вторник, 6 февруари 2007 г.

Митът за "Виденовата" хиперинфлация


Припомнихме си тия дни две знаменателни дати - 10 януари и 4 февруари, но без да направим - макар и закъснял анализ - за същността и причините им. Имам предвид мита за "Виденовата хиперинфлация". Конкретние числа:

Левът се обезценява бързо спрямо долара и в края на 1996 година достига 487 лева за долар... Данните се от либералния икономист Георги Ангелов, който не може да бъде заподозран в симпатии към Виденов.

Курс лева/долар:
1996 - 1 долар =487,35 лв
1997 - 1 долар = 1776,5 лв

Очевидно е, че хиперинфлацията се развихри в началото на 1997 г. - повече от петкратно спадане на националната валута, не в края на 1996, а в първата десетдевнка на 1997 г.

Какъв бе механизмът за това: На 25 януари 1996 г. Жан Виденов подаде оставка на кабинета и конгресът на БСП натовари Николай Добрев да състави нов кабинет. Вместо да се заеме незабавно със съставянето му, което можеше да стане преди 1 януари 1997 г., той, съвместно с новия председател на БСП Георги Първанов, неоправдано забави това, създавайки по такъв начин криза на додверие във властта и финансова криза. Защото едно правителство в оставка - каквото беше това на Виденов - не може да провежда каквато и да е парична политика и опити за парична стабилизация. Неизбежно бе при кабинет в оставка и явно нежелание на БСП, в лицето на Добрев и Първанов, да поеме отговорността за управлението, че стартира тотално недоверие към властта и съответно галопираща инфлация. Числата са красноречиви - доларът скочи в следствие на фактическото абдикиране на Добрев и Парванов да поемат отговорност за управлението. С което де факто ограбиха българските граждани и върнаха икономиката на България години назад.

Защо поеха този убийствен за икономиката и гражданите курс - е отделна и интересна тема, която ще напиша след време.

13 коментара:

Unknown каза...

Тук ще пиша по спомени, тъй като по това време не живеех в България и информацията ми е от чатове в IRC. Цитираните цифри са официалният курс на БНБ. Иначе по чейндж-бюрата курсът беше 500 лева още през юни 1996. Никога не съм делял комунистите на лагери - факт е, че тяхното управление докара България до там.

Unknown каза...

Не тяхното управление - имам предвид кабинета на Виденов до момента, когато бмеше действащ кабинет - а отказът от съставяне на кабинет от страна на Добрев и Първанов в периоида 25 декември 1996 - 4 февруари 1997 г.

Космическото покачване на лихвата до 300% и затварянето на банките беше изрично наложено от представителя на МВФ Ан Макгърк. И още мога да пиша за причините за неуспеха на кабинета през 1996 г., но това си заслужава отделен постинг.

dzver каза...

Да ти припомня някои постижения на екипа Виденов - Овчаров - Първанов - Пирински - Добрев (R.I.P.) и други популярни лица.

- банкови пирамиди. Половината банки фалираха по време на Виденов и спестяванията на хората бяха ограбени (включително на баба ми) (така се оформиха богаташи като покойния Кюлев).

- постоянно намаляваща средна заплата. Започна около 100-120$, завърши на нива 5$.

- Близка до 0-ата приватизация и задържане на командната икономика.

- Изразходване на почти целия валутен резерв.

- Умишлено мащабно печатане на пари с цел покриване на събитията по първата точка, предизвикало постоянна висока инфлация за периода 1995 - 1997.

Обръщам ти внимание, че без огромен бюджетен дефицит и целенасочено печатане на пари, 300-600% инфлация, та дори и 34% от 95-а, не са възможни.

Анонимен каза...

Много се дразня, когато хора - без да направят елементарно услилие да си изяснят фактите - пишат глупости.
"Очевидно е, че хиперинфлацията се развихри в началото на 1997 г."
Ами не, не е очевидно.
Идете на сайта на БНБ и там ще видите BGL/USD за различните периоди.
Малко факти (фиксинг BGL/USD):
02.01.2006 - 70.72
01.11.2006 - 241.08
02.12.2006 - 353.93
03.01.2007 - 1478.22
Е, всеки може да сметне инфлацията на лева. Това ако не е хиперинфлация - здраве му кажи.
За цялата 2006 - 2090% (това е 20 ПЪТИ).
Само за ноември.2006 - 147%
Само за декември.2006 - 418% !

И това са официалните курсове на БНБ. Както правилно отбеляза димитър, в реалния пазар увеличението беше много по-рано.

Разбирам, че емоциите са хубаво нещо, но много моля!, първо си изяснете фактите преди да пишете на изуст.

Анонимен каза...

Малък съм бил тогава, ама все нещо помня... Та преди това да не би да не е имало криза на доверие във властта? :)

Тогава той Виденов що си е подал оставката човека :)

Никой от БСП не би поел отговорност да състави кабинет при такива условия. Това ще значи край на политическата му кариера до няколко месеца, може дори да му се наложи -бррр- да работи, за да оцелява :)

Искрено се смях на сбърканите години в горния коментар. Пази боже да не стават такива неща през 2006-2007 :)

Unknown каза...

@dzver

Пирамидите се появиха и разцъафтяха при кабинета на Любаен Беаров, не при Виденов.

Повтарям: подтавянето пэод особин надзор на банкиете беше наложаяно по нареждане на МВФ, в лицето на тогавашния му прадставител Ан Макгърк. Министр-председателят Видаенов и шеафът на БНБ НТодор Вълчав бяхпа против, но не можаха да преодолеялат диктата на БВФ.

Космическото покачване на лихвите бе именно поради догматично-императивната политика на МФВ.

Относно приватизацията: само един пример: Румен Гечев беше подготвил приватизацията на 67% от БТК за половин милиард лева - мвого повече от постигната при Сакскобурготски цена. Но Лукансковото лоби в БСП осуети тази изгодна сделка.

Печатането на пари е заслуга на БНБ, спаоред калпавия закон за БНБ, прието през 1991 г. правителството нямаше никакви правомощия по отношение на паричната емисия. Тъй че отговорността е на Тодор Вълчев, или по-точно безотговорността.

И още една заслуаи на Виденов: изплати близо милиард външен дълг - нещо, с което корифеят Костов не може да се похвали.

Анонимен каза...

Ааа, годините :-)
Да, объркал съм ги, благодаря. Трябва да се четат 1996 и 1997 (-10 год).
Все пак печатните грешки не са чак толкова страшни. За разлика от фактологическите...

Анонимен каза...

Ами единственото лошо на 90-те беше тази инфлация, иначе бяха много по-добре от сегашното скапано десетилетие, което дори си няма и име (хубаво, че още две години и свършва). Тогава имаше по-ниска престъпност, по-малко маршрутки да карат като пияни, децата не бяха в компютърната зала и родителите бяха нормални. Сегашните родители не заслужават да имат деца, защото много от тях са безотговорни. А по темата - Станишев предвижда, че можело да има нова хиперинфлация.

Unknown каза...

@анонимен

Хубавото е, че бидейки член на ЕС, никой няма да ни разреши да си правим квото щем с паричната политика. Сиреч, тези другари на другаря Сергей, които биха се нагушили от директна висока инфлация, духат супата.

Лошото е друго - че на нашите другари от ЕС им е все тая за качеството на икономическия растеж, особено пък не ги ебава човешкото измерение на този растеж.

Анонимен каза...

Фалита на една малка страна (България от 90-те)

http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=420770&df=8&dflid=3

Анонимен каза...

Без да защитавам г-н Виденов, но ето:
http://razuznavane.com/2011/01/14/жан-виденов/
излиза, че е бил един от честните хора тогава, за разлика от много други...
...
Наскоро публикуваха следния доклад,
който е изготвен по поръчка на Виденов,
от покония г-н Добрев (светъл му път!):
http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/

В него четем и между другото това:
"През периода 1990-1996 г. в страната са създадени и са действали 44 банки, някои от които са почти неизвестни на обществото. Уставният им капитал за учредяване е събиран незаконно от касите и сметките на държавни банки и учреждения."
"Сумата на "лошите" и съмнителните кредити в края на 1995 г. възлиза на 342,7 млрд. лева, което съставлява близо 40 % от произведения през годината брутен вътрешен продукт. Нетната стойност на капитали на търговските банки е отрицателна - 53,3 млрдлв. Основния дял от натрупания в цялата банкова система капиталов недостиг се пада на няколко държавни и частни банки: Стопанска -15,4 млрд.лв., ОББ -14,9 млрдлв., "Балканбанк" - 14,4 млрд.лв., "Биохим" - 8,2 млрд.лв., "Минбанк" - 7,7 млрд.лв.,
"Агробизнесбанк" - 8,2 млрд.лв., ПЧБ - 7,3 млрд.лв., БЗК - 5,6 млрд.лв."...
...
http://wallstreet.blog.bg/politika/2010/02/03/jan-videnov-progovori-sled-10-godini.486208
Ето какво казва Виденов:
"ДПС не е партия, защото защитава единствено корпоративни интереси на фирми, смята бившият премиер."
"Запитан как са работели с лидера на партията Ахмед Доган, той отговаря кратко: "Никак. Не работехме с него - работехме един срещу друг.""
А царя работеше...
"Напуснах заради готовността на БСП да влезе във всякакви съюзи

и да обслужва всякакви интереси, стига това да предложи на хора от нейното ръководство път към личната власт и към личните облаги", обяснява Жан Виденов.

Според него социалистическата партия много е сбъркала, че "след горчивия си урок от деградацията на номенклатурната класа в края на 20 век подкрепи създаването на нова привилегирована прослойка в началото на 21-ви".

Запитан къде е сбъркал в съдебната система и какво би направил сега, бившият премиер отговаря, че е сгрешил за мафията и олигарсите и че сега максимално би подчинил съдебната система на изпълнителната власт. "...

Така че, поне за мен Виденов е просто изкупителната жертва на БСП/БКП тогава...

За съжаление, тази кражба, изнесените милиони долари през аерогара София и др. подобни "изяде" и малкото пари на хората в България.

Но едно е ясно - това е вършено съвсем целенасочено.

Анонимен каза...

http://www.eurochicago.com/2010/04/cekretniyat-doklad-vedobrevve/
...
К. Райдовски: Луканов е конструкторът на банковия грабеж



За причините довели до създаването на доклада и какво още обществото не знае за банковата мафия, разговаряме с Красимир Райдовски.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Райдовски, познавате ли банковия доклад “Добрев”, автентичен ли е документът, публикуван във Frognes.bg ?

- Ходих до приятел и от неговия интернет видях публикувания във Frognes.bg доклад на МВР за банките. Автентичен е, чел съм го още през 1996 г., когато бе изготвен. Първо беше представен на закрито заседание на Министерски съвет, но после Виденов настоя да се разсекрети и правителството взе такова решение. Мотивите бяха, че събраната от службите информация в него не представлява държавна тайна, а в същото време е с голяма обществена значимост. Сведенията за това кой, как и защо са създали предпоставки да се срути банковата система и да се разграби държавата в никакъв случай не може да бъде държавна тайна.

- Защо тогава правителството на БСП не публикува материала, скрихте го?

- Въпросът е логичен. Покойният министър на МВР Николай Добрев чрез свои приятели в медиите пусна тогава само избирателни откъси от доклада. Аз направих опит да го пубикувам целия във в. “Дума”, но покойният главен редактор Стефан Продев, който ми беше и съсед, отказа. Мотивира се, че обемът му е много голям. Според мен причината беше друга – чрез тази гореща информация и за идиота става ясно кога беше положено началото на Вартоломеевата нощ във банковия и финансовия сегмент на държавата.

Според мен в новата българска история има три момента на бързо натрупване на капитал чрез грабеж. Първият – след Освобождението от турско робство, когато са ограбени имотите и богатството на богатите турци. Вторият е след 9-ти септември 1944 г. и третият – след 10-и ноември 1989 година. Но докато в първите два случая се е ограбвало частно имущество, в третия бе окрадена държавата.

- Кой според вас положи началото на този грабеж в банковата система?

- Бумът на създаването на частни банки с държавни пари, кредити и гаранции, както е ясно от доклада, е конструиран по време на правителството на Андрей Луканов. За това не трябва да има никакво съмнение. Луканов упражняваше своето влияние върху ръководството на БНБ за издаване на лицензи. Само на него са известни мотивите за такъв антинационален подход, но в никакъв случай не може да се говори за незнание, грешка, липса на прозорливост. Днес съм убеден, че този процес е бил целенасочен.

Сега много хора от обкръжението му, в стремежа си да го оневинят, твърдят, че той е нямал отношение към парите, а само към властта. Но допускат грешка, съзнателно или не. Фирмата “Ликом”, в която е бил съдружник сина му, според публикации на в. “Капитал” е била собственик на 5% от М-тел. С какви пари са закупени акциите? Друга фирма на сина му пък беше споменавана с случая с “Хардланд”, а да не забравяме, че брат му бе представител на “Мултигруп” в Москва.

Анонимен каза...

Тук някой си kosio се прави на много умен или си е обикновен лъжец. Не му личи много да се е задълбочил в изследванията си. За сведение: 13.12.1996-щатски долар-523,30 лв., 03.01.1997-495,74 лв., 09.01.1997-581,78 лв., 13.01.1997-642,69 лв., 29.01.1997-813,87 лв.,30.01.1997-1021,90 лв.,10.02.1997-2608,00 лв.,16.02.1997-2920,00 лв.,24.02.1997-2594,80 лв.,04.03.1997-2045,50 лв. Оставям на "аналитичната" му мисъл да схване разликите. И още нещо: Печатните грешки често пращат някого на въжето, така че умната!