петък, 23 февруари 2007 г.

Зелени приятели - а ако това звучи странно - екоприятели!


Ще се състои първата обединителна зелена среща - за всички, които искат не просто да участват в акции, а да участват в организирането на акции.

Часът и срещата не са известни от телевизията, затова аз ги казвам - Биологическия факултет, 27.02.2007 г., зала 105, от 18.00 часа - той се намира на бул. Драган Цанков 8, точно до БНР

Желанието ни да остане природа в България ни обединява, а времето да сме заедно наистина настана! Последните събития ни убедиха, че е време да обединим усилия не само
на природозащитните организации и граждански движения, но и на всички, които осъзнават, че без природа всяка една кауза губи смисъл и бъдещето ни е под въпрос! Нека заедно обсъдим как ще защитим природата си и да създадем заедно мрежа от доброволци в различни краища на България.

На срещата ще ви покажем какво и защо правим, какви са резултатите или липсата на такива и от каква помощ се нуждаем. Идеята е най- вече да се запознаем, да обсъдим заедно идеите и да разберем с какво можете да се включите и какво мислите, че трябва да направим заедно оттук нататък. Унищожаването на околната среда може и да е глобален проблем, но ние имаме силата да се опитаме да го спрем поне в собствената си страна!

Строежи, сечи, замърсяване на въздуха и водата унищожават всеки ден кътче природа. Правителството, оказва се, също е фактор, чието присъствие е в ущърб на природата и нормалното й съществуване. За да можем да сигнализираме отговорните институции и да изискваме от тях адекватни действия по всеки конкретен случай на нарушение, ни трябват всеки път информация - описание, очевидец, снимки...хиляди формалности, които рядко водят до институционална реакция и следователно се нуждаят от нашия граждански контрол непрекъснато. И така всеки път – на десетки места, едновременно.

Нека всички заедно се погрижим за мащабно разпространение на информация и обединение на усилията на всички възможни групи, организации, движения и т.н., защото в природата няма бутон „undo“ и загубите са невъзвратими...

Ако имате идеи, неща за споделяне или просто интерес – елате на първата подобна среща – засега в София. Ние ще координираме желаещите от различни градове и организации да помагат като ви свържем помежду ви, ще се постараем заедно да разберем кой и с какво може да помага, ще направим малки работни групи и ще действаме, защото времето лети...

Организаторите сме от кампаниите/организациите : „За да остане природа в България!”, "Да Спасим Иракли“, „За Земята“, БДЗП, Cvs, Балкани и още други еко/зелени организации, с които ще се запознаете. Ако дойдете, на което се надяваме.

Време е ние, гражданите, да започнем ефективно да защитаваме природата си!

8 коментара:

Анонимен каза...

Ами то е много лесно.
Държавата изкупува по пазарни цени частната земя и я обевява за резерват.
В противен случай самооправството с чужда собственост противоречи с неприкосновеноста и прокламирана в Конституцията.

Smiling каза...

Невена, за повече гласност разрешавате ли да публикуваме поста Ви на Az-jenata.com?
Исках и разрешение да ви включим тук:
http://blogosfera.az-jenata.com/

Unknown каза...

Различен вариант, приет в повечето европейски държави - държавата налага определени изисквания върху собствениците на определени имоти. Ако тези изисквания ги ощетяват икономически, тя ги компенсира финансово. Типичен пример е мрежата "Натура 2000"

Unknown каза...

@smiling

Разбира се от само себе си :)

Анонимен каза...

Пример за какво е Натура 2000?
Ако изискванията на Натура-та пречат върху 1 декар да се изгради хотел,как ще "компенсира" държавата?
20-30 лева компенсация ли са за загубените ползи от строежа на хотел или бензиностанция?

Извинявай но написаното от тебе е обикновен популизъм.

Smiling каза...

Благодаря!
Ето и линк
http://az-jenata.com/index.php?page=article&aid=3562

Анонимен каза...

Anonymous, явно си разумен и компетентен човек с мнение - защо се криеш?
Аз поне знам, че Вени освен да приказва, също така действа - защото активно участва в коктейла с Мерцедесите...
Ти освен да обвиняваш в популизъм, какво направи по въпроса със защитаването на природата в България?
Или според теб частната собственост е по-важна, независимо какво се прави с нея...
Как така държавата да не може да има контрол върху това? След като може да има контрол върху природни богатства в частна собственост - като водни източници, ценни находища, защо да не може да има контрол върху уникално красиви места?
Или само материалното има значение - това от което могат да се направят мебели, да се продадат и да се изкарат пари ли?
И като гледам повечето измислени хотели в България, дето се навъдиха - как работят с необучен и нелюбезен персонал, собствениците не ги интересува какво става - дори и да си настроим бленуваните хотели - като нямаме природа и качествен персонал, скоро ще си останем само с бетона...
Много ми е интересно, защо упорито се криеш, но за сметка на това активно пишеш коментари зад удобството на анонимността?

Unknown каза...

@Anonymous 2

Можеш да прочетеш за митовете, умишлено създавани и поддържани около НАТУРА - 2000, вкл. и хотел не се забранява да построиш - НАТУРА 2000 - митовете за забраните

@anonimous 1
Нима сега не съществуват ограничения върху частната собственост? Например нормите за строежи в градовете, независимо, че се строи върху частна собственост и от частни собственици - етажност, отстояния, противопожарни изисквания, норми на ХЕИ и т.н. И изобшщо нормите при всякакви застроявяния, не само в градовете - много са, за да ги изброявам... А нормите в селското стопанство например за съдържаниена торове и пестициди? НСе можеш да напръскаш с ДДТ нивата илви градината си, макар че са ти частна собственост.