сряда, 5 септември 2007 г.

Шпионите Владимир Заимов и Г.М.Димитров


Преди години се ядосах много като прекръстиха бул."Владимир Заимов" на "Янко Сакъзов", защото по същото време прекръстиха бул. "Гамал Абдел Насър" на "Д-р Г.М.Димитров". Защо?

Заради отвращаващите ме двойни стандарти, по които 18-та година функционира българският политически живот.

Махнаха името на ген.Заимов, защото е бил съветски шпионин. Според мен бе правилно. Но Гемето е бил британски шпионин по същото време. И двамата са работели против държавата България, и двамата са осъдени на смърт от тази държава (Гемето успява да се измъкне и присъдата е задочна).

Значи единият шпионин е добър, а другият - лош, но по каква логика? По една-едничка, гнусничка, политиканска:

Тогава бе важно да се легитимира Анастасия Мозер като водач на "истинското" БЗНС и затова антидържавната дейност на татко й, британския шпионин Г.М.Димитров беше "турена под миндера".

За тези, които не знаят: Гемето получава първата си смъртна присъда за шпионаж срещу България през 1942 г., от царската власт.

Допреди няколко дни мислех, че това политическо безочие не е възможно да бъде надминато. Уви, потвърди се печалният факт, че у нас няма дъно на политическото падение.

Оня ден лидерът на СДС Пламен Юруков, позовавайки се на "демократеещите се" историци проф. Георги Бакалов и проф.Георги Марков, обяви, че Владимир Заимов не бил съветски шпионин. Новоизпеченият политикан Юруков не ме изненадва, но не очаквах, че двама учени, които уважавах, ще си плюят така на суратя:
"Не съм специалист по нова българска история, посъветвах се с проф. Георги Марков и казах на Юруков: няма запазени документи за шпионажа на Заимов." Така проф. Георги Бакалов разясни изненадващата историческа версия пред "Стандарт". Проф. Марков обаче контрира, че СДС шефът "малко е преиначил нещата". Като убеден славянофил и наполовина руснак по майка ген. Владимир Заимов е против прогерманската политика на цар Борис III в навечерието и по време на Втората световна война. Затова и участва в заговора на Дамян Велчев от 1936 г. за сваляне на монархията. Заради това е уволнен от армията. Когато Германия напада СССР през 1941 г., Заимов използва познанствата си с действащи наши генерали - например с началник-щаба на армията ни Константин Лукаш. Двамата играели с обща компания бридж, Заимов-дядо се ослушвал за всяка изпусната информация за германските войски и чинно я снасял на комунистите у нас. В това всъщност се изразява разузнаваческата му дейност за Съветския съюз, обяснява проф. Марков. Но никога не е подписвал нищо за тяхното разузнаване (НКВД), не е контактувал с хората от посолството на Москва в София, не е имал дори радиостанция."
А ето и малко по-други факти:
"Арестуван по обвинения в шпионаж в полза на СССР на 23 март 1942 година. В съда обвиненията са доказани, шпионажът е вършен за пари. За своята дейност в полза на Съветския съюз е получил над 300 000 лева (около 300 тогавашни минимални заплати). Осъден е на смърт чрез разстрел. Подава молба за помилване заради ордените си за храброст: единият от тях е получен при нощната атака на Одринската крепост през Балканската война (1912 г.), а другият - през Първата световна война. Молбата е отхвърлена, тъй като се бил продал за пари. Присъдата е изпълнена на 1 юни същата година в Софийския военен гарнизон.

За предаването на военна и политическа информация за България, Германия, Румъния, Гърция, Турция и други страни, включително и информация за разположението на конкретни дивизии, той е посмъртно награден от СССР с ордените „Червено знаме“ през 1966 г., с „Ленин“ и „Герой на Съветския съюз“ — на 30 май 1972 г."

Владимир Заимов - Уикипедия


"Заимов Владимир Стоянов - болгарский военный и политический деятель, советский военный разведчик, генерал-полковник болгарской армии.

В 1934 году Заимов возглавлял Военную лигу. В 1935 году назначен инспектором артиллерии, но за республиканские взгляды и как сторонник дружбы с СССР в конце 1935 года в чине генерал-майора артиллерии уволен в запас и подвергнут тюремному заключению. Но в феврале 1936 года в связи с протестами широких слоев населения был освобождён.

После освобождения из тюрьмы отставной генерал полностью посвящает себя политической и общественной деятельности. С 1939 года он активно включается в антифашистскую борьбу, и в условиях подполья тесно сотрудничает с Болгарской Коммунистической партией, выполняя её поручения. В январе того же года генерал Владимир Заимов становится советским разведчиком-нелегалом, будучи привлечённым к сотрудничеству военным атташе СССР в Болгарии А.И. Бенедиктовым.

Заимовым создаётся сильная разведывательная группа, у которой были налажены контакты с организациями в городе Варне (Болгария), в Румынии, Чехословакии. Источниками информации для Заимова являлись также зубной врач Геринга болгарин Магарлиев, командир берлинского полка штурмовиков, доктор Кноте из ведомства Геббельса.

В результате провала, связанной с Заимовым разведгруппы Фомферры и Шварца в Словакии, генерал-разведчик был арестован 23 марта 1942 года, и после зверских пыток по приговору полевого военного суда расстрелян 1 июня 1942 года в тире софийского гарнизона.

Указом Президиума Верховного Совета от 30 мая 1972 года года, за мужество и героизм, проявленные в борьбе с фашизмом в годы 2-й мировой войны, генерал-полковнику болгарской армии, гражданину Болгарии Заимову Владимиру Стоянову посмертно присвоено звание Героя Советского Союза."

По материалам Главного разведывательного управления:

«За время работы организации Заимова (1939-1942), от неё систематически поступала военная и военно-политическая информация по Болгарии, Германии, Турции, Греции и другим странам. После вступления немецких частей на территорию Болгарии Заимов предоставил информацию об их численности и вооружении.

В июле 1941 года Заимов передал информацию, получившую высокую оценку Центра, о политике болгарского правительства по отношению к СССР и другим странам. После нападения Германии на Советский Союз он давал сведения о продвижении и нумерации румынских и венгерских частей, отправляющихся на Восточный фронт...

Заимов - крупный нелегальный разведчик, серьёзный, рассудительный и правдивый... Его работа высоко ценится советским командованием».

Из книги О.А. Горчакова «Ян Берзин - командарм ГРУ». - С-Пб.: «Нева», 2004.


Герой Советского Союза Заимов Владимир Стоянов - Патриотический Интернет проект "Герои Страны"


След СДС, и БСП тръгна да реабилитира чуждия шпионин. Иска да се върне името на булеварда с аргумента, че "ген. Владимир Заимов е виден български патриот и антифашист". Интересно - шпионин-патриот...

И каква стана тя в последните 18 години? Обявихме чуждият шпионин Заимов за лош, а същевременно колегата му чужд шпионин Г.М.Димитров за добър. Сега пък решихме, че и Заимов е добър.

Езиково уточнение: шпионин е човек, който работи за интересите на чужда държава против интересите на своята.

Какво научаваме за държавата България от целия тоя буламач?

Че няма такава държава. Защото не може да е държава образувание, което променя държавните си интереси по-радикално, отколкото Жени Калканджиева - колекцията си.

10 коментара:

Анонимен каза...

Инфантилно е асоциирате специалиста Мартин Заимов с политическите конфликти, които е имал дядо му. Може би ще извадите някаква история и анализ и за Стоян Заимов. Очаквам с интерес...

Анонимен каза...

Владимир Костов и Георги Марков какви са , ако гледаме на държавата без очилата на идеологията - препродали се служители на сигурността.

Затова постът ми харесва - обективно генерал Заимов си е шпионин, както Иван Винаров, но в полза на приятелска за дълъг период от време нам държава.

Толкова.

А Мартин Заимов какво се заиграва с дядо си - децата не носят вина за делата на родителите си.

Unknown каза...

@анонимен

Моля, прочети внимателно - НЕ говоря и не визирам по никакъв начин Мартин Заимов.

Постът ми е вдъхновен от поредното падение на съвкупния ни политически елит (не ги деля на сини, червени, леви-десни и прочие етикети за дeтски играчки) - тоталното оплескване на понятието "държавни интереси", проявило се в последните от серията циркаджилъци около оценката на Владимир Заимов.

@noname
Заигравките на Мартинчо с дядо му шпионина са изключително увлекателна тема, на която ще посветя отделен пост ;-)

Петър каза...

Ужасно ми е болно от цялата тая срамотия. Пределно ми беше ясно, че и СДС и ДСБ са комунистически креатури, че и в парламента винаги е имало купища агенти, но явно както казваш у нас няма дъно на позоро и нашите политици продължават да слизат все по-надолу и по-надолу.

Unknown каза...

На мен ми прави много лошо впечатление определено пропагандния тон на цитираните съветски източници - съвсем по Оруеловски. Иначе винаги ще ме кефи модерно мислещ човек, който кара Segway вместо SUV.

Анонимен каза...

Казват,че г-н Заимов е получил за дейността си 300 000 лв. от съветското разузнаване. Много ми е любопитно как ги е получил - с пощенски запис или по банков път. Освен, ако не си е признал сам, което не ми се вярва. Или руското аташе е дало показани пред съда.

Unknown каза...

На мен Мартин ми харесва, защото кара не само Segway, а и кънки и колело и няма кола. И преди 3 години, когато беше политически никой, а банков чиновник, се снима в суперготин клип на Белослава. И защото икономическите му възгледи са най-подходящи за България. И защото политиката му като шеф на управление емисионно на БНБ (това ще рече валутния борд) беше безупречно. Мога още негови достойнства да изброявам...

Unknown каза...

@Добрата
Я не люблю фатального исхода
От жизни никогда не устаю
Я не люблю любое время года
Когда веселых песен не пою
Я не люблю открытого цинизма
В восторженность не верю и еще
Когда чужой мои читает письма
Заглядывая мне через плечо
Я не люблю когда наполовину
Или когда прервали разговор
Я не люблю когда стреляют в спину
Я также против выстрелов в упор
Я ненавижу сплетни в виде версий
Червей сомненья почестей иглу
Или когда все время против шерсти
Или когда железом по стеклу
Я не люблю уверенности сытой
Уж лучше пусть откажут тормоза
Досадно мне что слово честь забыто
И что в чести наветы за глаза
Когда я вижу сломанные крылья
Нет жалости во мне и неспроста
Я не люблю насилье и бессилье
Вот только жаль распятого Христа
Я не люблю себя когда я трушу
Обидно мне когда невинных бьют
Я не люблю когда мне лезут в душу
Тем более когда в нее плюют
Я не люблю манежи и арены
На них мильон меняют по рублю
Пусть впереди большие перемены
Я это никогда не полюблю

Анонимен каза...

Моля преди да се лепят етикети и се издават морални присъди да се проучи при добро желание историята и документите относно съдебните процеси срещу ген. Владимир Заимов и д-р Г.М.Димитров. Справката и коментарите изобилстват от фрапиращи неточности и неуместни сравнения. Направете си труда да проучите архивните документи и тогава за ваше голямо учудване ще установите, че всъщност сте повтаряли щампите на комунистическата пропаганда.

Апостол Апостолов каза...

Хайде, хайде- ще те осъдят на смърт току- така, за няма нищо. И едното, и другото прасе са плучили това, което са заслужавали. Само дето едното прасе успяло да избяга...