петък, 16 февруари 2007 г.

Каракачанска овчарка


Преглеждам с кои ключови думи най-често попадат на блога ми и една от тях е "каракачанско куче/каракачанска овчарка". И понеже немалко хора се интересуват, реших да копипейстна най-добрата страница за това великолепно куче.






"В полите на югозападен Пирин, на десет километра от гр. Кресна се намира село Влахи - родното място на Яне Сандански. както разказват местните именно заради родените във Влахи Яне Сандански и Герасим Тошков, селото е било умишлено обезлюдено от социалистическата власт. Дори и нормален път не е направен, "като отмъщение" за борбата за свобода на Македония. Сега в почти изоставеното село живеят около 12 постоянни жители. От повечето къщи на бившето голямо село, са останали само рушащи се каменни зидове, накацали по стръмните каменисти терени. Заедно с причудливите скални образувания наоколо, тези руини от създават неповторимо магнетично излъчване на селото.

Точно на това място от извесно време се случват интересни неща. Една неправителствена организация, Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие - "Семпервива" вече четвърта година реализира интересни проекти. Дружеството се специализира в опазването на стари, изчезващи породи животни. Най-мащабният за сега проект който се реализира в с. Влахи е този, целящ опазването на трите породи селекционирани от каракачаните. Проектът е наречен "Опазване на каракачанската овца, каракачанския кон и каракачанското куче - едни от най-старите породи в Европа". Работата включва много дейности необходим за постигането на тази цел и за устойчивостта на проекта. С цената на стотици експедиции в страната екипът на "Семпервива" е успял да събере последните автентични екземпляри от тези породи за база на развъдна дейност. Работата с каракачанското куче започва още през 1991 г. като постига голям успех в опазването на породата.

Дружеството има най-големия архив от 6000 снимки и информация за породата, събирани педантично в продължение на 13 години. Направено е много в посока стандартизиране на породата, организиране на племенна книга, клубна дейност и мн. др. Дружеството е организатор на ежегодни специализирани изложби на каракачански кучета в градовете Перник и Стара Загора. Една от интересните дейности касаещи породата е проекта на "Семпервива", по който се предоставят каракачански кученца на овчари с цел предпазване на техните стада от нападения на хищници. Този проект стартира през 1997 г., като съвмес тен проект на "Семпервива" и програмата за изследване и опазване на едрите хищници в България изпълнявана от "Сдружение за дива природа Балкани". Две са основни цели в работата, намаляване на конфликта между хората и едрите хищници и връщане на каракачанското куче в естествената му среда. Тук е мястото да споменем, че в с. Влахи е и основната база на проекта за, изследване и опазване на вълка в България. във връзка с образователната част на този проект, в близост до селото е изградена голяма волиера. В тази волиера, която всъщност е заграден естествен ландшафт живее кроткият като куче вълк Въчо. Всеки, който посети "вълчия" проект може да види Въчо и дори да си поиграе с него.В селото ще бъде изграден и уникален за Източна Европа образователен център за едри хищници.

През 2000 г. започва активна работа на Семпервива за спасяване и на другите две каракачански породи. С много труд от страна на екипа е създадена солидна база на проекта, включваща основна (зимна) и помощни - (летни) станции. Започвайки с малък брой животни през 2000 г. - сега Семпервива разполага с нуклеусно стадо от 260 овце, две групи каракачански коне и с 45 разплодни каракачански кучета. Още от първите си участия на животновъдни изложби овцете на проекта печелят призовете за най-типични представители на породата. животните се отглеждат целенасочено по традиционен за тях начин, с цел да се запази техния автентичен тип и качества. При това се налага практикуването на височинен трансхуманс, който осигурява необходимото за тях сезонно придвижване практикувано в миналото от помадите каракачани. Стадото каракачански овце се придвижва от ниските части на планината, през зимата до алпийските пасища, през лятото. Шест специално подбрани и обучени каракачански кучета придружават стадото и го охраняват перфектно. Породата каракачанско куче е сред най-древните породи кучета в света и не случайно се е превърнала в легенда заради своите работни качества. Специалистите от Семпервива твърдят, че гарантират за качествата единствено на чистокръвните каракачански кучета, а не мултихибридите познати като българско овчарско куче. Двете групи каракачански коне подобно на овцете пасат през зимата недалече от се лото а лятото се движат свободно по алпийските пасища в местностите: "Черната вода", Синанишкия циркус, Ленище и др. влиянието, което оказва изпасването от домашни животни е много важно за подържането на високопланинските тревни съобщества. Подържането на групи коне се използва в някои европейски Национални Паркове за да се осигурят условия за оцеляването на някои редки видове животни, като лешояди, орли, лалугери и др. Например Националният парк "Дадя" в Гърция. Според "Семпервива" това е добър вариант и за Пирин. В контекста на това, Семпервива заедно с Е.Т. "Филип Седефчев" беше организатор и изпълнител на двата пастирски заслона в местностите "Черната вода" и "Зиданицата", по инициатива на НП "Пирин" и Българо - Швейцарския проект. Каракачанският проект е много атрактивен за чуждестранни туристи и студенти. Те имат възможността да наблюдават и да участват в специфични, традиционни дейности свързани с отглеждането на животните. Участват в походи с каракачанки коне по маршрути в парков район Сипаница и да се наслаждават на уникални природни гледки. Работата за опазване на редки породи и дейностите свързани с едрите хищници са пряко свързани с опазването на природата на Пирин планина и с Националния Парк. Двата екипа ревностно популяризират уникалната природа на Пирин и при всеки удобен случай изтъкват неразделността на природа, бит и традиции. Идеята е, че каракачанското стадо например, е нещо което само посетилите Югозападен Пирин могат да видят и обратното.

Уникалността на проекта е в неговия симбиотичен характер и във възвръщането на един специфичен стар начин на живот. Този труден, но красив начин на живот и уникалната природа кара чужденците посетили проекта да не сдържат своето възхищение и да идват отново и отново.

Оригиналната идея на Семпервива е в бъдище да превърне с. Влахи в "портал" към Националния Парк. Според председателя на дружеството и координатор на проекта Сидер Седефчев, е възможно селото да стане притегателно място за основния туристопоток към и от парков район Синаница. Разбира се за да стане това трябва да се направят много, много неща. Едни от най важните са реализацията на такива интересни и атрактивни проекти.

Сидер Седефчев БДОБР - Семпервива
"

Няма коментари: