четвъртък, 2 февруари 2006 г.

Котаракът на Шрьодингер




Това е мисловен експеримент на физика Шрьодингер. В една затворена кутия слагаме котка и механизъм, съдържащ радиоактивно ядро и контейнер с отровен газ. Параметрите са така подбрани, че вероятността за разпад на радиоактивното вещество е 50% за 1 час. Ако то се разпадне, контейнерът се отваря и котаракът умира. Въпросът е какъв е котаракът - жив или мъртъв, ако не отворим кутията през този час. Квантовата механика не ни казва нищо по въпроса, по-точно казва, че е котаракът е и жив, и мъртъв с еднаква вероятност. Шрьодингер е измислил този експеримент, за да покаже неприложимостта на квантовата механика към макросвета. Айнщайн, който никога не е бил съгласен с квантовата механика, е казал прословутото си изречение "Не вярвам, че Бог играе на зарове". Той е мислел, че има "скрити параметри", т.е. неизвестни (засега) същности, чието познание би елиминирало вероятностния характер на универсума. Развитието на физиката го опровергава. Ама за това ще пиша по-късно. Щото е сложно.

Задайте си въпроса: котаракът жив или мъртъв е, ако не сте отворили кутията. И ако мислите последователно, ще стигнете до извода, че глаголът "е" не описва адекватно универсума. "Е" е измамлив глагол/предикат, който предпоставя наличието на "същности", които не могат да бъдат верифицирани.

7 коментара:

Анонимен каза...

portokalovata obelka v okeana na 3000mili ottuk:) av.

Unknown каза...

Защо не си си дойдеш? Обичам те.... Знаеш....

Анонимен каза...

Здрасти, чета ти блога отскоро, интересен е. Какво значи "Параметрите са така подбрани, че вероятността за разпад на радиоактивното вещество е 1 час" ?

Unknown каза...

Здрасти :)
Неправилно съм се изразила - в рамките на 1 час вероятността за разпад на радиоактивното вещество е равна на 50%

Анонимен каза...

Котаракът, както се изразява един приятел Пратчетящ, е адски ядосан. ;)

Намесим ли и влиянието на съзнанието върху универсума, никакъв глагол "Е" няма да ни влезе в речника вече.

(Което ми дава идея защо в англоезичната литература има течение, при което to be въобще не се използва...)

Unknown каза...

Не съществува обаче начин да не намесваме състоянието на съзнанието при изследването/наблюдението на универсума. Същия Нилс Бор, който е от създателите на квантовата механика, посочва, че тя описва само това, което нашето съзнание може да каже за нея. Забележи - не описва някаква дълрбока нейна "същност", а само това, което ние можем да наблюдаваме, експериментирайки.

Нека тръгна по обратния път. Здравият разум би казал: "Проклетата котка е или жива, или мъртва дори ако никой не отвори кутията." Но тъй като това само по себе си няма начин да бъде проверено, то е безсмислено твърдение. В момента, в който направим проверката, ние напускаме здравия разум и/или Аристотеломвата логика и сме влезли в операционалната, неАристотелова реалност.С две думи, тази реалност предполага използването на т.нар "език-прим", който отказва да да използва глагола/предиката "е".

Например Джеймс Джойс, без да е физик, но бидейки гениален писател, е писал основно на този език-прим.

Интересен казус възниква в САЩ в един университет, когато преподавателят се опитва да обясни "призрачната", фикционална същност на "е". Той питал студентите дали Е вярно, че Джон Кенеди е президент на САЩ. Идеята му е била да покажа, че коректното операционално изречение гласи "Според последната информация, която имам, Кенеди е президент на САЩ. Парадоксално се оказало, че около половин час преди лекцията, Кенеди бил убит.

Има купчина по-тривиални примери, които всеки психолог би посочил. Когато едно дете излъже, не е правилно да се казва, че "то Е лъжец", а, че "то е излъгало току-що". Защото няма никакъв начин да проверим и докажем, че детето винаги във всяка ситуция лъже.

Последно да се върна пак на ниво универсум. Една от посткопенхагенските интерпретации на квантовата механика е така наречената "могоуниверсумна вселена". С две думи, това значи, че съществуват много паралелни вселени и всеки път, когато вълновата функция колабира (както при отварянето на кутията с котарака), вселената, в която се прави този опит, се разцепва на две вселени - едната с жив котарак, и едната с мъртъв. Вероятно това ти звучи като научна фантастика, но с това се занимават най-великите физици в днешно време. Не всички, разбира се, приемат тази "многоуниверсумност", а смятат, че това е само елегантна математическа техника за описание.

Но във всеки случай във всекидневния свят е по-добре да избягваме метафизичното "е", тъй като в повечето случаи то е обикновена безсмислица.

Анонимен каза...

Аз имах предвид намесването и на съзнанието като участник в описаниесътворяването на действителността ни. А ла "Холографската Вселена" на Майкъл Толбот, в която например се говори за прелестната елементарна частица "аномалон", която проявява различни свойства в зависимост от това кой ги измерва. Авторът предлага хипотезата, че тъй като това е наскоро постулирана частица, липсата на консенсус сред физиците за свойствата в известен смисъл я "адаптира" към наблюдаващия; един електрон, от друга страна, проявява стабилни свойства, тъй като в човешкото съзнание съществува отдавнашна "консенсусна представа" за тях. Чела? Мога да ти я намеря, ако ти звучи интересно.

(Обожавам горния пример и ответните реакции на хората. Помага ми да преценя с кого мога да деля свободата си, и с кого да се разделя по-бързо. :)

Дейвид Зиндел пък е ("е" като частна дефиниция за целите на примера :) авторът, който пръв ме светна за безсилието на глагола "съм" и съществителните имена в един вечно изменящ се свят. На български е издадена "Падналите богове" (в оригинал The Broken God), а аз съм превел около 100 страници от следващата част. Няма да се опитвам да преразказвам - текстът е завидно концентриран и само бих му навредил. :)

А мултивселената си я обичам, та чак прегръщам, още отпреди Тери Пратчет - май Хокинг ми беше първи... :)

(Не оставяш емотиконите да те заблудят, нали? От изброените пишещи няма нито един, който да не си познава материала, каквото и да си чувала за тях.)