вторник, 31 юли 2007 г.

Internet Explorer vs. Firefox


Несъвместим сайт с Firefox

Много лошо впечатление ми направи сайтът на Българската макроикономическа асоциация, който намерих от блога за икономика. Ако пренебрегнем предупреждението, нищичко не се отваря. Причината най-общо казано е наглостта на Microsoft, който не се съобразява с web стандартите, и тъпотата на разработчика му.

Казвам това не като diehard фен на Firefox, а с оглед на пазара на браузъри. Пазарният дял на IE в целия свят според W3 Counter е малко над 66,48%, според Net Applications - 78,50% като тенденцията е към намаляването му за сметка на ръста на FF (W3 Counter - 24,93%; Net Applications - 14,85%.) Тенденцията е особено изразена в Европа - IE държи 66,5%, FF - 27.8% (XiTi Moinitor). България е на доброто 12-то място с 32.1%.Разпространение на Firefox в Европа


В този контекст подобен сайт говори недобре и за собствениците му, най-малкото заради това, че са се стиснали да платят на добър уеб разработчик.

При среща с такъв скапан сайт, FF юзърът трябва да отваря IE, но екстеншънът IE View решава елегантно проблема. Той позволява зареждане на дадена страница с един клик от контекстното меню, а също така може да задава даден сайт да се отваря винаги с IE. Удобен е и за тестване на IE съвместимост не само за уебмастъри, а и за блогъри, ползващи Blogger, които искат сами да модифицират темплейта си. По правило като почнеш да пишеш CSS-а, блогът се "чупи" и затова е задължително да го погледнеш с IE - разбрах това от печалния си личен опит. Интересно дали ползващите Wordpress срещат подобен проблем?

7 коментара:

Анонимен каза...

Новият сайт на макроасоциацията почти е готов и до няколко седмици ще заработи. Той ще може да се ползва и с Мозила и с всички останали браузъри.

Анонимен каза...

хахаххаха "meta name=Generator content="Microsoft Word 10""

"Той ще може да се ползва и с Мозила и с всички останали браузъри."

Невероятно, вие сте страхотни.

dzver каза...

Статистиката не е особено вярна. В зависимост от аудиторията, процентите на Firefox според google analytics варират от 11 до 25, средно около 20-22. Забелязва се общ ръст с около 1 процентен пункт на всеки 2 месеца. Ако темповете се съхранят, след 5-6 години Firefox ще е доминиращ.

Анонимен каза...

А ти, Вени, имаш ли вече Ubuntu? Или се отказа?

Анонимен каза...

от около година и нещо съм на линокс и нямам IE, напълно съм ок с FF
ужасно тъпо е да се правят неща само за един браузер ... ама явно още има хора, които не го разбират
имам следния проблем: онлайн банкирането на Пощенска изисква наличие на 2 сертификата, а се оказва, че FF нещо не може лесно да си ги превключва и така мога да ползвам на моя компютър само едно банкиране ... може проблемът да не е във FF, а в софтуера на Пощенска
вчера с едни клиенти говорихме да им разработим система за някакви онайн разплащания, финансова компания и те тврдяха, че 95% от финансистите в България ползвали IE ...

Unknown каза...

@dzver
Посочих два от най-често цитираните източника на браузърни статистики. Проблемът с точността на подобни статистически изследвания сам по себе си е интересен въпрос - даже мисля, че по-достоверни резултати биха де получавали не чрез измервания на група сайтове (каквато е методиката на уебстатистиките), а чрез стандартните демоскопски изследвания, сиреч допитване до представителна извадка но не представителна за цялото население, а представителна за Интернет потребителите в дадена страна.

И аз се надявам, че в недалечно бъдеще FF ще доминира.

@крум
Още не, за съжаление. Опитах да инсталирам сама, но оплесках всичко. После си имах други по-належащи неща, но съм решила да потърся помощ от някого.

@smiling
Поради вроденото си възпитание ще се въздържа да давам квалификации за въпросните клиенти ;-)

Защо не ги попиташ откъде им е информацията и не им покажеш цитираната от мен браузърна статистика за Европа?

За Пощенска: Аз бих запитала в съответния им ИКТ отдел за проблема, отделно бих поровила в нета за някакви FF екстеншъни, свързани със сертификатите.


@

Анонимен каза...

И аз това си мислех, най-разумното нещо би било да се приложат стандартните социологически техники. Като един технофил мразя когато се прекалява с ентусиазма спрямо техниката. Както ни казваше доц. Хачикян в лекциите по Числени методи, първото нещо което трябва да научите е че компютърът не може да смята. :)