понеделник, 12 февруари 2007 г.

"Метрополис" - новаторската медиа


MetropolisПри Йовко прочетох:

"От петък online изданието на Икономедия metropolis.bg започна да публикува статии, новини и информация под условията на договорите за използване Creative commons.

Предполагам не е изненада факта, че именно Икономедия прави тази крачка, защото групата винаги е била склонна да експериментира и първа да прави необходимото в унисон с ритъма на времето, в което живеем, което няма как да не бъде адмирирано. Блоговете на “Капитал” от доста време са под Creative commons, но сега вече България може да се похвали и с новинарско online издание, списвано от професионални топ-журналисти, което публикува свободно съдържание.

Едно огромно браво на всички, които имаха (и ще имат) куража да излязат от Матрицата и да са част от революцията! Ура за metropolis.bg!"

Препубликувам го дословно, защото го е казал много хубаво, а и блогът му е лицензиран под Creative Commons.

Предполагам, че "Метрополис" е "артилерийска подготовка" срещу медийния Голиат - ВАЦ-овите вестници, които преди време реагираха бурно на намерението на "Икономедиа" да издава безплатен вестник. Гневната им реакция бе пълен анахронизъм, защото в Европа безплатните издания бележат сериозни пазарни успехи, а у нас същите резултати имат вече наложилите сe безплатни списания. Но това е ахилесовата пета на самозабравилите се гиганти - загубват иновативната си способност, защото - поради гигантоманията си - забравят, че времето променя всичко - технологии, бизнесмодели, пазарни монополи.

2 коментара:

Анонимен каза...

Прочетох няколко статии и се оказа,че са СR а не СС.

Unknown каза...

Прости невежеството ми, но какво е CR и по какво се различава от CC ?