четвъртък, 25 декември 2014 г.

Компанията Sony пусна филма "Интервю" в Интернет


Филмовата компания "Сони пикчърс" пусна комедията „Интервюто”, която разказва за опита за убийство на севернокорейския лидер, в рудица Интернет платформи.
Филмът е пуснат в Google Play, YouTube Movies, Xbox Video и в специално създадения сайт http://www.seetheinterview.com. Филмът се предлага за 5,99 долара на гледане, а изтеглянето му струва 14,99 долара.
Браво на "Сони"! Мисля, че това е стъпка към бъдещето на филмовата индустрия. Билетите за кино струват повече от цената на онлайн гледането, както и цената на CD-то, което ще бъде пуснато на пазара, е по-ниска от от цената на свалянето. Много хора не биха отишли на кино, за да изгледат филма, но при тази цена биха си платили да го видят. Доста хора, които обикалят да го търсят по пиратските тракери биха предпочели да платят вместо да се главоболят със сваляне от тракери.
Това е стъпка в посока, за която отдавна говорят привържениците на идеята за промяна на остарялата концепция за авторско право, възникнала и утвърдена в ерата преди дигиталните технологии и Интернет. А именно - разпространение за лични нужди на разумна цена.


Други мои размисли за авторското право:



Реформата на авторското право. Според пиратите.

Обречената битка на копирайт индустрията с човешкия прогрес

Краят на авторското право: Защо е неизбежен

Пиратская бухта. Последний берег утопии

Културата е свободна, културата е свобода

Авторското право - 1

Copyright антиутопия

Защо е протестът на 22 март?

Защо Creative Commons License

Бизнес модел, базиран на Creative Commons

Мунк, Google и авторското право

"Труд" нападна сляп

Електронни библиотеки и авторско право

С3 - Център за свободна култура

Google Video и авторското право



Няма коментари: