вторник, 28 март 2006 г.

Софийски грабеж


Днес започна реституция в Докторската градинка. Не е е зла шега, макар че бих искала да бъде. В ъгъла на градинката откъм "Оборище" и "Кракра" имаше малка дървена къщичка. Преди 1989 г. тя беше на "Озеленяване", в нея градинарите държаха инструменти, уреди и други необходими неща за поддържане на двете градинки (Докторската и тази зад Народната библиотека). След промените къщичката запустя. Днес дойде багер със строители и я събориха. Обясниха, че теренът е реституиран и собственикът ще строи заведение.

Това е безогледна демонстрация на чиновническо-бизнесменска наглост. Няма да говоря за принципа - дали е юридически възможно да се реституират площи в паркове и градинки, защото нормативната уредба нарочно е направена да е пълна с вратички, през които упорит "инвеститор" (точната дума е грабител) може да се промуши, стига да смаже скърцащите законови панти с повечко пачки. Но случаят с Докторската градинка е по-драстичен.

Тя е планирана през 1892 г. от арх.Александър Начев при актуализацията на първия регулационен план на София, приет през 1880 г. и известен като Батембергов план. На 4 април 1896 г. Столичният общински съвет предоставя на Университета голото пространство около изградения през 1883 г. Докторски паметник за устройване на учебна ботаническа градина. Единственото условие е тя да не бъде забранена за публика. Автор на художествено-естетическото оформление на градинката е швейцарецът Даниел Неф – български поданик след 1883 г., общински градинар на София и създател на първите столични паркове и градини. До 1900 г. той създава алейната мрежа, засажда различни дъбове, ели, сребрист и обикновен смърч, широколистни и иглолистни екзотични растения. От 1936 г. Докторската градина отново принадлежи на Софийската община.

Каква реституция, какви пет лева? Парцелът е бил на общината, тя го дава на Университета и после пак си го взима. Иде ми да крещя от бяс... Какво мога да направя сама? Току-що пуснах мейл до сдружение "За земята", сега пиша до Столичната община и до Бойко Борисов, друго какво? А, да - почти щях да си изпрося боя докато правех снимки на багерите в градинката, някакъв як мъжага с вид на началник (или ужкимския собственик) ми обясни да се разкарам, защото нямам право да снимам. Почвам да разбирам радикалните еколози, които прибягват и до терористични действия, ако имаше такива у нас, щях да съм сред тях.

9 коментара:

Анонимен каза...

защо не пуснеш цялата дописка или поне връзка към нея в http://bulgaria.indymedia.org/ с призив за директни действия?

Unknown каза...

Да, добра идея - веднага ще го направя, благодаря :)

Анонимен каза...

Това е на Оборище и Кракра, нали? О, не, стига толкова!
Точно вчера с колелото минах оттам, но бях залисан в трафика и не съм забелязал...
Ох, кога ще спрат тези строежи навсякъде, взема да ми писва много сериозно вече...
Студентски град не е вече дори нещо подобно на кампус, в Южния парк строят, между блоковете няма градинки, а само кафенета.
Онзи ден пред нас собственикът на едно квартално кафене отряза един ясен, явно защото нещо му пречи на заведението...

Давай с писмата, дано публичността в блогове и в Индимедия помогне поне малко!

Застрояват Иракли и Камен бряг, копаят в градинките... Дали нещо ще се оправи, като влезем в ЕС? Да знаем дали да чакаме и да се надяваме на нещо изобщо...

П.П.: Ако дадеш някакъв по-конкретен призив, ще се включа със статии и при мен (може да е малко, но все е нещо;)! Ще опитам да мина тия дни и да снимам.

Анонимен каза...

ne moag da poviaravm...kakva naglost!
ako pogeldensh poslednoto si isrechenie iskam da zanesh che po sastat prichina horata stavat masovi ubiitsi v statite. iam prichini. ako chovek e norameln tuk, ne mose da ne satne ubiets. dano ne go chetat nepodhodiasti hora tova.

Анонимен каза...

btw сетих се за още един, може би, полезен адрес, на който да се обърнеш за съдействие -> http://www.newsfactory.org/. там аудиторията е малко по-различна, но пък така е по-добре.

Анонимен каза...

По повод Камен Бряг. Доколкото съм осведомена, понеже това е археологически резерват, не може да се застроява на няколко стотин метра от брега. А това е почти до селото, до първите къщи. Но в момента /а може би вече е факт/ някакъв чуждоземец си строи, инсталира голф игрище... Жалко..много жалко. И от пост-а на Вени се разбира, че не е само Камен Бряг /магическо кътче/, а столицата по дяволите :(
Какво правим?

Чо.

Unknown каза...

@turin
Ще поизчакам с призива, докато не изясня фактическата обстановка - има ли разрешение за строеж или са извършени други разпоредителни действия. Тогава ще пиша тук, ще ти пиша на теб, а също така и ще разглася всичко из квартала.

Анонимен каза...

вече съм обезверен, но не и де-мотивиран.
Въпроса е дали да се казва Еко-Анархизъм или Анархо-Екология?
Още един пресен детайл от мърлявата картина оплетена от безхаберие, алчност и арогантност: Наскоро Бойко Борисов издигна бившият директор на Дирекция "Контрол по строителството" за директор на Дирекция "Архитектура и градоустройство. и най-непреднамереният поглед върху това какво бе построено и узаконено за последните десетина години издава некомпетентността и нивото на корумпираност на арх. Несторов. Генерала явно го е харесал за някои качества. Честито на Софиянци!

Unknown каза...

@allilinin



Не съм чувала нищо за господина Несторова, но е възможно е да е обикновен послушковец. В далаверите участват не само далавераджии, а и обикновени послушковци и в тази връзка смятам, че всеки, който знае, че върши нещо нередно и продължава да го върши, не защото има изгода, а за да не си създава проблеми - също е виновен.