@hp
Точно за това говоря - че "Труд" иска да приватизира културното наследство, като то бъде само в техния сайт знам.бг - който обаче е с платен достъп. Това е цялата далавера. Другите библиотеки са свободни. Е, две вече ги няма - ludost.net и bezmonitor.com, да се готват останалите :-(

Анонимен каза...

За това си заслужава да се види какво не може да се приватизира и де се изнесе в други сайтове - с удоволствие бих хоствал нещо българско и хубаво или да набера нещо от стари книги от началото на миналия век, коита имам и за които знам, че не са с авторско право. а за Труд да се рови по правата му върху всеки ред.

Unknown каза...

@hp
Напълно си заслужава. Ще имаме една групичка хора разговори със собствениците на известните е-библиотеки, за да се разбере това.

Също така има някои преводачи, които са готови да мидифицират преводите си така, че да имат 31% различие от превода, който са направили по договор с "Труд" - според закона при толкова процента новият превод е различен стария и издателят няма права върху него. Такима книти също биха могли да се хостват.

Набирането е доста трудоемък процес и уважавам предложението ти, но мисля, че ще ти е много тежко. По-лесният начин е сканиране и след OSR-ване - т.е. с програма за OSR файлът във формат .pdf, който се получава при сканирането, се трансформира в текстови файл. При осиарването успешно се трансформират около 92-95% от текста, останалото трябва да набира на ръка. Но въпреки това, е с много пжо-малък разход на труд, отколкото новото набиране.

Пиши ми на мейла (има го в профила ми), за да се уточняваме - защото не искам някои неща да стават публични. Журналята вече слухтят по блоговете, а предполагам и БОП-аджиите.

Анонимен каза...

Само да вметна...
При сканиране е най-удачен TIF формат.
OCR изхода може да се прави в какъвто формат искаш, включая ASCII.

Unknown каза...

@Морфиус
Благодаря :)