събота, 25 февруари 2006 г.

Ученик и учител


Изпитах невероятно удоволствие - пуснах в гугъл името на едно дете, на което някога малко преподавах и ми върна почти 4 страници релевантни резултати. Мисля, че силната емоция, която изпитах, е някаква смес между гордост и чувство за свършена работа. Да укротя топката - и с мен, и без мен това дете щеше да израсне като качествен мозък и човек, защото си му бе заложено и защото имаше хубаво семейство. Но си мисля, че му спестих ред криволици и заобиколни пътеки, помагайки му да намери къде да учи. И сега съм убедена, че класическата гимназия в София е най-доброто място за култивиране на интелект и мотивация. Аз я готвех за изпити в тази гимназия. И тя влезе. Аз си знаех, че ще влезе, просто й трябваше едно психологическо "рамо" (което мисля, че й дадох). Тя е вече голяма жена, с две деца и сериозна научна кариера. Най-странното е, че работи в област, която твърде ме интересува и за която пиша чат-пат по блогове и форуми с надеждата, че ще си надделея на мързела и ще съумея да напиша по-голям текст като за книга.

Проблемът за учителя и ученика е ключов в древногръцката философия. Ролята на учителя не е да дава знания (на ученика), а да вдъхне (у ученика) любов (към знанията). Затова Платон вижда основната роля на учителя в любовта. Иначе казано - проблемът с мотивацията, който напоследък ме занимава все по-силно.

32 коментара:

Анонимен каза...

Уважаема госпожо,
като ученик в НГДЕК и човек виждащ какво се случва в гимназията, с най - голямо съжаление бих казал, че нещата там не стоят така както трябва да бъдат. В момента в Класическата гимназия цари нещо средно между анархия и хаос. Това, което се пише по вестниците и се излъчва по телевизията Ви казвам, че няма нищо общо с реалността. В гимназията цари корупция, учениците които имат интереси и лична позиция биват изолирани и ограничавани ежедневно. Насажда им се някакво чувство за виновност, за това което са. Даже бих ви казал за един случай, в който група ученици от сегашния 10 клас, бяха отишли на бдение за българските медици в Либия, които несправедливо са обвинени за заразяване на деца със вируса HIV. Та точно тези ученици по - късно бяха определени от учителите си като "ксенофоби", "фашисти" и други обидни определения. На тези ученици, които показаха гражданска позиция и отговорност бяха много сериозно мъмрени от училищните власти и бяха укорени за техните действия, защитаващи незаслужено страдащите ни сънароници в чужбина. Това, лично за мен не е нормално. Не е нормално в едно училище, което пледира за елитно да се допуска подобно нещо. Та нали оттам би трябвало да излезне "елитът" на България? Е уважаема госпожо, от моите лични наблюдения, ако това ще е "елитът" по - добре ще е за България той въобще да не съществува.

Unknown каза...

Да, знам, че не всичко е окей. Но мой колега преподава история в НГДЕК и мнението му е, че на фона на непрестанно скапващото се държавно образование тя остава елитна гимназия. Какво означава "биват изолирани и ограничавани ежедневно. Насажда им се някакво чувство за виновност, за това което са.", не го разбирам - кой и как ги изолира и ограничава? Чувство на виновност за какво?

Анонимен каза...

Това означава, че тези хора демонстрирали своята гражданска позиция и доказвайки се като будни личности, на фона на приспаната народна маса, ако мога така да се изразя не се дава шанс да се развиват в избраната от тях посока. Веднага бяха определени от техните преподаватели както вече казах като "ксенофоби" и "фашисти". Ако това е държавна и в частност училищната политика за разумните и мислещи хора, то това вече е повече от трагично. Да показваш пред общността само едната част от реалността според мен е лицемерно. Когато аз бях приет в НГДЕК, очакванията ми за това място бяха наистина много високи. Представях си една идеалистична картина на училище, където на хората се дава шанс да развиват интересите си, където се поощряват изгубените за нашето време морални ценности като честност и почтеност, като отговорност и тн. Но какво заварих? Заварих един двор, където се разхождат крави и коне, заварих моите съученици пушещи трева до входа на училището и още и още такива тъжни картинки. Всичко това остава скрито от много хора и ето това е най - големият проблем на НГДЕК - че се опитва да се представи като бляскаво училище, където се възпитават най - интелигентните деца на България, а то всъщност не е така. Каквито хора има във всяко редовно училище, има и в класическата. И може би най - голямата трагедия е в това, че на всичките учители там въобще не им пука, че пушат трева с учениците си, че са само "преподаватели", но не и педагози. Това е трагедията - тоталната социална апатия, от която страда не само училищната система, но и целият български народ.
Като заключение мога да кажа - НГДЕК е боклук с извинение, но може би е една стъпка пред останалите училища, въпреки че славата му в последно време е само на думи, а не на резултати както трябва да бъде.

Анонимен каза...

съжалявам че виждам тези мнения чак сега ...
ти явно изобщо не оценяваш това . което ти дава това училище... НГДЕК никога не е била няма да се превърне в боклук... не е една стъпка пред останалите училища,а светлинни години пред тях....
там предподавателите целят да ти дадат максималното, а не просто да си "изпеят" урока , а учениците , дори и по-безотговорните са с много повече ум в главата си отколкото най-големия отличник в редовно училище (най-малкото по-тежките изпити при влизане в училището те разграничават от простаци и глупаци и те поставят сред интелигентни хора,всеки със своите странности, но мога да ти гарантирам ,че всеки от тях с достатъчно мозък и ако не си го разбрал просто не си ги опознал) явно ще мине доста време докато разбереш колко много ти е дала НГДЕК и ще го оцениш , а дотогава ме е срам ,че може би се разминавам по коридора на училището с теб...

Анонимен каза...

Аз,като част от тази гимназия, смея да твърдя, че всичко в нея си е ок. Тук наистина ти дават възможност да развиваш интересите си,да разбереш кой си. От НГДЕК излизат наистина хора,готови да живеят. Разбира се винаги има такива, които да опетнят името му.
Тук никой няма да ти отвори мозъка и да ти налее знания, морал, поведение и т.н. Просто не си дорасъл за тази гимназия, мислиш прекалено повърхностно.

Анонимен каза...

хахах:)стана ми забавно като прочетох изписаните досега неща..завърших НГДЕК преди няколко години, в момента следвам културология и мога да кажа на недоволния учещ се в гимназията младеж, че нещо се е объркал- това,че учителите там пушат трева с учениците си не е вярно, вярно е,че никога не правят голям проблем от това, за което винаги съм им била изключително благодарна, тъй като в противен случай сигурно никога нямаше да допуснат да завърша и да защитя с отличие дипломната си работа. Годините, прекарани в Класическата гимназия, дадоха страшно много както на мен, така и на мойте най-близки приятели. Но наистина това място не е за всеки и не всеки е способен да оцени какво дава то..Това че 5 години правехме каквото си искаме, образно казано, че пушехме марихуана, напивахме се ,танцувахме голи по маси в кръчми по екскурзии, че можехме въпреки това да преведем платон от старогръцки, макар и махмурлии и да рецитираме на латински със същия успех, четейки Булгаков в свободното си време, мисля не е чак толкова ужасно...Всъщност то ни направи такива, каквито сме, или по-точно- помогна ни да станем такива, каквито винаги сме знаели, че трябва да бъдем- новите, интелигентни, недоволни, лоши и бунтуващи се срещу нравствената и мисловна деградация, както и срещу екологичните и икономически безумия млади жители на света..)

Анонимен каза...

Аз също съм ученик в НГДЕК и със сигурност мога да кажа , че там нещата не са така плачевни.Вземи по-добре спри да ни губиш времето с такива преувеличения и когато спреш да се сърдиш на света виж отново какво си казал.Твърдя това , защото съм абсолютно сигурен , че оценката ти не е никак обективна.Самият аз ще ти каза , че колкото пъти аз или някой , когото познавам е поискал помощ за развитието си от гимназията я е получил.А това , че се пуши трева и т.н. не може да бъде отричано . Но това е личен избор и ти казвам , че на никой не може да бъде заповядвано.Щом са решили да си пропиляват шансовете по тоя начин не могат да бъдат спрени насила.Ще отбележа още и , че бройката им е много по-малка о тази в другите училища.Не отричам , че има прошляци или че учителите се облагодетелстват , но това никога не ми е попречило.А и кой на тяхно място не би го направил- ти ли?

Анонимен каза...

Аз също уча в училището и мисля,че нещата изобщо не са "плачевни".Училището е едно от най-елитните,това че някой който просто е попаднал там случайно и не по предназначение не бива да се изказва така грубо и несправедливо!Учениците от въпросния 10 клас явно са постъпили нетактично и са изразили своята подкрепа и позиция по неподходящ начин,за да бърат "смъмрени" от ,смея да твърдя, много интелигентните,добре подготвени и на ниво учители!Естествено е всеки да има право на глас и никога,ама НИКОГА не съм била ощетявана в това отнощение от някой учител!Това все още е и ще бъде едно от най-елитните училища в българия и хора като теб ,драга ми изобщо не са за там щом наляво и надясно оплюват и позорят името на създаденото с такава любов училище!

