събота, 3 февруари 2007 г.

Хранителен режим след отстраняване на жлъчка


Оттраняването на жлъчката е рутинна операция и може би затова лекарите нерядко пропускат да обяснят какъв хранителен режим да спазват хората без жлъчка. Той не е тежък, но е важен за доброто самочуствие на оперирания: Най-важното е да не се яде обилно. Вместо ядене три пъти дневно, човек с извадена жлъчка трябва да приема дневната си храна на 5 или повече приема. Причината е, че при липсата на жлъчен мехур жлъчните ферменти, отделящи се от черния дроб, постъпват непрекъснато в стомаха, вместо да се събират в жлъчния мехур и да се освобождават само при ядене. Поради това нерядко оплакване след отстраняване на жлъчката е появата на разстройства. В такива случаи вместо да ползваме лекарства против разстройство, трябва да увеличим броя на храненията (като съответно намалим количеството, приемано на едно хранане) и в повечето случаи това разрешава проблема.


9 коментара:

Анонимен каза...

А може ли да си ядеш всичко?

Unknown каза...

Зависи от това дали черният дроб е увреден от жлъчното даболяване, довело до отстраняване на жлъчката, или по друга причина.

Ако н.нар. чернодробни проби или ензими (биохимични показатели, за чието установяване можеш да поискаш направление от джипито, или да отидеш сам да ти направят в клинична лаборатирия срещу обща сума от 10-15 лв) са в норма, можеш да ядеш всичко. Обаче не по много. По малко. Ако си изяждал дневната си храна на 3 хранения, след отстраняване на жлъчка е хубаво да я разпределиш поне на 5. Ако можеш на повече - по-хубаво.

Чернодробните проби, които трябва да поискаш да ASAT, ALAT γ-GTP (гама ГТП). Наричат се още трансаминази. Като Казваш на джипито "искам да видим трансаминазите, защото е хубаво да знам състоянието на черния си дроб, тъй като жлъчката бе увредена".

Пропуснах, че ако не минаваш през джипито, трябва да отидеш на частен преглед при специалист гастроентеролог да ти изтълкува резултатите. Да ти каже в какво състояние е дробът. Ако си през джипи, той ще ти каже като се върнеш при него с резултатите.

Анонимен каза...

Много ти благодаря.

Unknown каза...

Zdraveite az sa6to sam s izvadena jla4ka predi 1 godina i 2 meseca!!iskqm da vi popitam mn 4esto imam problemi s korema!!SYTRIN KAto se sabudq i napravo me sviva stomaha silno i razstroistvo po 1 2 pati!!!Dali e normalno????i ve4e nz kakvo da hapvam vse gledam da qm leki raboro i pak ot vr na vr me pobolva korema!Kakvi hrani moga da qm za da ne se drazni stomaha?Moje li primerno da hapvam kifla s lokum4e ili pqk kroasan!Ka6kaval napalno li e izklu4en?

Unknown каза...

A be pi6a komentar ama za6to ne mi izliza

Unknown каза...

Не зная дали сутрешните болки и разстройство са нормзални. Мисля, че не са и е хубаво да отидете на гастроентеролог.Кифла с локумче и кроасан може спокойно да хапвате. Кашкавал също, но не бива да прекалявате с него, в смисъл да не го ядете всеки ден и да не ядете по много.

Unknown каза...

Здравейте, с извадена жлъчка съм от 13 дни, но продължавам да имам болки след хранене както преди да я извадят. Диетата си я спазвам. Нормално ли е според вас или да потърся друго мнение!

Анонимен каза...

нормално ли е да имам киселини и отригване след като ми махнаха жлъчката

Unknown каза...

Здравейте, днес ми е 12 ден от отстраняването на жлъчния ми мехур, имам киселини, леко гадене на моменти и получих преди два дни нощеска нещо като криза, която като пих спазмалгон отмина. Тованормаюно ли е?