понеделник, 20 декември 2010 г.

Георгиос Боболас и в. "Етнос" (Разузнавачите - 3)


Чрез afera.bg попаднах на голямата статия на Люба Манолова (журналистка, която много уважавам, макар често не съм съгласна с нея) - "От баща си ли се отказваш, министър Младенов?" Люба излага теза, с която не съм съгласна, но ако бе само това, нямаше да й опонирам публично. Но лошото е, че немалко други журналисти и публични лица (даже не само левичари) поддържат същата теза:

Дипломация без разузнаване няма по света, от което следва, че разкриването на разузнавачите в дипломацията е национално предателство.

Да, вярно е, че дипломация без разузнаване няма по света - въпросът е за кой свят става дума, респ. за какви разузнавачи. За комунистическия свят (който, слава на Бога, си отиде) разузнавачите, вкл. и българските, защитаваха основно интересите на комунизма, конкретно на съветската КПСС и на СССР, а не каквито и да е национални интереси. Темата ще я развивам тепърва в този блог, а сега ще разкажа за един "другар" на КГБ и СССР в Гърция - Георгиос Боболас, влиятелен голям бизнесмагнат, собственик междудругото на в. "Етнос" - един от най-тиражните и влиятелни гръцки всекидневници:
Георвгиос Боболас
"Планът е да се стартира издателство за съветски книги и списания чрез финансирането на съвместни фирми със съветски фирми. ... [руснаците преценяват, че] проектът не може да бъде стартиран чрез публично известен комунист и висшият гръцки комунист Яникос предлага Георгиос Боболас - успешен бизнесмен, работещ основно в областта на внос-износа, който се фука пред Съветите, чце може да им осигури трансфер на технологии - сфера, представляваща основен интерес за КГБ. По това време Боболас е в труден бизнеспериод и приема съветската оферта - 70% от печалбата на съвместното дружество ще отива за публикуване на съвтски издания, останалите 30% ше се делят между Яникос и Боболас. Двама гръцки партньори създават издателската къща Academos publishing House, която издава най-важните трудове на Брежнев и няколко тома от Большая советская энциклопедия. Резултатите от съвместната дейност са преценени от съветските другари като достатъчно добри и те окуражавт Боболас да започне нов проект - всекидневен вестник "Етнос", който стартира през есента на 1981 г., няколко седмици преди социалистическата партия на Андреас Папандреу да дойде на власт. "Етнос" става най-известният вестник в страната, допринасяйки по такъв начин за дегенерацията на обективните стандарти в гръцкия политически и журналистически дебат."
Източник: книгата "Freedom betrayed: How America led a Global Democratic Revolution, Won the Cold War and Walked Away" с автор Michael Arthur Ledeen За хората без абонамент за Google Books --> откъс тук

Към КГБ и Гърция тепърва ще се връщам, защото там дейността им е широко разгърната и с големи успехи, от което логично следва същото и за нашите разузнавачи.

И един съвременен детайл:

"Етнос" продължава да е един от най-тиражните и влиятелни всекидневници в Гърция. Продължават ли връзките на Боболас с наследниците на КГБ или с бивши кагебисти - настоящи бизнесмени - няма данни. По мое мнение, продължават - основанието ми е същността и поведението на ВАЦ (доскорошен собственик на "Труд" и "24 часа"). За това - по-нататък.

Предишни мои постинги за "великите" разузнавачи:
"Великите разузнавачи" - 2
"Бойковата защита на "разузнавачите" премина моралната ми граница"

Няма коментари: