понеделник, 2 април 2007 г.

Софийските скейтъри чакат благоволението на ББ


София има нужда от скейтпарк
Депутатът Ивайло Калфин се застъпил пред кмета ББ да се реши въпросът за софийските скейтъри, блейдъри и хиксъри. Проблемът е, че около 2000-2500 души тренираха на почти самодейно направени съоръжения пред Паметника на съветската армия, сега няма къде, защото заради строежа на метрото съоръженията бяха демонтирани. На тях им трябва само един декар да си подредят съоръженията, обяснява Калфин, а ББ с присъщата му лаконичност казал: "Ще направя всичко възможно".

Що ли пък да се хАби толкоз - скейтъри, блейдъри и хиксъри не са му електорат - повечето нямат 18 години, а другите са по правило аполитични.

Бившият скейтпаврк при съветската армия

Кво го е еня, че скейтпарковете съществуват по света от почти толкова време, колкото и самите спортове, т.е. от около 50 години. В тях практикуващите могат на спокойствие да се занимават с любимия си спорт, без опасност да наранят случайни минувачи, дeца или бебешки колички - там такива не се допускат. В София скейтпарк няма, защото общо взето се движим с 50 години назад от цивилизования свят. Но това от друга страна обнадеждава, че скоро трябва да се появи.

"Нека строителните фирми се настроят, улиците оправят, държавниците налапат - и нашето време ще дойде", песимистично-реалистично коментират скейтъри. След като им взеха Паметника и ги гонят от НДК, те търсят из околностите на София подходящо място, но навсъде има добре дресирани пазачи, които ги гонят на хероиномани.

Скейтърите се надяват, че е неизбежно да се направи скейтпарк. Въпросът е да бъде направен професионално, а не за отбиване на номера. Ако общината реши да го прави, то той ще е за години напред. Именно затова е важно фирмата, която ще го прави, да се допита до тези, които ще го ползват - скейтъри, блейдъри и хиксъри. Едно от най-важните неща е разположението на уредите, самите уреди и материалите, от които са направени. Вримето на ламарините, тенекиите и плочките откъде ли не отмина. Когато се прави парк, той трябва бъде правен от професионалисти и от самото начало да бъде предвиден бюджет за поддръжка.

Из обръщението на скейтърите до управляващите:

"Дами и господа управляващи,
Мислим, че е време да ни бъде обърнато и нас внимание. Искаме отговор на повдигнатите от нас въпроси. Искаме да чуем какво мислите и вие. Стига вече с извиненията - няма масто за такива. Не искаме да видим още един от нас със счупено чене (от случайно минаващ агресор), не искаме да загубим приятел, който се отказва от скейта, и е на път за загуби живота си в поредната тъпотия. Защо трябва да се наливаме с алкохол и тъпчем с наркотици по запушени места?

Защо не можем да бъдем просто каквито сме?
"


Най-големият скейтпарк, Стокхолм:

Най-големият скейптарск, Стокхолм

2 коментара:

Анонимен каза...

Май имам нужда от доуточнение: Този Калфин някакъв обикновен депутат със сбъркано име ли е или външният министър?

Unknown каза...

Извинявам се, тъпа грешка - прав си, че е външният министър.