събота, 4 февруари 2006 г.

Посягат на свободата на Интернет


Пейо написа това, което направо ме вбеси - нов бизнес модел за приоритизиране на достъпа: "Какво ще стане, ако доставциците на интернет започнат да приоритизират достъпа до определени сайтове и да затрудняват потребителя да достига други? Нека си представим, че примерно БТК сключи договор с Дир.бг да обслужва с предимство заявките към него и да задържа съзнателно опитите на потребителите си да отворят Гювеча.
Най-просто казано: ще се плаща да бъдеш видим в интернет, както се плаща, за да бъдеш видим и в традиционните медии. Твърде добър потенциален източник на приходи е, за да бъде игнорирано. Сами се сещате, че това въобще няма да е хубаво за демократичното начало на интернет, какъвто го познаваме сега."


Фактите (засега все още в модуса на идеи и дискусии) са достатъчно ясни. Имам хиляди резерви към американската политика и американския истаблишмънт. Но да отнемеш/забраниш най-ценното, базисното за Интернет - свободата, в името първоначално на бизнеса, а впоследствие вероятно ще и използваш с политически цели - мисля, това ще е катастрофа, по-голяма от проблема със софтуерните патенти. Тези хора (американският управляващ елит) са ме на път да ме направят ултраанархист.

От друга страна обаче си мисля, че няма империя, която да е оцеляла. Моментът на най-голямата й мощ е всъщност начало на разпадането й. САЩ има такъв проблем с търговски дефицит и с долара, че не ми се мисли каква катастрофа ще се случи до 10-15 години, ако продължават така. Американското общество живее на кредит, т.е. потребява повече, отколкото произвежда. Това се балансира от фактическото положение на долара като световна валута, т.е. печатницата на Федералния резерв направо пуши. Но е достатъчно чуждестранните инвеститори да започнат да преместват инвестициите си от американските ценни книжа (ДЦК и частни) и ще започне рухването. А това е неизбежно. Китайците при ревалоризацията на юана, диверсифицираха портфейла си, насочвайки известна част към еврото. Руският портфейл също се движи към по-голяма диверсификация. Иран обмисля стъпки в подобна посока. Това не са спекулативни финансови игри , а обективно отражение на фундаментални слабости на американската икономика. А не ми се мисли какво ще стане, ако се реализира идеята, обсъждана засега плахо в ОПЕК, разплащането за нефта да става в евро. Световната финансова и икономическа криза ще ни се види като детска играчка.

Дано обаче да не успеят да закопаят Интернет преди собствения си крах.

3 коментара:

Анонимен каза...

A America horata ziveesti pod nivoto an bednost sa 30%.

Анонимен каза...

Tova oabche mose id ane si prolichi ako s rashosdash samo tam kadeto e "za turisti".
av

Игри каза...

Пет години това от което сте се страхували е вече факт. Интернет следене по блогове и коментари