Анонимен каза...

Така....
Аз също съм ученик в НГДЕК. Бях на протеста пред либийското посолство, така че и информацията ми е от първа ръка.
Този който започна дискусията в това отношение е прав НГДЕК не е това, за което всички я мислят. В момента гимназията е сборище на кретени и слабоумници деградирали почти до минимално ниво. Разбира се, не отричам факта, че като цяло сме едно ниво над учениците от 74-ти училище в кв.Надежда, ама това не ме прави горд. До 1-2 години, когато г-жа Тончева се оттегли от директорския пост, не ми се мисли какво ще стане в това училище.

P.S. А за това, чеса ни наричали "фашисти" и "ксенофоби" не е вярно!Определението беше "фашизоидни келеши". Това е реалността дори в "елитната" ни гимназия по-будните не се толерират, така че не се притеснявайте. Бъдете си овце!

dancho каза...

Аз също съм ученик в НГДЕК,но моето мнение по въпроса не съвпада с безумните,груби и необосновани нападки,избълвани от наш"съученик".Като човек е разочарован,той прави своите изводи,взема решения,намира своя път,но не напада хищно и злобно без никакви достоверни доказателства в публичното пространство,училището в което се обучава все още.Когато ситуацията е тежка и в разрез с личните морални ценности,човек търси цивилизовани и достойни начини да я промени.Аз съм горд,че имам възможността да се докосна до духа на НГДЕК и ако някога се почувствам не на мястото си ,ще погледна първо дълбоко в себе си,чак тогава бих си позволил да потърся вина в другите. За да оценим труда на другите,може би е редно да помислим дали ние сме дали нещо ценно на света и имаме ли право да хулим хора,посветили живота си на нас.

Анонимен каза...

оф....я се осъзнайте всички..кво е тва безумие, братче..от "осанна" до "разпни го"..ако не сте разбрали все още нещата никога не са черно-бели,.. пък училището си е ок..а щом са ви нарекли "фашизоидни келеши" или каквото там беше, най-вероятно са го направили, защото сте такива..

Анонимен каза...

Бая педерасти си изказаха мнението :)

Unknown каза...

Не мисля, че хората с различно мнение, трябва да ги възприемаме като педерасти. Аз не съм съгласна с тези, които смятат, че НГДЕК е калпаво училище, даже напротив - смятам, че е едно от елитните, които се запазиха хем като елитно, хем като достъпно за обикновени талантливи ученици (без татковци с пачки), което е изключително полезно за умните деца, които не разполагат с пари. Коренно противоположните оценки за училището за мен за знак, че то възпитава мислещи хора. Дори и най-гадните оценки за него са изрваз на това, че ученикът в НГДЕК не е пасивно преживящо добиче, предъвкващо наготово смляното от учителите - така както става в обикновените училрища. Тъй че и тая разгорешена дискусия за мен е знак, че това училище възпитава мислещи хора.

Анонимен каза...

НГДЕК го завърших преди няколко години и мога да кажа, ме от спомените ми си остава отлично училище. Факт беше, че целия випуск плака на абитуренстския си бал, за разлика от други училища, където завършването е повод за облекчени усмивки. Мога да кажа, че нивото в НГДЕК не е по-ниско от това в СУ, а училището създава усещане за общност, която я няма другаде.
Искам да питам ощетения - привърженик на Атака ли е? :-)

Анонимен каза...

Здреавейте, аз също съм завършила НГДЕК преди няколко годинки и мога да ви кажа, че моето мнение за "великата гимназия" не е приказно!Напълно съм съгласна,че реалността е доста по-различна от представянето нс гимназията. Хората, които не са го разбрали са от сектата "заслепени" и не искат, а може и да не могат да отворят очите си за истината. Лично съм ставала свидетел на сценки на корупция и куп долни издънки...Чуватвото за неповторимост и избраност е осъзнато насаждано отвсякъде!Да не би хората, които учат там са повече от другите...Дори да мислиш така е слабоумно и граничи с шизофрения?!?!Според мен негативите са повече и реалността е друга!И аз бях от тея, дето боготворяха, но очите ми се отвориха... МОже би някой ден всичко ще си лъсне...

Анонимен каза...

Най-разумното, което прочетох до тук е, че нещата не са черно-бели. Като всяко нещо и НГДЕК си има и плюсове и минуси. Този, който може да отрече елитността на това училище, просто не е наясно със ситуацията в другите училища и степента на образувание което получават другите. Иначе, категорично съм против фашистките определения използвани за тази проява на гражданска доблест. Не може човек, който защитава сънародниците си да бъде наречен фашист. Медиците в Либия са невинни и неволни жертви на опит за прикриване на истината в добрият, стар, социалистически стил. Но това не прави училището по-лошо. Свободното мнение не е дадено по подразбиране. За него човек се бори и търпи поражения. Свикнете с това.

Анонимен каза...

Момче,
не те познавам и не желая да те познавам, но откъде накъде ще обиждаш НГДЕК, г-жа директорката, учителите и учениците в тази гимназия? Въобще явно не си бил в повечето училища в България, за да видиш какви са условията в почти всички квартални училища - мръсотия, счупени дъски и чинове, без канализация, без тоалетни, без кошчета за боклук, без физкултурен салон, без дограма и щори, без библиотека, без лафка и т.н. Просто искам да разбереш, че си смешен! НГДЕК е много хубава елитна гимназия, която предлага много добри условия.
Не съм сигурна дали въобще си ученик в НГДЕК или просто няма какво да правиш и си решил да се гавриш и да плюеш, а ако наистина си в НГДЕК - щом не ти отърва, напусни!
Явно си получил слаба оценка или си разочарован и сърдит на някого от гимназията. Изобщо няма хаос и т.н. Винаги ще се намери някой, който е недоволен, разсърден, разочарован! Всеки с мнението си!

P.S. Твоето глупаво заяждане няма да понижи авторитетът на гимназията!

Анонимен каза...

Забравих да ти кажа - убедена съм, че пишеш във форума на НГДЕК и се чуда защо се криеш и защо не вземеш да признаеш кой си?

Unknown каза...

Благодаря на всички ви за коментарите - за мен са много интересни, тъй като моето инфо за НГДЕК е отпреди повечко години.

Би ли ми казал някой адреса на форума на НГДЕК?

Анонимен каза...

www.ngdek.ludost.net

drakontka каза...

Здравейте,аз съм ученичка от седми клас.Много ми се искаше да кандедатствам в НГДЕК,тъй като винаги
съм обичала историята Философията и литературата,но като чета тези неща започвам да се колебая.Икам да попитам дали си струва да опитам или не.

Unknown каза...

@drakontka

Съдейки по хората, които познавам от 20 години насам, завършили НГДЕК, си струва. Включително познавам поради професионални причини доста деца , които го завършиха преди година-две. И независимо от глупостите, които се изписаха дотук, тези децаа са получили от НГДЕК много повече не само от общите училища, или английските и прочие гимназии, но и от частните училища.

Опитай, струва си. Но това е мое мнение. Решението си е твое.

Анонимен каза...

ave..mnogo ste smeshni s tiq obsajdaniq v internet..sqkash neshto shte postignete...ave q se napushete ve momcheta!!!!!!

Анонимен каза...

stiga reklama na tazi skapana gimnazia!

Анонимен каза...

Здравейте...Аз съм ученичка в 8 клас на НГДЕК.Прочетох написаните коментари до сега и бих могла да кажа,че голяма част от тях не отговарят на действителността(поне по мое мнение).Самата аз съм горда с това,че съм ученичка тук...Знам какво ми дава училището(духовност,култура,истинско образование),знам и от какво ме лишава(повече свободно време предимно),но истински вярвам ,че си заслужава.Вярвам,че изборът ми да уча тук е най-доброто решение ,което съм взимала досега.Мнението ми като цяло за училището,учениците,учителите е изцяло положително ,макар че естествено има и изключения.Дойдох в НГДЕк от едно обикновенно квартално училище и успях да докажа на самата себе си,че с труд мога да постигна всичко-приеха ме без да съм ходила на каквито и да било уроци,сега съм отличничка....Трудно е,но си заслужава...

Анонимен каза...

НГДЕК така или иначе е една от наи-елитните гимназии в България независимо дали се пуши трева , дали се пие и тн. Вярно ,че не всичко е такова каквото го представят . Не всичко е толкова розаво и толкова примерно и толкова чисто . Във всяко друго квартално училище се пуши и пие , но разликата между НГДЕК и другите училища е, че Класическата гимназия ти дава наистина добро образование изгражда те като личност и тн . В повечето случаи всичко си зависи от човека ... ОТ една година уча в НГДЕк и наистина си заслужава независимо корупцията, независимо грешната ми представа , независимо от всичко . ОТ както съм в НГДЕК имам нов живот , естествено , че старият ми липсва но сега се чувствам по-пълноценна , по-жива ,по-истинска. РАдвам се ,че уча в НГДЕК и несъжалявам - заслужава си жертвите . А и всичко като карупция , употреба на марихуана , алкохол , цигари и тн се среаща в абсолютно всяко училище , само че ние, класиците се мислим за повече от дригите ,което е грешка, и не си го признаваме ....

Анонимен каза...

НГДЕК е елитна гимназия-да,да.Достатъчно е да хвърли човек един поглед около оградата на училището и кафетата хахаха ще му се стори ,че всички ученици са напуснали училището и са се отдали на обичайната си пиянска дейност.Някой ще каже ,че това е личен избор OK МА КАК ПО-ДЯВОЛИТЕ ТЕЗИ ХОРА СА МИНАЛИ "ЕЛИТНИТЕ ПРИЕМНИ ИЗПИТИ"?Хвърлете един поглед и на списъка с кандидадстващите.Няма и 100 човека, приема се всякака измет.А учителите ?30 ГОДИНИ СА ЕДНИ И СЪЩИ,НИКАКВО РАЗВИТИЕ!!!!!!!A нормално ли е да оставят учениците на поправки и да им дават уроци?Това е комедия.Да не говорим ,че Тончева ако не минеш на поправката приема 1500 лв и те пуска ,а при 1000 ти дава шанс да повториш годината.Ха повтарячи в елитна гимназия-това е жалко!

Анонимен каза...

Много по- жалко е да коментираш, когато не знаеш за какво става въпрос, когато не си в самия процес и се правиш, че за нищо на света не искаш да се включиш, защото ти е под нивото. Ами като е така защо въобще коментирате, бе хора? Разбира се, че всеки има право на мнение, но трябва да оплювате и заклеймявате нещо, което очевидно не разбирате и не оценявате. Защо трябва да си изказвате некомпетентното мнение за хора, които са толкова и стойностни и значими за нас, класиците. Някои от учителите може и да не са първа младост, но това ги прави още по- значими и добри в работата си. Моля да престанат некомпетентните и безсмислени коментари за Класическата гимназия. А и откъде сте толкова сигурни за "тарифата" на г-жа Директорката или лично сте я изпробвали... Не говорете глупости, за да не останат хората с погрешно впечатление за едно от най- хубавите и престижни училища!

Анонимен каза...

Привет, Вени. Препрочетох поста ти и коментарите. Чела съм ги преди време. Ами, както казах и в моя блог, почти целият разговор в твърде абстрактен. Нищо научавам от реплики в духа на "Скапано е.", "Не, много е хубаво." Интересуват ме конкретни неща. В поста си повдигнах конкретни теми. Само по една получих обяснение (за матурите). Всичко останало беше "Ти не разбираш." Ами не рабирам. Затова питам :)

Анонимен каза...

Вени, а не мислиш ли, че тази ученичка щеше да има блестящо бъдеще и без НГДЕК? Нали ти сама казваш, че и без теб е можела да се справи с кандидатския изпит? Защо залагаш толкова на училището?

Между другото, какво си завършила в СУ и кога???‌ :)

gogi69 каза...

Г. Георгиев
Абе защо все така се случва, че точно тези които най-много плюят - не са се подписали? И имат най-много правописни грешки?? :D

Ния каза...

Така... Казвам се Ния Лесева, а по баща - Апостолова. Завърших НГДЕК преди точно 20 години. Личното ми наблюдение по повод образованието в любимата ми класическа гимназия е, че няма завършил класик, който да не е успял в живота, с каквото и да се е захванал. Най-ценното, което НГДЕК дава на възпитаниците си, е отношението към човек, култура и градивност. Светът е различен по време на и след НГДЕК. Мирогледът става многопластов и нищо вече не е само черно или само бяло. Стигаш до класическия Ин-Ян. Убедена съм, че и сега образованието и културата на преподавателите в НГДЕК са на най-високо ниво. От друга страна погледнато, тази гимназия не е за всеки. Тя е подходяща само за любознателните натури, а не за тези, които биха искали да се накичат с етикети "елитарна гимназия съм завършил". А на инициатора на грозната тирада бих казала следното: първо, в почти всеки ред не слагаш запетайките на правилното място (изобщо не знам как си влязъл с писмен изпит?!?) и второ, когато плюеш по нещо, е редно да поставяш името си под думите си, защото анонимността е позволена само за благодетелите.