вторник, 7 февруари 2006 г.

Барабар Сергейчо с мъжете


И нашият премиер се нареди след американския Голям брат да осъди карикатурите на Мохамед. На 30 Септември, 2005, датският вестник "Юландс-Постен" публикува 12 карикатури, изобразяващи пророка Мохамед. Мюсюлманите надигнаха буря от протести и двама от карикатуристите бяха принудени да се крият след като получиха заплахи за живота си. Ислямски организации поискаха извинение от датското правителство и инцидентът се превърна в световна дипломатическа криза. ОИК (Организация на Ислямските Конференции), Съветът на Европа и ООН разкритикуваха датското правителство за това, че не взело мерки срещу вестник "Юландс-Постен". Датският премиер Андерс Фог Расмуссен защити свободата на печата и словото и заяви, че ако някой трябва да вземе мерки, това е съдът, а не правителството. Междувременно, в ислямските страни горят датки знамена и снемат датските стоки от полиците на магазините. Няколко страни отзоваха посланиците си от Дания и въоръжени лица атакуваха офиса на ЕС в ивицата Газа. Датското посолство в Бейрут бе подпалено от ливански демонстранти. Вълна от нови демонстрации и насилие има в Пакистан, Филипините, Афганистан; датското външно министерство състави списък от 14 държави, в които е препоръчително датчаните да не пътуват (подробности).

Чудя се към Средновековието ли сме се запътили? Ако френската монархия бе реагирала така на подигравките на великите мислители от Просвещението с християнския бог, до никаква френска революция нямаше да се стигне. А лицемерните американци, които толкова се фукат с Четвъртата си поправка (за свободата на словото), защо сега не застанат твърдо и категорично в нейна подкрепа? Възхищавам се на датския премиер.

Дания се нуждае от нашата подкрепа! Покажете я, като поставите банер на страницата си от http://skender.be/supportdenmark/more.html#BG.

Няма коментари: