петък, 22 май 2009 г.

Културата е свободна, културата е свобода


Научавам се, че на Генералната асамблея на Федерацията на европейските книгоиздатели, която започна вчера у нас в рамките на Панаира на книгата, ще се обсъжда груповият иск на автори и издатели срещу Google, която нарушила техните авторски права, като е сканирала книгите им. В знак на протест срещу това безумие започвам нов блог - Културата е свободна. Kултурата е свобода за споделяне на книги, филми, музика и софтуер.

Ако авторските и сродните им права бяха съществували винаги такива, каквито са днес, ние никога нямаше да познаваме Епоса на Гилгамеш, Махабхарата и Рамаяна, Илиадата или Одисеята, Попол Вух, Библията или Корана. Цифровите технологии за разпространение като р2р мрежите, нови семейства права като Creative Commons, движения като тези за отворени код и за свободен софтуер пред очите ни превръщат днешната културна епоха в решителен момент, който изисква цялостна ревизия на модела, която регулира културата в последните 300 години. Повече за безумието на съвременната система за интелектуална собственост --> Deconstructing stupidity от James Boyle

Започвам с две книги за неизбежната anticopyright революция:

David Bollier - Viral Spiral. How the Commoners Built a Digital Republic of Their Own

David M. Berry - Copy, Rip, Burn. The Politics of Open Source

Подробности за тях и линкове за даунлоуд --> в Културата е свободна, културата е свобода. Смятам чрез него редовно да споделям книги и софтуер, понякога музика и филми, като изрично трябва да уточня, че никакво съдържание няма да бъде хоствано на сървъра на блога, ще публикувам само линкове за даунлоуд. Повечето книги ще са на английски, филмите по възможност с бг субтитри. В Семки и бонбонки ще публикувам само новите линкнати заглавия, а подробностите и линковете - в Културата... Тъй че може да си го сложите във Favorites ;-)

4 коментара:

Unknown каза...

е нали ще има Еуропеана.
иначе моят пиратски енсутиазъм се поохлади като осъзнах, че тъкмо некомерсиалните артисти, които са ми тъй любими, са най-ощетени в случая, а естаблишмънтът си е жив и здрав и се плоди на воля.

Unknown каза...

Некомерсиалните артисти имат много начини да получават достойно възнаграждение за творчеството си. Музикантите (и у нас, и в чужбина) и сега печелят от музика на живо - концертни турнета, изпълнения в заведения, частни партита. Също така от дискове за меломаните, които не се задоволяват с качесдтвото на МР3 формата, а искат lossless формати; и за феновете с екстри (обложки, снимки, текстове на песните). Авторите на книги никога няма да загубят книгоманите, които не могат да заменят хартиената книга, която можеш да разгърнеш в леглото или в парка с компютърния екран. Композиторите могат да получават дял от печалбите на музикантите. Авторите на филми ще печелят от зрителите, които искат да гледат качествено (на голям екран с долби съраунд) даден филм, също така от издаването на дискове с допълнителни екстри (което и сега се прави) - интервюта с актьорите, режисьора, сценариста..., невлецзли в окончателния вариант заснети епизоди и кадри, и пр.под.

Отделно, че огромното мнозинство от хората няма възможности да си доставя всичко за компютър - едно, че няма познания за Р2Р, второ, че няма време.

Тъй че независимите творци не са за ожалване. За ожалване ще е издателската индустрия - и именно тя прави всичко възможно да спре дигиталната революция на авторските права - защото усеща как й изтегля килимчето изпод краката.

Unknown каза...

ех, ако знаеш само в книгоиздаването каква каша е...
но копирайтът е преди всичко цензура, нищо че все се опитват да ме изкарат, че бъркам политикономия с идеология

Unknown каза...

сега забелязах, че имаш топ на "интересните" сайтове. каква е целта на подобна класация? да дразни хората, които теб те дразнят? т.е. аз с нещо си те дразня и съответно трябва да ми го върнеш? лол.
с какво те дразня бе, Вени? я кажи.
ти например ма изобщо не ме дразниш. само дето понякога складираш "изчезваща" от сайта ми информация. не го прави.