четвъртък, 26 юли 2007 г.

Писна ми от "сестрите", писна ми от "дясното", писна ми от "Костов" - 1


Нямам предвид медицинските сестри. Нямам предвид десните партии, десните политици и десните избиратели. Нямам предвид Иван Костов.

Писна ми медийното говорене за тях. Отвращава ме. Защото е лъжовно и защото отравя общественото здраве. Заразата е стигнала доста дълбоко щом дори имунизираният откъм популизъм "Дневник" й се поддава (интервюто с Иван Костов "Страхливите политици не правят реформи").

Не съм diehard фен на Костов. Но това, което мейнстрийм медиите вече седма година правят с него, е гадно, вредно и безотговорно. Не жаля човека Костов, тъй като всяка публична фигура, особено облечената с власт, априори трябва да е готова да е обект на несекващо и съвсем незадължително добронамерено внимание от страна на медиите.

От медийния образ на Костов лъха глъбинно зло, екзистенциална заплаха, глобална катастрофа. Няма нещо лошо по света и у нас, за което той да не е виновен. Ох, как сбърках - не просто виновен, а основен причинител.

Преди 7-8 години бе намерено детско трупче и няколко часа след това колегите на бащата - таксиметров шофьор, обградиха парламента да искат отговори (кой е убиецът) и отговорност (оставки) от управляващите. Естествено, не получиха нито едно, нито другото. На следващия ден най-тиражният всекидневник излезе на първа страница с огромно заглавие "България уби дете", а текстът умело внушаваше, че властта е виновна за това, а в следващите месеци всеобщата медийна истерия кулминира стигна до абсурда "Костов изяде малкия Пепи". Някой да е видял подобни заглавия, подобно медийно нагнетяване на гняв срещу властта заради садистичното убийство на сестрите Белнейски? Аз не. Мейнстрийм медиите не само не питат Румен Петков и Сергей Станишев защо разследването бе осрано (не се извинявам за вулгаризма) в самото си начало. Те дори не си спомнят това убийство, едно от огромния брой неразкрити убийства.

Пак от първата си страница същият вестник даде тон за медийната оратория "Майкъл Чорни финансира Костов". А когато след много месеци се оказа, че нищо такова не може да се докаже (не казвам, че не е имало, а казвам, че не бе доказано), вестникът не го отбеляза дори с едно изречение.

Ако човек не е живял в България през последните 18-тина години и си съставя впечатление за нея само чрез мейнстрийм медиите, то представата му ще е следната:

Българската икономика се развива прекрасно. Българите като цяло живеят добре. Има, разбира се, все още нЕкои слабости, но те се дължат на катастрофалното управление на Иван Костов. Този зъл гений на България, който разсипа икономиката и създаде олигархията и мафията. Слава богу, че героичният електорат, воден от неподкупните медии, се надигна с голи гърди и помете това антинародно управление.

"Гледам и не вярвам на ушите си", както бе рекъл незабравимият Юлиян Вучков. Ама огромната част от хората вярват, защото са твърде податливи на медийни манипулации. Огромната част от хората са забравили, че когато Костов стана премиер, банковата система практически бе разрушена, току-що бе преминало хиперинфлационното торнадо, ошушкало до дъно джоба на огромната част от хората, страната бе на ръба на втори дефолт, имаше огромен бюджетен дефицит, държавните предприятия-гиганти в голяма си част бяха фактически фалирали...

През управлението на Костов бе започната и докарана до точката на необратимост дългоотлаганата икономическа реформа, т.е. българската икономика стана пазарна. Инак казано - завърши основната част от приватизацията.

И тук стигаме до огромния грях на Костов - че я направи. Направи я братовчедска, непрозрачна, генерираща корупционни практики. Да, така е. Но има нещо, което ще се опитам да кажа много внимателно:

Да, приватизацията бе несправедлива и нечестна. Да, възможно е Костов да е корумпиран. Но друг вариант на пазарна реформа нямаше. Гадно звучи, но никъде и никога по света не е имало първоначално натрупване на капитала по справедлив начин. При бившите соцстрани именно приватизацията играе ролята на първоначалното натрупване на капитала, защото той беше вече натрупан при държавния социализъм и трябваше да се преразпредели към частни субекти.

Ако някой от политическите му съдници е знаел по-честен и по-добър начин да направи приватизацията, да я бе направил, а? Ама не-е-е, осем години никой политик не посмя да я започне, защото знаеше, че успешните революции (а преходът към пазарна икономика е по съществото си революция) изяждат своите деца. Костов се осмели и когато успя, логично бе изяден. Ако нещата бяха останали само с това, да кажа "нищо ново, очакваше се". Но дъвкането на кокалите му продължава и до днес.

Повтарям - приватизацията бе ужасно несправедлива и имаше огромна корупция, което стана благоприятен фундамент за създаването на българската олигархия и ренесанса на българската мафия. За всичко това Костов носи огромна отговорност. Но защо отдавна медиите са забравили за отговорността на тогавашните вицепремиери Александър Божков и Евгений Бакърджиев, на тогавашния председател на бюджетната комисия Йордан Цонев, на тогавашния главен секретар на СДС Христо Бисеров, на тогавашния кмет на София Стефан Софиянски и още много техни сини съратници? Защо те всички бяха изчипкани с универсалния шампоан "Иван Костов"? Както в бяха изчипкани тогавашният вътрешен министър и добър приятел на Майкъл Чорни - Богомил Бонев, и тогавашната външна министърка Надежда Михайлова.

Като рекнах Надето, се присетих за втория непростим грях на Костов - направи така, че страната ни да извърви основната част от пътя към Европейския съюз, за което лаврите и овациите обраха жълтите и червените му наследници. За едната предпоставка на успешния евроинтеграционен процес - изграждането на функционираща пазарна икономика, вече казах. Но медиите отдавна забравиха и другата - членството в НАТО и начинът, по който стигнахме до него. А без това членство щяхме да гледаме ЕС през крив макарон. Членството ни в НАТО стана възможно благодарение на едно изключително непопулярно решение на Костов - даването на въздух за операцията на НАТО срещу Съюзна република Югославия. Повече от 70% от електората барабар с тогавашния опозиционен лидер и днешен Гоце бе против това решение. Времето показа, че електоратът и Гоце са бъркали, а Костов е бил прав.

Че изборът му не бе хазартен, а дълбоко промислен, сочат и другите му стъпки в косовската криза. Той отказа да даде на Русия въздушен коридор до Прищина, а по-късно отказа на САЩ да пусне в България вълната косовски бежанци. Кой от карето бащи на днешното управление (Първанов, Станишев, Доган и Симеон) е в ъстояние да направи и отстои подобен външнополитически избор?

Ей за всичко това ме отвращава поведението на мейнстрийм медиите. Историята ще съди за Костов по две неща - направи пазарната реформа и доведе България до вратите на Евросъюза и НАТО. Останалото са конюнктурни политическо-медийни конструкти.

29 коментара:

Анонимен каза...

Някак си бях останала с впечатлението, че си die hard анти-костовист. Честно казано, това писание ме изненадва в тази връзка :-) Между другото, от години го повтарям това - и за сервилните медии, и за избирателното отразяване на новини (то май същото), и за късата памет... Май вече даже взе да ми писва :_(

Unknown каза...

Всъщност убийцата на Пепи беше разкрита за 1 ден, което някак си не може да се каже за убийците на спонсорите и приятелите на Кобургготски и Гоце...

Анонимен каза...

Между другото, аз съм die-hard фен на Костов. Признавам си го и не съм го крил.

Но това, както и логичното мислене, е подсъдно и подложено на оплюване от масовата българска (суб)култура и (суб)политика.

Нищо, свикнал съм :)

Анонимен каза...

Димитър, все пак има разлика между некадърно убийство на детенце и планувано, професионално мафотско убийство. Нормално е второто да се разкрива по-трудно или изобщо да не се разкрива. Има неразгадаеми убийства! При дадени обстоятелства и изключително фина работа от страна на убиеца, може да се случи така, че разследващите да няма за какво да се захванат. Дори и да са добри, колкото и да са добри.

Стойчо каза...

Вени, имал съм исключително погрешно мнение за теб. :-)

Unknown каза...

Дори да приемем, че всички спонсори и съветници и други мафиоти са били убити професионално, какво да кажем за сестри Белнейски?

Анонимен каза...

Хм, тва малко звучи като "вечна слава за Буш, понеже след Буш републиканската партия никога повече няма да спечели избори" (тоест сторил е добро).
Не мисля че Костов има или е имал и най-малкта идея какво прави, освен разбира се да се мазни на правилните хора.

Анонимен каза...

Та, идеята ми е, че има много безгръбначни политици, но Костов е измежду най-безгръбначните.
В смисъл - да - не е акула която аде хора на закуска. По-скоро е гол охлюв.

Анонимен каза...

Вени, браво за този пост.
Първо, защото и аз съм фен на Костов.
Второ, заради това, че българското общество е абсолютно манипулирано от медиите. Всички врещят срещу Костов, всички врещяха за царя - това влечуго?
А защо никой сега не врещи против него и това, което той обеща но не направи?
Защо българите в голямата си част имат нужда да им се казва, какво да мислят и чувстват? Нали уж имаме добра образователна система и се бием в гърдите, че сме по върховете на класациите за интелигентност? Защо тогава не мислим? Защо като се говори за крадене се споменава винаги фондацията на Елена Костова, а се подминава другарката Шулева и нейния приватизационен фонд? Много избирателно се оплюва, наистина.

Анонимен каза...

Харесвам този пост, но не съм фен на Костов. Политиците в някои техни извадки не са нито безкрайно бели, нито безкрайно черни и оценката на политиката им стимулира мислене в посока, различна от тази на проституиращите със силните на деня медии.

Анонимен каза...

'Вени, имал съм исключително погрешно мнение за теб. :-)'

Това е защото съдиш за хората основно по техните политически пристрастия.

Анонимен каза...

Вени, леко ме разочарова с този текст. Костов може да не е Дяволът, който го изкарват някои, но не е и трите Божества, които го изкарват други.

Манипулацията е двустранна - и от противниците, и от феновете му. Феновете му са по-малко като количество, но по-дейни и крайни в манипулацията.

Промили са ти мозъка, мисля аз. Жалко.

Анонимен каза...

Не съм фен на никого, ама Костов тръгна и се качи на Черни връх ли беше, журналята не можаха да го стигнат нагоре... Това най-малкото значи, че негов бог не е коремът, както на много други... От политика не разбирам...
SY, Victor

Milen Minchev каза...

Много ми хареса този пост. Браво!

Unknown каза...

@marfa
@стойчо
Знам, че сте имали основание да мислите така. Причината според мен е, че досега не съм писала ясно артикулирано мнението си за Костов. И за да доизясня нещата:
1. Доброто ми мнение за Костов е далеч преди да стане премиер. Причината - познавам го от 1991 г. и съм прочела почти всичко, публикувано от него (и досега следя публикациите и интервютата му) . Включително и през периода, когато симпатизирах на БСП - 1994-1996, не съм си променяла мнението за него.
Защото винаги съм мислела, че политическите пристрастия не бива да влияят на преценката на политическите и другите качества на отделните политици. От 1997 принципно не симпатизирам на никоя политическа сила, което обаче пак не влияе на преценката на качествата на отделните политици.
Самохвален детайл: тази си оценка за Костов съм отстоявала от 2002 г. в клуб Политика на dir.bg, където след падането му от власт тя е изключително непопулярна.
2. За разлика от оцнеката ми за Костов, оценката ми за партията, която оглавява, съвсем не е висока.

@Димитър
Според мен това беше псевдоразкритие, Пепи не бе убит от шизофренно болната си майка. Властта, вкл. Костов като премиер се поддаде на шантажа на улицата и направи тази психичноболна жена изкупителна жертва. Освен явните нелепости в доказателствата, които станаха ясни от публикациите в медиите, имах честта да се познавам с покойната Рени Цанова. Тя беше адвокат на майката на Пепи Даниела и съм запозната добре с делото - напълно скалъпена история. Това е често срещан (особено в последните години) похват на следствието, прокуратурата и съда - при престъпление, предизвикало голям обществен интерес, да нарочват за виновен човек с психически проблеми поради намалената или напълно липсващата му способност адекватно да преценява и се защитава. За този подход са говорили правозащитните организации у нас, но никой не ги слуша, включително няма медиа, която да ги публикува и изобщо да зачеква темата.

@aquarius
Костов имаше от първия си ден като политик не само ясна представа какво прави, но и ясна визия (визия и представа са доста различни неща). Зная го както от личните си контакти с него от началото на 90-те години, така и от сериозните му публикации и интервюта. Визията му за пътя на България според мен е изключително актуална и днес. Един от сериозните му проблеми обаче е, че той нямаше и продължава да няма никаква способност да артикулира тази визия на понятен за масовия човек език. В "масов човек" включвам и бившите му министри, и 99% от функционерите и апаратчиците на тогавашното СДС. Журналистите естествено също.
Аз лично не знам случай да се мазнил на когото и да е. Ако знаеш, кажи ми моля.

@анонимен 3
Аз също не смятам, че Костов е трите божества в едно. Той има ужасно много недостатъци и направи много грешки. Но цялостната оценка за човек, управлявал България, я прави историята. Смятам, че историческата оценка за Костов ще се основава на три неща, които са изцяло негова заслуга:
1. Стартирането на икономическата реформа и довеждането и до точката, след която никой не може да я върне назад
2. Изминаването на най-важната част от евроинтеграционния процес (присъединяването ни към НАТО и ЕС), което позволи на наследниците му да го завършат. Междудругото, според мен имаше реална възможност днес да гледаме завистливо към ЕС, защото без онези стъпки при косовската криза, нямаше да видим НАТО, а оттам и ЕС.
3. Поддържането на независима от Русия и САЩ външна политика, което за България поради народопсихологически причини е изключително трудно.
Да го сравним с наследниците му и с първото СДС:
Управлението на първото СДС и на НДСВ бе проамериканско. Управлението на тройната коалиция сибало майката - кабинетът няма ясна ориентация и се клатушка пиянски между европейския, американския и руския вектор, президентът е проруски и проамерикански ориентиран (в това няма принципно противоречие, тъй като между интересите на САЩ и Русия има немалко допирни точки).
Външнополитическата ориентация на Костов от 1990 г. е европейска.
Не смятам, че който и да е ми е промил мозъка. В горните си отговори обясних основните си аргументи за оценката си. Що обобщя - тя не е от днес и се базира на реално направеното от него, а след това на възгледите му, които, мисля, добре познавам.

Анонимен каза...

@вени, така както си подкарала по премери, ще ми е много интересно да кажеш все така обективното си мнение, поне накратко, за станишев и за царя. може като коментар тук, може в нова тема.. както искаш:)

Анонимен каза...

онзи ден прочетох поста, а преди и това:

http://vladislavtodorov.com/meaculpa.aspx

отзиви?

Анонимен каза...

*преди малко

(печатна грешка)

Maya M каза...

За Даниела Терзийска - специалисти, на които вярвам, твърдят, че са открили ДНК от Пепи в средата на въжето и ДНК от майка му в двата края.
Преди години в Южна Каролина разведена майка на две момченца ги удави, защото приятелят й не ги искал. Тогава тя също отначало каза, че са отвлечени, и успя да разиграва обществеността дни наред. След като я разкриха, списание "Тайм" обобщи други подобни случаи под заглавие "Родители, които убиват" (http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,981802,00.html). Там се посочва, че според статистиката убийците на деца под 5 години в ДВЕ ТРЕТИ от случаите са родителите.
Не мога да разбера защо на фона на бездушното отношение към психично-болните като цяло Терзийска получи такова съчувствие и доверие от българското общество.

Анонимен каза...

доста точно.
diehard фен съм дотолкова че не виждам за кой друг може да се гласува изобщо :>
за съжаление тука сме един автобус хора - "ония" ще докарат стотици.

Unknown каза...

@Анонимен
Ще си напиша мнението за царя и Станишев в отделни постове скоро.

@яйце в кофичка
Както винаги Владислав Тодоров е класи над почти всички живеещи у нас политолъзи :)
Благодаря ти за ценния линк :)
За съжалание не съм уверена, че десния политически елит ще го реализира. Смвятам, че Костов има в основата на новата си лидерска политика такава визия, като изложената от Владислав Тодоров, но дали ще успее... Той е слаб като политик и като политически лидер. Талантът му е в управлението, геният му е като държавник.

@Maya M
Доколкото знам, си права. Обаче това не само не доказва нищо, а само оплита още повече нещата. Случаят "Даниела Терзийска" е толкова сложен и вонящ, че седна да си попреровя архивите, за да опища фактите и изкажа хипотезата си, която с две думи - абсолютно нагласена история с политически цели.

Анонимен каза...

"Фондация "Демокрация" спечели делото в Кипър по отношение на фирмата Ромент трейдинг за това, че в момента, когато тя е дарила средства на фондацията, неин собственик не е бил Майкъл Чорни."

http://news.ibox.bg/news/id_396214337

Спомням си, че все пак излезе едно мъничко, едва забележимо съобщенийце в пресата - за разлика от тлъстите заглавия, твърдящи обратното.

Unknown каза...

Много се радвам на това решение, макар че никога не съм се съмнявала, че ще е обратното.

Реакцията на медиите не ме изненадва. За мен те отдавна не са медии, а отделен бранш на слугинския сектор.

Анонимен каза...

Няма нужда от медии,за да знаят някои от първа ръка в определени селища как заби СДС в дъното,което е жалко.И ето резултата в дясното,няма нужда от многобройни апологети-избирателите не са толкова тъпи!!

Анонимен каза...

Много точен коментар на г-жа Гюрова ! Костов не е ангел, той е човек от кръв и плът и има своите грешки, слабости, недостатъци и даже грехове към България и дясното. Но Костов е най-добрият български политик и държавник в най-новата ни история и за щастие допринесе за това България да поеме НЕОБРАТИМО по правилния път на интеграцията към ЕС и НАТО, където е мястото на всички цивилизовани европейски народи ! И не упреквайте г-жа Гюрова в създаване на култ към личността му, нито с тази публикация, нито с нещо друго казано или написано от нея, тя не го е правила. Жалко че повечето ни съвременници повярваха на медии, социолози и други професионални шарлатани, които сатанизираха Костов ! Слава Богу, историята ще го оцени справедливо, така както Стамболов беше низвергнат много десетилетия, докато получи най-сетно заслужена почит, така ще стане и с Костов ! Жалко че трябва да минат много години, докато това стане !

Анонимен каза...

Браво Вени !

Анонимен каза...

Г-жо Гюрова,
Едно уточнение относно Чорни, което смятам за важно: В "Новите български демони" Юрген Рот разкрива изключително умелата фалшификация на платежното за въпросните пари. Самият Чорни след време направи признание, вестниците поместиха микроскопично съобщенийце за разлика от тлъстите заглавия с лъжата.

Анонимен каза...

Вени ,
Да не забравяме ,че българският народ беше с и зад Иван Костов .
Големите неща стават само така.

Орлин каза...

Това е професионализъм. Да надмогнеш личните си политически, партийни пристрастия и да предадеш обективно, или поне честно образа на политически опонент. Трябва смелост и талант.