вторник, 6 февруари 2007 г.

Калфин или е невежа, или е лъжец


"Няма как да бъде извършена размяна между медиците ни и терориста от Локърби, сестрите ни са невинни, а Меграхи е осъден за взривяване на самолета над Локърби и за смъртта на други хора", заяви въвшният министър Ивайло Калфин пред bTV.

Подробно писах за манипулациите по делото на Ал Мехрахи, но явно ще трябва да повторя с цел ограмотяване на първия ни дипломат. Според специалния наблюдател на ООН проф.Ханс Кьохлер:

"Ал Меграхи е изкупителна жертва на едно многостранно политическо съглашение, позволяващо на страните, ангажирани в случая Локърби, включително и Либия, да излязат от задънената улица, в която бе затънало разследването за повече от десетилетие, по начин, който не хвърля петно върху тях. Процесът срещу Ал Меграхи не е честен, нито е воден обективно. Изходът от делото оставя повече отворени въпроси и съмнения, отколкото има в началото.

Изоставяйки правните принципи и политизирайки делото, съдът провежда показен процес - нещо, за което западните демокрации често обвиняват незападните общества - който сериозно накърнява представата за свобода и демокрация.

Съгласявайки се да стоварят вината само върху Меграхи, САЩ, Великобритания и Либия се измъкват от деликатното и опасно разследване на ролята на специалните им служби, включително и на възможността да са знаели предварително за готвения атентат, но да не са го предотвратили. Според Кьохлер вината на подсъдимия не е доказана по несъмнен начин. Присъдата се основава на несигурни умозаключения и косвени доказателства. Няма нито едно пряко доказателство, което да свързва Ал Меграхи с престъплението. В мотивите към присъдата самите съдии посочват, че ключовият свидетел на обвинението - малтийският продавач Тони Гоци, не е разпознал подсъдимия с абсолютна сигурност и че много от доказателствата по делото си противоречат.


Според Кьохлер е твърде вероятно Ал Меграхи да е невинен и други държави, различни от Либия, чрез разузнавателните си служби и/или с финансова и логистична подкрепа за терористична група да са отговорни за атентата."

Който се интересува, може да прочете доклада на проф. Ханс Кьохлер по делото и мнението му по повод тристранното съглашение между САЩ, Великобритания и Либия:

Report on and evaluation of the Lockerbie Trial...

Statement... on the agreement between the United States, the United Kingdom and the Libyan Jamahiriya...

Подобна лъжовна стратегия може единствено да доведе до втвърдяване на позицията на Кадафи и ни най-малко да реши проблема с медицинските ни сестри. Ако има нещо по-опасно от невежа, то това е невежа на държавен пост.

9 коментара:

Анонимен каза...

Po kakvi prichini nashite meditsi biaha nalozeni kato za nachalo? Kakvo predisvika takav politicheski hod? Ili deistvitelno sa gi zapodosriali? Znam za sluchaia, no ne znaem kakvo go sapatstvashe kogato e zapochnal. av.

Анонимен каза...

Ами какво друго може да направи Калфин? Да подкрепи публично Кадафи и компания?

Позициите на Либия и България срещу Великобритания и САЩ - би било смехотворно.

Дори да се разберат за размяна или каквото и да било, едва ли ще стане обществено достояние. Кой знае какви тайни договорки има, за които никога няма да се разбере...

Анонимен каза...

