сряда, 18 юли 2007 г.

Да кихнем на политиците - утре, четвъртък, 9.35 пред МС


Да „кихнем" и ние на политиците

Утре, 19 юли в 9:35 ч. природозащитниците отново ще са пред МС за Натура 2000


N-тата седмица на граждански присъствия в подкрепа на НАТУРА 2000 пред Министерски съвет ще протече с кихавици. Поредното оригинално хрумване на природозащитниците отново е метафора. Въпреки, че не останаха много хора в България, които да вярват, че отлагането на зони от екомрежата е сторено с единствената благородна идея да се балансират разнопосочните интереси, подходът на природозащитниците e с деликатно завоалирано послание. Глаголът „кихам" на български има и своето разговорно значение – плащам пари, за да уредя нещо. Или това, което всички подозираме, че се е случило, за да се даде някому време за успешно заобикаляне на законите на България, Европа и морала. За да бъдат взети под внимание исканията им, природозащитниците ще „кихнат" на политиците по примера на „инвеститорите".

След като в средата на февруари правителството отложи приемането на значителна част от зоните, предложени за включване в европейската екомрежа "Натура 2000" с цел допрецизиране до месец октомври, до днешна дата никой не е чул да има действащ екип, който да проведе реинвентаризацията. Събитията от последните месеци около ПП Странджа, Рила, Иракли, Калиакра, Камчийски пясъци, Банско, Дуранкулак, Шабла, р. Велека, Берковица и още много други, недвусмислено ни показа, че надпреварата за заграбване на ценни природни кътчета е въпрос на ограничено време и за това се прибягва до всякакви мръсни средства и все по-арогантни нарушения за постигането на тези тъмни интереси.

Сутрешният протест ще бъде и „загрявка" за подготвяното вечерта мащабно гражданско шествие от 19 ч пред НДК под наслов „Няма да мълчим за българската природа!" в подкрепа на Странджа, Рила, Черноморието и Свободата на Словото.

3 коментара:

Анонимен каза...

http://vbox7.com/play:808caae2

Анонимен каза...

not english ..
can you post in english ?

Unknown каза...

Sorry, I'm not fluent in English.