вторник, 4 септември 2007 г.

От 19.30 - пресичаме на паметника "Левски"


Днес, вторник, 4 септември, от 19:30 часа
Пресичаме пешеходните пътеки на кръговото на паметника "Левски"


Пазете се от провокатори, носете си разум, и викнете приятели!

Багери и тежки машини събарят дървета и копаят за строеж на път и лифт, незаконно без оценка на въздействието върху околната среда! Инвеститори с джипове вече твърдят, че местността е "частна собственост". Пътят и лифтът могат да бъдат само началото на проекта за ски курорт "Паничище - Езерата - Кабул". Офшорната фирма "Рила Спорт" АД се готви да застрои 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк Рила.

Ще останем ли безучастни, ще позволим ли да се повтори случилото се в Национален парк "Пирин" и Банско:
www.bluelink.net/savepirin

Вече месец министърът на околната среда Джевдет Чакъров мълчи за унищожаването на устието на река Вая в Иракли. В нарушение на неговата заповед за забрана багери изкорениха всички дървета на малката лонгозна гора растяща там и превърнаха реката в
кален канал!
http://daspasimirakli.org/index.php?option=com_content&task=view&id=183&Itemid=1

Снимки от последните протести, както и актуалното състояние на Рила (към 2 септември):
http://forthenature.org/gallery/13/

Искания:

1. Министерство на околната среда и водите да спре изграждането на пътя във всичките му отсечки, докато проектът не мине на цялостна Оценка на въздействията върху околната среда. Да не се допуска изграждането на пътя на отделни отсечки без да е гарантирано незасягането на Парк Рила от всичките етапи на проекта. Всичко друго ще е нарушение на Закона за околната среда и Директивата за ОВОС на ЕС.

2. При екологичната оценка на пътя да се оценят съвместните въздействия с планираният ски лифт върху Националния парк от гледна точка на интензивността на туристическият поток и да се оценят въздействията върху "Натура 2000".

3. Министерството да провери дали е засегната територия на парк Рила при досега извършените строителни работи.

4. Да бъдат предадени на прокуратурата данните за извършените незаконни действия ? строеж на път без ОВОС и най-малкото създаване на предпоставки за нарушаване режима на Национален Парк Рила, от община Сапарева баня. Освен вина от съответните длъжностни лица да се потърси и административна отговорност от общината като юридическо лице.

3 коментара:

Анонимен каза...

Има ли някаква полза от тези протести? Правят каквото си искат и се надпреварват кой ще е по-фрапиращо разрушителен, а властта и администрацията - в демонстрацията на непукизъм и безхаберие!

Анонимен каза...

Има, щом полицията се нерви - значи протестите мътят водата на НЯКОГО.

Анонимен каза...

Къде е участието на зелените организации в България? Дали не е необходимо да се спретне един протест, на който да бъдат порицани цитираните в тази статия
http://www.gorichka.bg/index.php?p=10&l=1&id=414
партии и настоятелно да им бъде предложено да оглавяват и организират бъдещите протести, както и да се занимават активно с кореспонденцията с администрацията, имам предвид исканията на протестиращите към министри и общини?