четвъртък, 22 март 2007 г.

Интервю на "суперпирата" Елиан Гешов - payforfree


Eлиан Гешов - payforfreeПрепубликувано он Express.bg

Елиан Гешев: Не може 1 милион души в България да са престъпници!
21 Март 2007 | 19:13

НК наказва всякакъв вид излъчване на порнография. Това не пречи на кабелните телевизии и платени канали да излъчват 24 часа, казва за ЕКСПРЕС.БГ собственикът на домейна arenabg.com. И още: Понеже не могат да спрат сайта, който не е в тяхната юрисдикция, господата решиха да го филтрират, както навремето заглушаваха радио „Свободна Европа”. Те са си милиционери и решиха, че могат да спрат достъпа на всички българи накуп до която си решат медия по света.

Г-н Гешев, какви са Вашите отношения с тракера arenabg.com?

Аз съм собственик на домейна arenabg.com от 11 декември 2006 г. Аз съм и човекът, който го регистрира за първи път, но 2 години не бях собственик. Когато придобих собствеността върху него, получих и правото да определям къде ще сочи. Моите отношения със сайта са до толкова, доколкото аз мога да реша на къде да сочи домейнът arenabg.com От стария сайт не съм ползвал кода. Останаха само екипът и потребителите. Сайтът е предоставен на управление на неговите потребители, при спазване на определени правила, които са публикувани на видно място на същата страница. Първото важно условие е да не се използва страницата за действия, които нарушават закона. Тези правила са на английски, защото сайтът се намира на сървър в САЩ, достъпът е международен, а основният език в интернет е английски. Тракерът се хоства от американска компания, поради което е под американска юрисдикция. Екипът на таркера спазва стриктно законодателството и всички разпоредби, които пристигат при нас под формата на електронна поща.

На 16 март Вие бяхте арестуван, а по-късно освободен. Какво точно се случи, защо бяхте задържан?
Няколко дни преди 16 март, служители на ГДБОП и столичното следствие нахлуха в офисите на bol.bg, а в същия момент торент порталът torrenti.bg преустанови работата си. По същия начин бе прекратена дейността на други тракери. И на въпросната дата нахлуха у дома ми. Иззет ми бе лаптоп, включен към 19-инчов монитор, поради това, че дисплеят му е развален и оставен за ремонт. Поради всички предходни обстоятелства, аз бях прегледал специално софтуера на компютъра и всички серийни номера и дати на регистрация. Софтуерът и хардуерът, които ми иззеха, бяха напълно легални. Претърсването бе умишлено показно. С отворени врати и фотоапарати, много шум. Бяха ми иззети и документи. Които дори не знам какви са. Надявам се, че ще ми бъдат върнати. Взеха ми и домашния телефон. В последствие повдигнах въпроса пред заместник-директора на Столична следствена служба Светослав Василев и той разпореди да ми бъде върнат. Отведоха ме в сградата на столичното следствие. Там прекарах 3 часа и докато чаках, в неофициален разговор ми дадоха да разбера, че ако сайтът спре, няма да имам проблеми, ако не спре, срещу мен ще бъдат повдигнати обвинения, които не ми бяха показани.

Не са представили обвинения срещу Вас и мотиви за ареста?

Не. Нищо такова. Показали са на съпругата ми съдебна или прокурорска заповед, която тя ми прочете по телефона. От това се убедих, че все пак имат някакъв документ. Но не се поинтересувах точно какъв е, защото предния път нямаха документ и пак си свършиха работата.

Говорите за предишния арест ли?

Да. На 27 май 2006 г. Дотам приключиха нещата - с отразяване на ареста в медиите. Явно се търси медиен ефект. Фактът е, че една година след този арест, аз все още не съм получил нищо, говори красноречиво за това.

Какво стана след това на 16 март в ареста на Столичното следствие?

Поседяхме там още малко и като отказах да затворя сайта, ме привлякоха като обвиняем по три точки. И на трите обвинения бяха буквално преписани целите параграфи от НК без съответния юрист да посочи и уточни в какво ме обвиняват. Излиза, че аз покривам целия спектър на член:

„Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.„
Аз съм обвинен като помагач на „неизвестен брой” лица, които са извършили престъпление. По второто обвинение съм помагач на 6 лица, за които предполагам, че са идентифицирани. Очевидно е установен техният IP адрес от хората, които си споделят файлове на тракера. Потресаващото в този случай го откри съдът: въпросните 6 лица бяха привикани като свидетели, а не като обвиняеми. Аз лично не съм ги срещал и те вероятно не ме познават. Последното обвинение е най-коварно, аз дори не искам да го споменавам. Всеки който ме познава знае, че нямам нищо общо.

Става дума за обвинение в помагачество за разпространение на материали с детска порнография? Да. Гнусно е не искам да го споменавам. Това е абсурд. Трябва да кажа, че сайтът има около 200 администратори и всеки може да трие. Мислите ли, че ако някой бе забелязал такова нещо, нямаше да вземе незабавно мерки?

Имало ли е такива материали на сайта?

Проблемът е, че законът е твърде широко скроен. Дори да докажа, че лицата участвали в този филм са пълнолетни, има вратичка в закона:

„Чл. 159.(1) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява произведения с порнографско съдържание, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева... (3) За деяния по ал. 1 и 2 наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до осем хиляди лева, ако за създаването на произведението е използван малолетен, непълнолетен или лице, което изглежда като такова.„

Аз попитах, кой решава кое лице прилича или не прилича на непълнолетно. На мен лично Лили Иванова ми прилича на по-млада, но тя е на толкова, на колкото е. Оказва се, че в България има „експерти по приличане” и те работят в Министерство на културата. Целта е да се хвърли обвинението, а не да се доказва.

Върнаха ли Ви техниката?

Не. Дори от миналата година още не съм я получил. Едва на скоро ми каза г-н Василев, че е подготвена техниката и мога да си я взема. Аз не я искам. Да си я ползват.

Защо срещу Вас бяха отправени такива обвинения?

Законът е така направен, че вие ако попитате г-н Петков от парламентарната трибуна „Колко пъти може да бъде задържано едно лице без никакви доказателства по този член?”, вероятният отговор ще е „Колкото трябва”. Това доказва още веднъж правото на пълен полицейски произвол в нашата страна. НК наказва всякакъв вид излъчване на порнография. Това не пречи на кабелните телевизии и платени канали да излъчват 24 часа. За тях може, а за други, по избор - не. Те пък се оправдават, че имали разрешение от СЕМ.
Тук идва слободията на наказателните органи в България - отвързани са им ръцете, просто си правят каквото си поискат и действат избирателно.

Шведският тракер thepiratebay.org имаше същите премеждия. Собствениците осъдиха държавата и с парите правят партия за защита на паравата си. Какво ще предприемете Вие?
Моята цел е казусът да стигне до съда. Тази материя е нова. Свободното разпространение и споделяне на файлове притеснява собствениците на авторски права, без да е закононарушение. В много държави този проблем законодателно не е решен. Надявам се, че решението на съда ще бъде добър прецедент. Основното в случая е, че IP адресът не идентифицира лицето. Ако свалянето на съдържанието от тракерите е закононарушение, то разследващите органи също извършват престъпление, докато търсят такива „нарушители”. Друг е въпросът, че няма нарушение в това действие. Разпространението чрез тракера е като разпространението от ръка на ръка. Дори според закона на авторското право всеки може да съхранява и копира законно притежаван материал. Просто има двама човека, които тероризират цяла България.

Що се отнася до политически амбиции. Нямаме такива, дори не искам да се забърквам в тази мрежа, въпреки, че вече имаме предложения на определени политически партии да се захванат с казуса, защото знаят, че сме прави и имаме голяма аудитория. Аз защитавам интересите на над 300 000 души. Повечето са деца. Но и техните родители са на наша страна. Няма как да заплашат детето ти, а ти да стоиш безучастен. Ако се наложи, ще използваме закрилата на дадена политическа сила за прекратяването на това безобразие.

Ще предприемете ли действия срещу БТК заради ограничаването на достъпа до arenabg.com?
Понеже не могат да спрат сайта, който не е в тяхната юрисдикция, господата решиха да го филтрират, както навремето заглушаваха радио „Свободна Европа”. Те са си милиционери и решиха, че могат да спрат достъпа на всички българи накуп до която си решат медия по света. Има вратичка в закона, която им изигра лоша услуга. Заради прословутата си некомпетентност се позоваха на закона за електронна търговия. Ако има нелегално съдържание на даден сървър, може да се ограничи достъпа до него чрез изтриването на съдържанието или чрез спиране на интернет достъпа на машината. Но тя е в чужбина и от безсилие извършиха престъпление. Бе нарушено конституционното право на всички български граждани на достъп до информация. Беше извършено и друго престъпление. Незаконно бе принудена компанията да ограничи достъпа до определен сайт. Бе създадено условие доставчиците да осъдят компанията за изпълнение на незаконна заповед. Всеки потребител може да я осъди. Смешно е, че на сървърите в САЩ нелегална информация няма.

Кои са тези двама души, които според Вас тероризират цяла България?

Това са г-н Явор Колев и г-н Светлозар Василев. Те или са дълбоко некомпетентни, или тенденциозни. Не може едно копие да е законно, две да не са. Много широко скроен е законът. Не може един милион души в България да са престъпници. Не може закона да се прилага избирателно. Моята цел е спешен ремонт на този закон.

Смятате ли, че делото ще стигне до европейски съд?

Надявам се, че няма. Групата от юристи - български, европейски и двама американски, ще предявят такъв иск срещу държавата, че сегашните ръководители ще преценят, че е в твърде голям размер.

Вярно ли е, че ъплоудърите получават по 2000 лв?

Това са пълни глупости.

Имате ли друг бизнес освен arenabg.com?

Аrenabg.com не е бизнес, а кауза. Другите ми начинания нямат отношение към случващото се. Рекламата на сайта обслужва наема на сървърите в САЩ, което е изключително скъпо.

11 коментара:

Анонимен каза...

Фамилията на Пей е ГешЕв, а не ГешОв.

Анонимен каза...

Този сайт на възобновения вестник "Експрес" ли е? Разглеждах го ужким подробно, но нещо не можах да разбера.

Анонимен каза...

Да, същият.

Unknown каза...

Сори, Кракер, така го пишеха - Гешов, и по пресата и по е-медиите.

@manul
Какво не можа конкретно да разбереш?

Анонимен каза...

Ами не можах да разбера дали интервюто е от подкарания на ново в."Експрес"- на сайта им никъде не пише нещо в този смисъл, нито пък видях името Стойко Тонев (четох някъде, че се е преместил там като отговорен дихател от "Монитор"). cybercrackerbg обаче ме светна по въпроса. Благодаря.

Unknown каза...

@manul

Сайтът е уеб тренировка за всекидневника, който Любо Дилов и Миро Борщшошо стартират с парите на Любо Пъпката и Антоан. И Стойко Тонев е там, и Данка Василева и сума бивши кадри на Петьо Блъсков. Не бъди с големи очаквания - няма да е по-малко жълт от наличните всекидневници, само ориентацията му ще е малко по-различна - ще правои евала на спонсорите си и на евентуалните такива, между които е и Бойко Борисов.

Анонимен каза...

Ох, че дружина са се събрали ... и както четох, че щели да са жълт вестник, направо немея. Мерси за инфото. Ще хвърлям по едно око на вестника, да не би г-на Тонев да се излъже да пусне нещо подобно на "Из делниците на един луд". Ама това май са си големи очаквания:)

Unknown каза...

Като спомена Стойко, ми дойде на ум нещо много тъжно:

Като правило честните писачи са некадърни, а кадърните не са честни.

Стойко е от кадърните. Тъжно...

Анонимен каза...

Ех че гадост ... Сефте я чувам тази теза. Обаче, ако е изцяло вярна, то сред писачите (кадърните такива, бидейки рядкост) трябва да върлува една честност - ум да ти зайде!

Unknown каза...

15 тодини работех в бранша. Не беше така. От 5-6 години е така. Защо - е друга, дълга и сложна тема.

Прави ли ти впречатление колко кадърни журналисти напускат професията?

Аз се задържах повече. Ама за кво? Всички казваха, че съам кадъарна, имам и престижни награди в бранша, но проблемът ми беше, че не правех компромиси със съвестта си. В резултат на което си съсипах психиката. Хронична депресия, злоупотреба с транквиланти /успокоитерни лекарства, но не безобидни/, длоупотреба с алкохол... За да мога да понасям цялата гадост.

Е, дойде ми здравият разум и я зарязах журналистиката. Недълго след това се почувствах здрав и щастлив човек. Можех да лягам вечер и да заспивам, а сутрин да се събуждам свежо и бодро.

Май не си наясно с гнусотата на сегашната журналистика :(

Мисля, че ще ти е интересно да прочетеш това:

"Труп"-ният дъх на българската журналистика

Анонимен каза...

Елиан Гешев - ПРЕЗИДЕНТ.

Екипа на замунда МИНИСТРИ

евала евала страхотни истински неподправени Българи