неделя, 22 юли 2007 г.

Вестникар ли?


Пропуснах двете най-разпространени напоследък теми в блогосферата - големия протест на 19 юли в защита на природата и свободата на словото, и грандиозното осиране на "24 часа" в статията "Влечуги зад компютъра".

Причината? Беше ме обхванал гняв, а гневът е лош водач. Гняв от българските медии. С изключение на "Дневник" те "пропуснаха" протеста и изобщо неглижираха скандала "Странджа". И както изглежда не толкова поради некадърност, а преди всичко защото са слугински и продажни. Митко Новков в "Култура" е описал добре слугинажа на вацовия "Труд", бранещ собствениците на земи в Странджа, и на телевизията на Петър Манджуков. Да, същия Манджуков - крупен оръжен търговец, собственик на "Инфорадио", телевизия ВВТ и в."Дума", спонсор на БСП и президента и носител на орден "Стара планина". За пореден път лъсна, че управниците ни освен безотговорни и некадърни, са и корумпирани. Защото в случая със Странджа, Рила и колко още безобрязия играят големите пари на техни спонсори от строителството и туризма.

В защита на тези пари бе впрегната добре известната служба за обслужване на частни интереси - ГДБОП, която - явно приключила с организираната престъпност - се зае да разработва и профилактира блогъри. И неслучайно почти по същото време малкият вацко, "24 часа" идеологически разгроми гадните и престъпни хора, пишещи във форумите и блоговете. Потресающото творение на зам.главния часовникар Борислав Зюмбюлев "Влечуги зад компютъра" бе в отговор на великолепната публикация в е-vestnik на Иван Бакалов - "24 часа" или мизерията на журналистиката". Която пък статия взема повод от хвалебствения часовникарски опус за Вальо Топлото. Повечето коментари на статията очевидно бяха дело на журналисти, вкл. и от "24 часа" - което пък накара главната часовникарка Венелина Гочева да прави вътрешно разследване кой аджеба си е позволил да я плюе без да си казва името.

Тъжно. Корумпирани управници, слугински медии...

Липсата на Странджа и появата на влечугите ясно очертаха страха на властимащите от Интернет. Страх от свободата и желание тя да бъде смачкана. Към властимащите се включват и медиите, тъй те отдавна не са нито независими, нито коректив на властта, а са собственост на корпорации и част от властта.

На тоя гнуснярски фон плагиатството е детска закачка. В последния си брой "Капитал" пусна голяма статия на великата разследвачка на Би Ти Ви Миролюба Бенатова за връзката между случая със сестрите в Либия и случая с осъдения за етантата в Локърби. Бих казала, че статията е добра, ако не беше самохвално. Щото основното в нея едно към едно е преписано от мен. Сравнете капиталската статия "Часовникът в Либия спря" с постингите ми "Медицинските сестри и случаят Локърби" и "Калфин или е невежа, или е лъжец", написани половин година по-рано. Неприятното ми е, че непочтеността на мърдоковата Бенатова се изля в един от двата вестника, които са нормални и които уважавам.

П.П. Заглавието не е мое, Вазово е. В драмата му "Вестникар ли?" имам един любим пасаж:

"Павел (Съглежда края на един вестник изпод възглавницата.): Кой е мушнал това тука? Аз гнусотии в къщата си не ща, сто хиляди пъти съм казвал.... (Отваря прозореца, па зима щипците от от печката.) Жаба да видя, не ме толко гнус. (Изтегля с щипците вестника и го фърля из прозореца, като гледа надолу.)

2 коментара:

Анонимен каза...

Ей, то бива, бива да се продадеш, ама чак до детски дупенца, както пише глав. зам. ред. на 24 часа, срамота. Няма как, ще се влачи, тегло... Поп Минчо Кънчев така пише, по турско е било. Ще си се борим, така ще ни мине животът, ма нищо, иначе ще се умира от скука сигурно.

Анонимен каза...

нямам думи за миролюба бенатова. наистина има цели пасажи от твоя текст. пиши на капитал ... белким малко се засрами - миролюба, де. то капитал едва ли следи всички статии за плагиатство. би било обидно за авторите.