четвъртък, 19 юли 2007 г.

Георги Първанов е агент "Гоце". И какво от това?


Президентът бил агент на Държавна сигурност. Е, и? Българският народ воглаве с политиците си и медиите си ще глътне покорно и това жабе - което не ме изненадва. Всъщност медиите и политиците няма да се затруднят особено, защото открай време те гълтат с удоволствие всякакви лайна. По-лошото е, че ще го глътне и така наречената международна общност воглаве с бушмена. Би трябвало оттук нататък всеки политик от демократична държава да отказва каквито и да е срещи с Първанов-Гоце, но се обзалагам, че това няма да стане. Надявам се, че поне така наречената парламентарна опозиция ще реагира като поиска оставката на президента. Не че от това ще има кой знае каква файда поради калпавата ни конституция:

Чл. 97.
(1) Пълномощията на президента и на вицепрезидента се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Конституционния съд;
2. трайна невъзможност да изпълняват правомощията си поради тежко заболяване;
3. при условията на чл. 103;
4. смърт.
(2) В случаите на т. 1 и 2 пълномощията на президента и вицепрезидента се прекратяват с установяване от Конституционния съд на посочените в тях обстоятелства.
(3) В случаите на ал. 1 вицепрезидентът встъпва в длъжността президент до края на мандата.
(4) При невъзможност вицепрезидентът да встъпи в длъжност правомощията на президента се изпълняват от председателя на Народното събрание до избирането на президент и вицепрезидент. В този случай в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент.

Държавният ни глава е бетер и най-имперския президент - хамериканския. Щото за втория има процедура за импичмънт, а за нашия - нищо. От чл.93 произтича например факта, че президентът дори да убие човек, не може да бъде пипнат с пръст.

Та затуй си мисля, че опозицията трябва да поиска и промяна на Конституцията в частта й за президента. И това няма да има практически резултат, но поне ще бъде знак за международната общност, че територията, наричана България, не е обитавана само от овце.

3 коментара:

Анонимен каза...

Има импийчмънт, в чл. 103, но само при държавна измяна или нарушение на конституцията. И така е правилно според мен - ако президентът убие човек или пък се сбие в кръчма най-добре направо да се закрие държавата и няма да има нужда от импийчмънт.

Чл. 103.
(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.
(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.
(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.
(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Анонимен каза...

Брей, а простотиите с Косово, изобщо всички простотии на Гоце, те какво са? Какво е държавна измяна? Да се изправи Гоце и да каже, че е изменил на държавата... Явно не ги разбирам тия работи...

Unknown каза...

Не е достатъчно. Дори при най-силния президент има и много други основания за импийчмънт. А освен това резултатът не е дело на Върховния съд (в САЩ той роля изпълнява и ролята на нашия Конституционен съд), а от цялото народно представителство. Именно защото въпросът е изключително важен и освен гаранция за по-справедливо решение, също така дава необходимата максимална публичност.