петък, 23 март 2007 г.

Ирак - Шок и ужас


Shock and awe (Шок и ужас) бе името на операцията срещу Ирак през 2003 г. Четири години по-късно шокът и ужасът надминават всички мислими представи. Бившият главен инспектор по разследването на иракската оръжейна програма Ханс Бликс днес смята, че независимо от свалянето на Саддам, всичко в Ирак днес е катастрофа.

Австралийският учен Гидиън Поля възоснова на изследвания на голям брой авторитетни източници, включително и на демографски данни на ООН, съобщи тия дни, че загиналите в Ирак са не по-малко от 1 милион - с 1/3 повече от досега приетия официален брой 655 000.

Според Бюрото на ООН за бежанците 3,4 милиона иракчани са напуснали родината си или родните си места в резултат на войната и последвалата я окупация - 1,8 млн са избягали в съседни страни, а 1,6 милиона са се преселили принудително в други райони на Ирак. Шиити - в доминирани от шиити райони, сунити - съответно в сунитски, кюрди - в кюрдски. Най-зле са хилядите палестинци, които няма къде да намерят убежище, тъй като всички други общности ги мразят, защото Саддам ги прие в Ирак. А днес в палестинската автономия не ги искат. Тези процеси са ни известни - от близкия пример на Босна и Херцеговина и Косово - като етническо прочистване - насилствено създаване на етнически или религиозно хомогенни райни в рамките на една държава. Обикновено прелюдия към разпадането й.

Операцията "Шок и ужас" наистина се оказа, че отговаря на името си, но никой не бе преполагал какъв ще е мащабът на шока и ужаса.

А аз пак да попитам - чий продължаваме да го дирим там? Шок и ужас ли са нашите национални интереси?

Няма коментари: