сряда, 1 февруари 2006 г.

Umwelt


Понятието е немско (защо големите философски идеи са дело на германци?), от немски буквално "заобиколна среда" със значение "заобикалящия свят".

Използва се, за да обозначава биологичните основи, които са в самия епицентър на опознаването на света и на комуникацията при хората [и животните]. Терминът обикновено се превежда като "субективна вселена/свят". Хората [и животните] могат да имат различен Umwelt, макар че обитават една и съща среда. Психологът Робърт Уилсън превежда понятието като "фуния на реалността" и дава пример със змията.

ДНК и сетивният/нервният апарат, производен от ДНК, създават това, което етолозите наричат Umwelt (среда), възприемана от животното. Кучетата и котките виждат и усещат различна Umwelt, или фуния на реалността, от приматите. Фуниите на реалността на кучетата, котките и приматите обаче са достатъчно сходни, за да бъде приятелството и общуването между тях лесно. Змиите живеят в много различна Umwelt. Те например виждат топлинни вълни и очевидно не виждат "обекти". Светът, видян от змията, по същество изглежда като спиритичен сеанс - области от "жизнена енергия", носещи се в мрака. Това обяснява защо змията напада балон с горещ въздух, който нахлува в тереторията й. За змията топлината в балона и топлината в крака на ловеца имат еднакво значение - дошъл е натрапник. Змията защитава територията си като напада и в двата случая. Тъй като Umwelt, или фунията на реалността на змията се различава толкова фундаментално от фуниите на реалността на бозайниците, приятелството между хора и змии се появява много по-рядко, отколкото между хората и бозайниците.

Оттук тръгват интересни разсъждения за Umwelt на хората. Всеки отделен човек си има своя фуния на реалността, която макар да е много сходна на тези на другите човеци, е уникална. Този факт, в частност, е причина за фундаменталния човешки проблем - (не)възможността за разбиране на Другия.

2 коментара:

Анонимен каза...

hm, tova go obiasniavha na maika mi kato biah na 4 godini(siguran sam ch ei drugi ako pomniat kakvo sa znalei kato bebeta, bih apomnili), no mama ne mi viarvashe, i do den dneshen mnogo obiahca da kazva: "sanuvala si nesto."(kolto i neadekvaetn otgvori da e, a vsatsnost e hubav otgovor, de) :0..av, na pat da umre.

Unknown каза...

Писах веднъж, че според мен бебетата и малките деца знаят много повече за Вселената - но го знаят не по начина, по който западната (юдео-християнската) цивилзация разбира знанието. Според мен ние се раждаме с разбиранетго на фундаменталните основи на света, а после това, което се нарича възпитание, социализицаия и прочие, ни избива товяа изначално знание от главата.