Мине не мине месец и някой левичар изважда от раклата тази тема, отупва я от праха и пак я пробутва. Аз лично я чета за н ти път-отначало Готев, сетне Терзиев в Сега, ся и уважаемата блогърка..За невинността на Меграхи, скалъпения му процес и паралелите с нашия.Това друг, освен ляво перде не би сторил, защото какъв трябва да си, за да обвиниш по този начин съдебната система на Ирландия, Англия, ЕС, общественото мнение, медиите и квото се сетите. Ами те са абдали, другари и другарки-всичките те са манипулирани,досуш либийски таксиметърджии, съде един бай проф еди кой си знае истината. Аз лично не помня някое събитие, което да не е получавало сензационна, проеврейска, или простудиох линия сетне-дори и най кристалните случаи. Само че на тези версии Ифандиев беше майстор,Пейков, Суворов и още стотици майстори на тихия фронт. За мен авторът на тази версияна наша земя-Готевq 2004, понеже е грандоман, а българската преса се изживявя не като 4 та, а поне втора власт, запознавайки се с фамозния проф Робърт Блек, изведнъж се е почувствал като откривател на Петото Евангелие. Да, ама не. Простотии са това-пълни!очно това е ключа към палатката!
Има връзка между двата процеса, безспорно, но тази връзка е умишлено търсена като оправдание от едната страна. Докато за цивилизованият свят осъждането на доказаният терорист е независимо от политическите пристрастия и щения на обществеността-инак нямаше да го точат 16 години, то за другата страна –арабската Джамахирия останала като нрави в Средновековието, определено отношението към двата процеса е като към скачени съдове. Цивилизованият свят съди по съвест, убеждения и доказателства ,а диктатурата на Средновековието изчаква да види какво ще се случи със заловения терорист и убиец, за да го приложи с двойна сила към невинните ни сънародници и да рекетира цивилизования свят.
Готев твърди, че И ДВАТА процеса са политически. Това обаче е тезата и на Либийският рекетьор - терорист и затова такава глупост трябва да се разобличава веднага, защото работи за него, освен че не е вярна..
Доказателствата на Готев са ланкат. Никой, освен него и още един двама интеректуалци, съмняващи се във всичко, не твърди такова нещо, което да дава основание на световната общественост да постави почтеността на шотландския съд под въпрос-само един Готев и някое жълто издание..
Петима съдии (на първата инстанция бяха трима) потвърдиха единодушно на втора инстанция неговата вина и отсъдиха, че нито един от аргументите на защитата не е добре обоснован

Ако някой представи доказателства за невинността на либиеца, които да бъдат уважени от шотландси съд, съм готов веднага да се извиня на Готев. Защото фактите са такива, само ако бъдат взети под внимание от съда. Или трябва да приемем, че правораздаването в Шотландия е като това в Либия. Такова нещо хвърля нечувано обвинение срещу правораздавателната система на цивилизования свят. Политическите процеси там обаче заглъхнаха още в началото на Студената войно, но маршируват като риторика и намерения в главите на диктатори и комунисти, които с изумителната си наглост винаги обвиняват опонентите си в собствените си грехове. Доказателствата, че процесът в Либия е политически-колкото искате, дори самите искания и и случилото се в последната седмица. от либийска страна. Синът на Кадафи, в изявление пред “Ню Йорк таймс” потвърди, че Либия няма да изпълни екзекуцията и ще поиска размяна срещу доказания терорист Ал Меграхи. Така синът изпревари дори бащата, който поне публично не е казвал ачик-ачик за размяна.
Пак казах-ако някой съд оправдае терориста, съм готов да се извиня на Готев . Инак той и клакьори с писанията си стават съучастници на рекетьори, терористи и средновековни джелати, които мъчат нашите невинни жертви вече шеста година и искат да преберат милиарди от сиромашката ни държава..
Накратко-става ми враг. Толкоз.
Щеше да е смешно, поне за претенциите на авторите, ако не беше тъжно. Защото това е именно играта на Кадафи. Той това иска, това търси.И журналисти като Готев не спират да му пригласят, за да задоволят огромното си его.

Zemaria

Unknown каза...

@ anonimous

Към резервинеи ти към така наречените левичари,в частност към Готев, съм склонна да се съглася. А ти би ли се съгласил с изводите на наблюдателя на ООН за делото?

Анонимен каза...

Не, категорично. Ако приемем, че това не са петте му минути слава, то тогава трябва да се съгласим :
-че върху съдът е оказан политически натиск
-или че е некомпетентен в опасна степен, предвид важността на делото, продъжителността му-16 години и следенето му под лупа от цял свят.
По първата точка Готев цитира статия от Гардиън от 31.03.2004, , озаглавена "Мръсната тайна на Локърби", където авторът, някой си Пол Фут твърди, че Буш-старши се обадил на Тачър и я посъветвал да прекрати версията, че сирийци седят зад атентата.Така Сирия отпаднала от списъка на заподозрените за Локърби. И така Либия, а не Сирия или Иран станала заподозрян номер едно за Локърби. Но ето как се е изказал самият проф. Робърт Блек, който минава за най-големия разбирач http://www.standartnews.com/archive/2005/11/18/interview/s4622_2.htm
"Имаше ли политически натиск да бъде осъден Меграхи?(въпрос на Готев)

- Не смятам, че имаше политически натиск от правителството на Великобритания или от правителството на САЩ."
Относно компетентността самият Готев признава, че "Петима съдии (на първата инстанция бяха трима) потвърдиха единодушно на втора инстанция неговата вина и отсъдиха, че нито един от аргументите на защитата не е добре обоснован"
Вижте, възможно е не всичко по това дело да е изглеждао точно и ясно, така, щото предвид неговата значимост да не остава и капка съмнение и да няма послед
ващи коментари в най-различни страни. Ето логиката, която сочи Меграхи за извършител
април 1986 г.
В резултат на взривяването на килограм и половина пластичен експлозив в Берлинската дискотека “Ла Бел”, посещавана главно от американски войници, са убити 2 и ранени 269 души. Съгласно споразумението от 03.09.2004 г. Либия се задължава да изплати по 285 хил. евро за 11 тежко ранени и по 153 хил. евро за 157 души по-леко ранени. Делото по случая “Ла Бел”не е изцяло приключено, тъй като 100 американски войници, между които и двамата убити, все още не са получили обезщетение.

* 15 април 1986 г.
Изтребители - бомбардировачи F - 111 F от 48-о тактическо ято, състоящо се от 24 самолета на САЩ от базата Лейкънхийт на Кралските военновъздушни сили в Съфък, Англия осъществяват операция “Каньонът Елдорадо” като бомбардират военния лагер “Ал Азизия” в Либия.

* 21 декември 1988 г.
Самолет “Boeing 767” на компанията “PanAm”, изпълняващ редовен полет 103 Франкфурт на Майн - Ню Йорк е взривен над малкото шотландско градче Локърби. Загиват 259 души пътници, предимно американски военнослужещи и екипаж. Загинали са 11 жители на гр. Локърби. През 2004 г. Либия изплаща 2,7 млрд. долара компенсации на близките на загиналите или по 10 млн. долара за всяка жертва.

* септември 1989 г.
Самолет “ДС-10” на компанията “UТА”, изпълняващ редовен полет Бразавил (Конго) - Париж е взривен над Сахара в Нигерия. Загиват 171 души пътници и екипаж. През 2004 г. Либия изплаща милиарда долара компенсации на близките на загиналите.
Zemaria

Unknown каза...

Пропускаш основното от интервюто на проф. Робърт Блек, а именно, че той смята Меграхи за невинен по предявените му обвинения:

- Г-н професор, вярвате ли, че Али Басет ал-Меграхи, който е осъден за взривяването на боинга на "ПанАм" над Локърби на 21 декември 1988 г., е виновен?
- Не, не вярвам. Убеден съм, че няма приемливи доказателства, че той е свързан с този атентат. Както и няма доказателства, че Либия е свързана с атентата. Той бе осъден, въпреки че нямаше убедителни доказателства. Но моето лично мнение отива по-далече от тази констатация. Аз смятам, че Меграхи е невинен.

- Вие отлично познавате процеса "Локърби". Моля ви да припомните какви бяха доказателствата, на основата на които Меграхи бе осъден.

- Имаше един фактор, на който бе отдадено съдбоносно значение. Съдът прецени, че той е бил идентифициран като човека, купил дрехи, намиращи се в куфара с бомбата, поставена в боинга на "ПанАм", полет 103. Дрехите са били купени от магазин в Малта. Собственикът на магазина даде показания пред съда. Само че всичко, което той можа да каже, е, че Меграхи много прилича на човека, купил дрехите.

- Но доколкото съм запознат, този собственик - Тони Гаучи, обърка пред съда неговата възраст и ръста му.

- Точно така. Предварителното описание, което той даде за човека, купил дрехите, е за човек над 50 години и висок над 6 фута (над 180 см). В действителност Меграхи е бил на 36 години и 5 фута и 8 инча (170 см).

- Имаше ли политически натиск да бъде осъден Меграхи?

- Не смятам, че имаше политически натиск от правителството на Великобритания или от правителството на САЩ. Това, което в действителност оказа влияние, бе, че тези съдии, които са част от шотландската съдебна система, се безпокояха, че шотландските прокурорски власти, всъщност главният прокурор, ще бъде много сериозно злепоставен, ако никой не се окаже осъден при делото "Локърби". И това, години след като беше казвано и повтаряно, че имаме абсолютно железни доказателства, че двамата либийци са виновни за Локърби. Оправдаването и на двамата либийци щеше да е ужасно злепоставящо, щеше да е шамар в лицето на една много, много важна фигура в шотландската съдебна власт. А съдиите по никакъв начин не можеха да допуснат това.

- Вие сте сред тези, които говорят открито по този въпрос, но вече и семействата на жертвите си задават въпроса беше ли честен процесът. Смятате ли, че този подновен интерес ще доведе до преразглеждане на делото?

- Да, смятам, че делото може да бъде възобновено. Има внесено искане в този смисъл към шотландския независим орган, което се занимава с предполагаемите съдебни грешки. Той разглежда случая и може да се произнесе, ако прецени, че има съдебна грешка, че ще има обжалване. Те не могат да освободят Меграхи, но могат да пратят делото в апелативен съд, който може да освободи Меграхи.

- Кога може да стане това?

- Доколкото знам, те разглеждат този въпрос от две години и ще излязат със становище през март или април.

- И ако делото бъде възобновено, този път в петчленен съдийски състав, какви са шансовете Меграхи да бъде оправдан?

- Мисля, че ще бъде оправдан. Сигурен съм също, че делото ще бъде възобновено. Доказателствата при делото "Локърби" не бяха достатъчни. Аргументите са на негова страна. Освен това, след като делото "Локърби" приключи, постъпиха нови информации и доказателства и съдебният орган, за който споменах, е разгледал внимателно тези нови данни. Смятам, че те ще стигнат до заключението, че става дума за съдебна грешка и че апелативният съд ще стигне до същото заключение.

Unknown каза...

А специалния наблюдател на ООН за делото проф.Ханс Кьохлер също ли го смяташ за абдал?

Виж докладите му и оценката в тях, че Меграхи е невинен по повдигнатите обвинения:

Report on and evaluation of the Lockerbie Trial...

Statement... on the agreement between the United States, the United Kingdom and the Libyan Jamahiriya...

Анонимен каза...

Добре, нека да припомним кой е Абдел Басет Али ал Меграхи. През 95 е начело на топ тен най издирвани престъпници от ФБР, а наградата за него е 4 милиона долара.Единайсет години след атентата, Кадафи, под силата на ембаргото, наложено от същото това ООН, чийто представител се съмнявал в невинността му, се вижда принуден да го предаде на правосъдието. Със скъпо платени адвокати през целия процес от първата секунда. Семейството му живее в Глазгоу, на разноски на Либия и той няма никакви проблеми да се среща с тях. Никой не е изтезавал Меграхи и Фахим, не ги е пребивал с тояги, не ги е мъчил с ток, не си е гасил цигарите в лицата им, не им е пускал кучета
На първа инстанция е осъден на 24.11.03 от трима съдии на доживотен затвор, без право на преразглеждане на присъдата 27 години. Докладът на представителя на ООТ, който цитирате е по това дело. Но на 31 май 2004 на него му е разрешено да обжалва и той се явява втори път пред друг съд през юли м.г. На втора инстанция петимата съдии потвърдават единодушно неговата вина и отсъждат, че нито един от аргументите на защитата не е добре обоснован. Вторият обвиняем - Ламен Халифа Фимах, бивш служител на либийската авиокомпания, бе оправдан.
И как се стига до обвинението на „невинния” Меграхи?
http://en.wikipedia.org/wiki/Investigation_into_the_bombing_of_Pan_Am_Flight_103
В резултат на огромен труд, продължил единайсет години, с участие на хиляди хора от най-различни страни. Ето, тук са описани всички подробности в това безпрецедентно като мащаб и интензивност разследване. Взели са участие на хиляди офицери и войници, военни хеликоптери и спътници са преровили всяка педя от над 10 000 мили, за да намерят улики. Възстановени са от отломките товарния сектор,мястото на куфара и марката му-Самсунайт, дори дрехите в него, касетофончето Тошиба,детонатора,екзплозива-Семтех.Още тогава, като отиват в Малта в магазина Mary's House, Sliema, продавачът познава на фотография от 80 те именно Меграхи като човекът, закупил от него дрехите. Но забележете-познава го още през 1989, година след станалото,на негова фотография от 80те-може да я видите в сайта. Какво неестествено има да го опише неточно петнайсет години по късно? Даже се сетил, че преди да напусне, завалял дъжд и му предложил да си купи чадър. Същият после се оказал в куфара с бомбата..Може да прочетете и за фрагмента от таймера на бомбата-също е интересно.
Мислите ли, че ФБР и Скотланд Ярд, цялата демократична преса в света, съдилищата в Шотландия и общественото мнение в Америка и Европа се заблуждават и са водени за носа? Каквито и нормални съмнения да има някой, те достатъчни ли са да наречете Калфин лъжец?
Твърдите ли, че всички гореизброени се лъжат? На какво отгоре-на един доклад? Запозната ли сте с материалите по делото, отразени в пресата?

Unknown каза...

Не е само докладът на наблюдателя на ООН. Ето още съмнения, изказани не от случайни хора:

През 2005 г. прокурорът, който повдига обвинението през 1991 г. и издава заповедите за арестуването на Ал Меграхи и вторият обвинаем (оправдан от съда) - лорд Фрейзър, поставя под въпрос надеждността на ключовия свидетел на обвинението Тони Гоци.

Пак тогава шотландски полицейски шеф дава писмени показания пред адвокатите, представнляващи Ал Меграхи, че ключовото доказателство по делото е било фабрикувано от ЦРУ.

"Случаят Локърби е пълен с дупки като швейцарско сирене", заявява през ноември 2006 г. Майкъл Шарф, бивш юрист в Държавния департамент, който по време на разследването е бил съветник на щатското бюро по антитероризъм. Той твърди, че ЦРУ е манипулирало делото, знаейки, че ключовият свидетел на обвинението лъже.

През декември 2006 г. бившият агент на ЦРУ и специалист по Средния Изток Робърт Баер заявява пред "Ал Джазира", че САЩ са знаели, че Иран е поръчал и финансирал атентата. "Защо Либия? Защото Иран беше сериозен противник, докато Либия беше лесна цел. Вижте населението на Иран. Вижте заплахата, която представлява за нефта в Персийския залив. Два дена след атентата имаше трансфер на $11 млн. от Иран за Народния фронт за освобождение на Палестина - Генерално командване (просирийска терористична организация, да не се бърка с Народния фронт за освобождение на Палестина - б.м.)", обяснява Баер.

През декември 2007 г. бившият либийският премиер (2003-2006) Шукри Ганем обяснява защо Либия се е съгласила да признае отговорността си за атентата и да изплати обезщетение на близките на загиналите, въпреки че : "След като бяха наложени санкциите и те ни изправиха пред тежки финансови проблеми, ние решихме, че е по-лесно да си "купим" мир и затова се съгласихме на компенсациите."