сряда, 22 декември 2010 г.

Можем да направим нещо за идещите местни избори


Препубликувам от "България е наша" - апропо, наша е !!! , майната им , затова поне четете този блог... Моля...

Догодина заедно с президентските ще се провеждат и местни избори. За президентските не само обединените блогъри, а всички граждани още сме неграмотни, немощни и неосъзнати. Но за местните не е така.

Говоря от личен опит и споделен ми опит от приятели от други общини. При миналите местни избори работих за кампанията на дотогавашната кметица на "Оборище" - Пенка Арменкова от СДС. Без заплащане, доброволно, по моя инициатива. Причината - доста преди кампанията Арменкова бе откликнала много сериозно на моя гражданска съпротива, започнала първо в блога ми за спасяването на Докторската градинка от апетитите на Христо Друмев - несменяем шеф (практически все едно собственик) от 1990 г. на НДК и доказан агент на ДС; да строи частно заведение в градинката. Арменкова много ми помогна с предоставени документи и съвети - а аз първонално се обърнах към нея с мейл, като гражданин на общината към кмета си, без изобщо да се познаваме. Тя ме пакони след мейла ми да се виодим за говорим за проблема. Нейната помощ бе рещаваща, за да продължа битката си в Столичния общински съвет и в крайна сметка Друмев издуха супата окончателно - тази малко повече от столетна градинка остана неосквернена.

Който се интересува от подробности, ето историята отразена в блога ми:
Вторник, Април 25, 2006
"Приятели на Докторската градинка" и Велислав Минеков

Четвъртък, Април 20, 2006
Докторската градинка - победа

Неделя, Април 09, 2006
Докторската градинка: престъплението

Събота, Април 08, 2006
Като Шерлок Холмвс

Четвъртък, Април 06, 2006
Отговорният за Докторската градинка

Неделя, Април 02, 2006
Wanted

Неделя, Април 02, 2006
Докторската градинка - 3

Четвъртък, Март 30, 2006
Докторската градинка - 2

Четвъртък, Март 30, 2006
Докторската градинка

Вторник, Март 28, 2006
Софийски грабеж
След това, опознали се вече с Арменкова, не само аз а и бизнесменът Стефан Димитров , шеф на Allied Pickfords SouthEast Europe , живеещ в квартала, се роди за проект за изграждането на wi-fi в Докторската градинка. С изключителната финансова подкрепа на Стефан Диомитров и с административното съдействие на Арменкова , безжичният Интернет в Докторската градинка е факт вече 4-та година.

Междувременно Арменкова реализира и друг проект (сама, без Стефан и аз дори да знаем - което сочи, че макар близо на възраст до 50-те, тя усеща, разбира и търси да удовлетвори обществените потребности) - в парка "Заимов" (балиму демократичното име - гу ни повня и дусега :-) изгради безжичен безплатен Интернет като за целта намери Интернет фирма, която го реализира безплатно (съжалявам единствено, че сега не се сещам името й - но като се сетя, ще го напиша, защото такива предприемачи заяслужават поне публична благодарност).

Друг неин проект - пак реализиран като публично-частно партньорство, е модерната детска площадка в горния край на парка (срещу Градския младежки дом). Мога още неща да разправям колко читава кметица е, но целта ми е друга.

За да стане по-ясно и аргументирано, давам друг пример - кметът на "Средец" Маргарита Гутева от ДСБ. Тя поддържа редовен контакт - както личен, така и онлайн с жителите на общината, в резултат на който тя предприема конкретни смислени действия; също даде междинен публичен отчет за дейността си на втората година от преизбирането си (което преизбиране също сочи за качествата й).

Тези две жени, по-точно тези двама кмета за мен са пример за истинска двустранна връзка "избирател-кмет". Ако остане досегашният закон за избор на районни кметове (в което се съмнявам, тъй като ГЕРБ искат да върнат тяхната назначаемост), пак има ъзможност за активното ни участие - пишете мейл на кандидатите за общински съветници и за кмет, поставете конкретниште въпроси на вашия район и настоявайте (!!!) за публична среща по тези въпроси. Напишете в блога си това, което сте поискали (като избирател имате право да искате, а не да молите) и как е реагирал всеки кандидат на искането ви. Аз наприомер след като направя това, ще принтирам елементарни, примитивни листовки с тези факти, които ще разлепя в квартала.

Повярвайте, ако ние самите не започнем да правим нещо, ще си останем в до болка познатото ни и прието като естествено от нас блато.

А опитът ми с уважаемите госпожи Арменкова и Гутева сочи, че има значение, когато ние, гражданите говорим открито с тях и искаме от тях.

2 коментара:

Анонимен каза...

Браво, Невена! Много добра статия и много хубави неща пишеш!

Стефан Димитров каза...

Вени,

Тук трябва да благодарим на Милен Цанов и неговите компании Ред Девил Кетъринг и Райт Рентал, които трета година плащат за светкавичния интернет на Онлайн Директ!

С такива приятели дълго ще има Докторска Градина!

Благодаря ти за хубавите думи!

Стефан