понеделник, 12 март 2007 г.

Какво да направят, за да дръпнем напред


Писна ми от празни приказки. Нещо конкретно да им кажа на тия, дето ни управляват (не че ще ме чуят):

1. Премахване на корпоративния данък;

2. Намаляване и опростяване на пенсионните и осигурителни вноски (10% здравна осигуровка, и 10% пенсионно осигуряване, общо 20%, а не 45.7% както е в момента);

3. Намаляване на данъците върху доходите на физически лица (единна ставка от 10%);

4. Премахване на данъците върху социалните разходи на фирмите, върху представителните разходи, даренията и спонсорството;

5 коментара:

dzver каза...

Посочената схема пак е доста тежка за обикновения юзър. Като му добавиш и косвените данъци, пак ще се получи над 50% данъчна тежест.

Взе да ставаш либертарианец =)

btw, аз съм против премахването на корпоративното облагане и мога да се аргументирам.

Анонимен каза...

Аз пък си мисля, че трябва да премахнем и корпоративния, и подоходния данък.

dzver каза...

Георги, при премахване на двата данъка заедно ще има някаква социална справедливост. Но не и при поддържането само на единия.

Юридическите лица не бива да са привилегировани пред физическите. Те също изразходват ресурсите на обществото.

Unknown каза...

@dzver
Мисля, че именно затова Георги казва, че трябва де премахне и корпоративният, и подоходният данък - юридическите и физическите лица да са в равни позиции.

Btw, защо си против премахването на корпоративния данък?

dzver каза...

Данъците се ползват за много неща, между които съдебна система, инфраструктура, които се ползват от юридическите лица. Често зад тези юридически лица не стоят физически в същата държава, нито пък някога в обозримо бъдеще ще има дивиденти, които след похарчването им да бъдат обложени. Плюс това физическите лица, зад които стоят юридически, по принцип са в състояние да избегнат облагането с ДДС чрез ползването на данъчен кредит или чрез реинвестиране.

Има и други аспекти (в обратната посока), които не отчитам в момента, но принципно считам, че трябва да има корпоративен данък в определена (по целесъобразност) граница.

Държавата е като една пиявица - тя определя данъците, при които получава максимални приходи. Това е нещото, на което трябва да се сложи край, и да се въведат термини като прозрачност, целесъобразност, контрол и отговорност.

Сега и аргументите на прогресивни икономисти като Георги Ангелов са точно галещи държавата по вратлето - намалете данъците, за да увеличите събираемостта. Бих казал, че отвъд увеличаването на събираемостта има още много цели.