понеделник, 12 февруари 2007 г.

След Шакти, в луксозния ЦУМ-ски затвор идва черна пантера


Вероятно стреснат от реакцията на защитниците на тигърчето Шакти, затворено в аквариум в ЦУМ, за да забавлява посетителите, собственикът - пловдивският бизнесмен Георги Гергов, реши да дари Шакти на пловдивчани. Той е договорил с пловдивския кмет Иван Чомаков в местния зоопарк да бъде обособен специален кът за Шакти. Бизнесменът е готов заедно с общината да инвестира средства в ремонта на западналата зоологическа градина в Пловдив. На пръв поглед благородно решение, обаче ако се втренчим в подробностите, нещата вонят:

7 000 евро е платил Гергов на чешки зоопарк за тигърчето, което е почти седем пъти по-малко от парите, които общината ще даде за нейния нов дом, призна Чомаков. Парите за клетката на Шакти ще бъдат заделени от икономиите в бюджета на Пловдив за 2006 г.

Пловдивската община прави пореден царски жест към Гергов, като поема ангажимент да осигури комфортни условия за живот на тигрицата му. Пловдивският експертен съвет по устройство на територията преди дни гласува за изграждането на специална клетка от 300 кв.м. За целта вече е обявена обществена поръчка.

За изграждането на новата клетка ще бъдат платени 95 000 лв. По неофициална информация сумата ще дойде от 20-милионния бюджетен излишък на пловдивската община. Общо 137 000 лв. от него са предвидени за зоокъта край Гребната база. Засега не е ясно дали начинанието ще успее, тъй като в зоокъта нямат толкова свободно пространство, отколкото се нуждае Шакти.

В момента останалите живи животни в клетките изнемогват, тъй като парите от години не достигат. Състоянието на пловдивския зоопарк е ужасяващо и на този фон новият дом на Шакти ще изглежда като имението на Майкъл Джексън на фона на "Столипиново". В къта до Гребната база над една трета от клетките са празни. Обитателите им са измрели от старост или болести. Всички животни и птици страдат от ревматизъм заради влажността на въздуха от близостта до изкуственото езеро и река Марица. Сега гълъби, кокошки и плодящи се без задръжки кози са основните обитатели на зоологическата градина, където пловдивчани се събират повече, за да чоплят семки, отколкото да показват на децата си милионна част от гледания по "Аnimal Planet" свят на животните.

А за пълната алчност и безочие на Гергов свидетелства фактът, че в стъклената клетка в ЦУМ ще се настани малка черна пантера. Двамата Гергови-младши усилено търсят да купят в чужбина хищник, който да замести Шакти.

Очаква се скоро благодарният общински съвет да гласува решение, с което Пловдив официално ще се преименува на "Герговград". Така и без това започналото изкупуване на безценица на града от Гергов ще добие една особена завършеност. Чомаков флиртува със състудента на Румен Петков - Георги Гергов, защото са му обещали за гювечите към Гергов да го направят посланик след мандата му като кмет. Абе синьо-червена мафия, това са тези типове!

1 коментар:

Анонимен каза...

Няма нищо. Продължаваме да бойкотираме Гергов и ЦУМ-а му (а милия ни кмет го бойкотираме, откак се помня). До смърт.

Пука ни на бойлера, че им пукало на кофата.

К;)