събота, 17 февруари 2007 г.

Иран - следващата американска война?


Британски военни, пожелали да останат анонимни, са съобщили на "New Statesman" , че "американските военни са насочили фокуса си към Иран", след като Саддам беше свален.

Американската армия, военноморските сили и военновъздушните сили вече са готови с военните планове и в последните 4 години изграждат бази и провеждат тренировъчни учения за "Операция Иранска свобода". Адмирал Фалон, новия шеф на Централното командване, наследи вече напредналите компютърни планове, наречени TIRANNT (Theatre Iran Near Term).

Администрацията на Буш направи сериозни усилия, за да изпрати втори самолетоносач в Персийския залив. Но това е само върха на айсберга. След 11 септември американските военноморски сили могат да прехвърлят 6 други самолетонасача в рамките на месец. Двата самолетоносача в Залива - "Джен Стенис" и "Дуайт Айзеинхауер" могат да бъдат допълнени с още три - "Роналд Рейтън", "Хари Труман" и "Тиодор Рузвелт", а също така и с "Нимиц" Всеки самолетонач може да носиш стотици ракети Круз.

И това са самолетоносачи, които не бяха ангажирани във войната с Ирак. Задачата им е да противодействат на иранските сили, които заплащват да атакуват петролните танкове, и да защитят нефтените полета и инсталациите за добив на нефт. Учебните тренировки за тази задача са започнали още след иранската революция от 1979 г.

Щатските планове за атака срещу Иран вече оценяват, че най-малко 10 000 цели могат да бъдат ударени едновременно. Междувременно неограниченото военно финансиране в последните години доведе качеството на "умните бомби" до качествено ново ниво. Новите бункер-поразяващи конвенционални бомби тежат по-малко от половин килограм. Според експерти на "Боинг" бомбите с малък диаметър GBU-39 ще увеличат 4 пъти огневата мощ на САЩ в сравнение с тази от 2003 г. Един Стелт или Боинг-54 сега може да атакува 300 до 500 отделни цели с голяма точност, базирана на GPS-системи.

Други индикатори също сочат, че войната не е далеч. Департаментът за отбраната публично заяви, че набира наемци, владеещи фарси, за да обучават бъдещите войници. Вашинтгноски субконтрактори работят по 7 дена седмично, превеждайки на фарси.

След като военните и военноморските сили бъдат в готовност в региона, точното време на войната ще зависи от политическите и икономически фактори, както и от подходящите метереологични условия, необходими за аеро- и сателитното разузнаване. Един кувейтски вестник, базиращ се на анонимни кувейтски източници, прогнозира, че атаката ще започне преди първата седмица на април, когато Тони Блеър ще трябва да напусне премиерския пост, а неговата политическа и финансова подкрепа е важна за поредната война на Буш.

Според някои аналитици, в Иран вече се води война с ниска интензивност, особено активна в райните, населени с кюрди, където американски специални части провеждат тайни операции.

Сенъторът Джеймс Уеб отправи питане към външния министър Конди Райс дали администрацията смята, че без одобрението на Конгреса е възможно едностранно действие срещу Иран без да има конкретна заплаха от него. Райс се измъкна от пряк отговор.

Подобен въпрос бе отправен към съветника по национална сигурност Стивън Хадли дали е съгласен с мнението на демократите, които настояват, че Конгресът трябва да вземе решение за атака. Източници от администрацията парираха въпроса, като се позоваха на правомощията на Буш като върховен главнокомандващ, приложени от него при войната срещу Ирак.

А председателят на сенатската комисия по разузнаването Джон Д.Рокфелер открито изрази тревогата: Нима ни трябва още един Ирак?

1 коментар:

Анонимен каза...

Ако САЩ нападнат Иран, това ще е още едно доказателство,че те се превръщат в "Империята на злото" ,каквато по-рано бе СССР. Колкото и да се филтрира информацията, се видя, че Садам не е имал оръжия за масово поразяване. ЦРУ пряко и умишлено е излъгало. Сега Иран разреши да се монтират камери в атомните му централи, за да докаже мирния характер на програмата. САЩ за мялко бяха"обезоръжени" от към аргументи. На всички ни е ясно, че когато решат да нападнат, ще действа принципа"мътиш,не мътиш-ще те ям".Дори президента Ахмадинаджаб да сложи камери в спалнята си.Дразни ме и цензурата на информацията, която достига до нас по медиите. Както всеки нормален човек, и аз се възмутих, че Иран искал да затрие Израел.Когато отправих запитване по въпроса до мой познат Иранец, той ми обясни,че нещата не стоят точно така. Иран държи на възстановяване правата на палестинските изселници и допускането им обратно в родината.Ако след като това се случи се проведат избори и израелските партии не надделеят,това е отделен въпрос, но пътят е конституционен, а не силов.
Не съм антисемит, но се дразня от двойния стандарт спрямо Израел и спрямо целия останал свят. На всички е известнo, че в нарушение на всички международни правила Израел има ядрено оръжие.Но никой не роптае срещу това. Това води до голямо "олекване" на международното право и обществено мнение.
Ако сме прагматични обаче ,нека не нищим голямата политика, а да видим какво да правим ние. Някой беше казал, че големите държави винаги се държат като хулигани и разбойници, а малките- като проститутки. Това е тъжен факт, който важи не само за нас, така че трябва да намерим най-добрата цена, на която да се продадем. Това означава и,че малко трябва да се дърпаме, да се пазарим, да искаме. Членството ни в ЕС е добра база за това.