неделя, 29 юли 2007 г.

"24 часа": след блогърите наред са "селяните"


За поредното мракобесие на "часовникарите" прочетох благодарение на Симион Патеев, който си е направил труда да препише част от фундаменталния анализ на Диляна Ценова в броя на "24 часа" от събота, 28 юли:
"Да затворим ли София за селяни?

Да подкрепим кмета на София за адресната регистрация, лумпенизацията не е добродетел... София е в сериозна опасност, тук се води война... Пришълците в София са от най-различен тип... строителни работници, които спят във фургони, хвърлят боклуци навсякъде и слушат шумна чалга денонощно. Или хора дошли на голям и спешен пазар, които се тъпчат в "Илиянци" и в центъра, паркират където им падне, блокират останалите шофьори, правят задръствания и се блъскат. Истерията им стига връхната си точка в дните преди Коледа, тогава животът става непоносим... безработните бандити, алкохолиците и наркоманите от провинцията... други приходящи лица, които наемат апартаменти в кротки блокове, без да се регистрират, и започват да издевателстват над съседите си... това преселение е бедствие..."
Глупостта на лицето, наричащо се журналистка, е очевадна - боклукът, задръстванията, липсата на паркоместа, гърмящите децибели са дело предимно на "кореняците", които са много повече на брой от "селяните", също както както софийските бандити, алкохолици и наркомани - от провинциалните такива. Изящното слово на иженарицаемата Ценова също е нормално за един от двата немски флагмана на родната журналистика.

Както е нормално слугинското навеждане на главната часовникарка Венелина Гочева пред кмета - който властник или паралия не е поискал, той не я е опънал. Упс, как се изложих - не си е платил, за да я използва.

Не ме изненадва и популизмът на ББ - войната със "селяните" може да му донесе известен брой гласове в местните избори наесен.

Интересно ми е само как ще се почувстват читателите на "часовете", живеещи в провинцията, и колко от тях ще спрат да купуват този парцал.

4 коментара:

Анонимен каза...

Абе не че нещо, но наркоманите в София са доста повече на глава на населението отколкото в провинцията. Освен това софиянци много лесно се разпознават, че са такива когато карат, защото въобще не спазват правилата - просто така се кара в София. Не са им виновни хората от провинцията, а самите те, но нали е по-лесно да се търси вината в другите.

Анонимен каза...

Никой няма да спре да си го купува за съжаление.Тия които имаха акъл да мислят - спряха преди много време да си го купуват.Сега останаха само верните му читатели - фризьорки, бакшиши и прочие представители на висшата интелектуална мисъл.Четат го и попиват всяка една глупост изляла се по страниците на вацовския побългарен парцал.Но има един огромен плюс - различава се отдалече с кого не трябва да комуникираш поради риск от чалга - отъпяване.Носи "умен" вестник и го цитира.

Анонимен каза...

Kaкто и Бойко Борисов, така сега и журналистката в 24 часа се изказва по темата тотално неподготвена. Наистина, София е пренаселена и цялата й инфраструктура се задъхва от прииждащите нови и нови жители.

НО икономиката и е цъфтяща, поне в сравнение с останалата част от страната и тя има нужда от тези нови жители и се развива благодарение на тях.

Затова вместо по комунистически да се ограничава жителството и да се пречи на нормалното развитие на града, много по-добре е да се подходи демократично, както правят белите държави - да се позволи на общините да определят и събират местните и някои други данъци и такси и те да не им бъдат вземани в полза на държавния бюджет. Така софийска община ще събира достатъчно пари от многото си жители и ще може да се справя с всички инфраструктурни трудности, осигурявайки благодатна почва за развитието на икономиката си.

Това се нарича финансова децентрализация, ако не знаете. Бате Бойко явно не знае, дано поне скоро го научи.

Анонимен каза...

Ще бъде пък интересно ако и селяните решат да сложат по една бариера на изходите на София и кажат : Айде сега се оправяйте сами . Тогава кои ще е наред - селяните от Люлин и Дружба срещу гражданите от Раковска и Дондуков ли ?