вторник, 20 февруари 2007 г.

Абсурд е някой да гласува за Меджлиса и за български евродепутати


Пак ще препубликувам чужд текст (въпреки упреците срещу това)-от в."Дневник", защото усещам, че както в обществото, така и в блогосферата се завихря дискусия, която - меко казано - е далеч от компетентносттаи по такъв начин прави много възможно едно неразумно и даже вредно политически решение. А на обществото ни днес преди всичко е необходима разумна диескусия икато резултат от нея - разумно решение. Авторът на текста е последният, който може да бъде заподозрян в некомпетентност - проф.Михаил Константинов, доктор по математика и дългогодишен член и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК), един от водещите специалисти по изборно право у нас.

Михаил Константинов, бивш зам.-председател на ЦИК: Абсурд е някой да гласува за Меджлиса и за български евродепутати

Защо принципът за уседналост в закона за евродепутати предизвика толкова големи дебати, като на практика гласовете от Турция могат да осигурят на ДПС около половин мандат?

- Ще започна с парадоксално твърдение - ограничаването на правото на изселниците в Турция да гласуват на евроизборите е жест на добра воля и е услуга за тях. Защото избирателите в Турция не са истински избиратели. Там видяхме хора, които стоят пред секциите, не знаят български, което е тяхно задължение по конституция, и отиват да гласуват за номер 3. Не искам повече да виждам човешки същества в подобно положение. Още по-малко нашите сънародници в Турция, които бяха подлагани на огромни и гнусни унижения - карани като изборен добитък пред урните. Това е нещо, за което някой рано или късно трябва да понесе отговорност. Сега тези хора имат възможност да запазят достойнството си, като не гласуват на изборите за Европарламент и не бъдат мъкнати с автобусите да променят вота в България, което стана практика. Кърджали щеше да има кмет - етнически българин през 2003 г., ако не бяха дошли точно 100 автобуса от Турция с 6000 избиратели.

Вярно е, че очакваните гласове са за под един мандат. Но ДПС иска с този ход да внуши на партньорите си чувство за вина и да извлече още повече аванти от властта - искат да доизсекат българските гори и да добетонират земите от "Натура 2000". Това правят в момента турските фирми в България - това е най-гнусното престъпление към бъдещите поколения. А и те сериозно се опасяват, че ограничения за уседналост ще бъдат въведени и за местни избори. Искам да кажа на лидерите на ДПС: не се безпокойте, тези изисквания ще бъдат въведени. За изборите за местни органи ще има 6-месечен ценз за уседналост, защото това е европейската норма.

Как практически ще се изпълни условието за уседналост? Юристите в парламента не знаят по какъв начин ще се доказва, че три месеца преди вота някой е бил в страната или в ЕС.

- Най-малкото е да се поиска да се проверяват всички влезли в страната през последните 48 часа преди изборите, което може да бъде доказано с данните от КПП. Тези хора трябва да докажат с паспорта си, че през последните три месеца са живели в страната или в друга европейска държава.

В избирателната секция ще им проверяват паспортите?

- Ако трябва, ще ги гледат. Като се стовари един автобус пред избирателната секция, веднага трябва да им се проверят паспортите. Може да се поиска подписване на декларация, че отговарят на условието, като глобата да е 5000 лв., да не говорим, че има и затвор за неверни данни в декларация. В чужбина ще бъдат разкрити секции най-много в посолствата. Хората, които са изпратени на държавна работа, ще гласуват там.

Това ще се отнася до тези, които са на държавна служба, но какво става със студентите в чужбина?

- Кои студенти? Те не гласуват. Преди да си скубем косите и да викаме "Вай!", нека кажем ясно колко са българите в чужбина с право на глас. В момента те са малко над половин милион според ГРАО. От тях 50-60 хил. гласуват в Турция и 15-20 хил. - в целия останал свят. Това е гласуването. Стотиците хиляди българи в чужбина извън Турция просто не гласуват. В Чикаго гласуват едва няколкостотин души.

Добре, дори и да са само десет души, защо да им се отнемат права?

- Да погледнем конституцията, нека да видим кои точно права им се нарушават. Чух идиотски твърдения, че конституцията можела да се тълкува. Не, законите не се тълкуват, те се изпълняват. Готов съм да се хвана на бас, ако някой ми покаже текст от конституцията, който е нарушен. Включително и коментарторите манипулатори знаят това нещо и затова избягват точното прочитане на текстовете. Вижте какво пише в основния закон: "гражданите, навършили 18 години... имат право да избират държавни и местни органи." Европейският парламент (ЕП) е европейски орган - нито е държавен, нито е местен.

По-нататък е записано, че изборите за членове на ЕП се уреждат със закон. Просто и ясно - законът е този, който ще каже как се уреждат. Тук четат конституцията, както дяволът чете Евангелието. Конституционният съд просто не бива да допуска дело по този въпрос. Същото е, ако някой изпищи, че иска да си купи имот на Луната, а тук това "конституционно" право му се нарушава. Люксембург не е тоталитарна държава, а там има ценз за уседналост пет години. В седем от десетте новоприети държави има това изискване. То много лесно се контролира. Единственият проблем възниква например така - един гражданин е излязъл преди три месеца през Капитан Андреево, външна граница на Европейския съюз. Автоматично компютрите го чистят от списъците - води се напуснал. Той от Анкара е отишъл в Берлин - оттам у нас идва и иска да гласува. В списъка обаче го няма. Той тогава просто трябва да докаже правото си

Да, но ако отива в Гърция и оттам в Турция?

- Ще отиде в посолството да гласува и там ще му проверят паспорта. Ще напомня - няма система, която сто процента да излови всички, които искат да нарушат закона. Ако си поставите за цел да излъжете системата, може и да успеете. Но това ще са единици. Обикновеният български гражданин няма да си рискува свободата и парите, за да угоди на някого.

И вие ли очаквате ниска активност на изборите за европейски депутати?

- Ниската активност много бързо стана европейска. За последния избран през 2004 г. Европарламент средно за Европа активността е била 41 процента, за някои държави дори под 30 на сто. В Германия например гласуват масово, те нямат под 80 процента активност.

А как се отнасяте към идеята за задължително гласуване в България?

- Аз съм против тази идея, макар че тя веднага ще постави ДПС на място. Има го в две държави в ЕС - Белгия и Гърция. Но в Гърция има и друг забележителен механизъм, който може да се въведе и тук - те цял живот гласуват на едно и също място. Ако живеете на другия край на Гърция, се връщате на същото място да гласувате.

Има и други спорни моменти в закона. Води се дискусия и дали бюлетината да е интегрална.

- Това е най-доброто решение. Има три причини, които я правят универсално и най-добро средство за гласуване, където, разбира се, няма електронно гласуване. Там виждате, образно казано, целия пазар.

Съображението, че ще има много имена в листата, е тъпо. В лист формат А3 нормално се събират дори и повече от 10 листи. Ако е във форма на дипляна пък, може и 25-30 партии да се съберат. Има по света и по 2 метра и половина дипляна. Второто най-важно нещо е, че не се фалшифицира. "Индийската нишка" изчезва - бюлетината не се копира, има защита. Третата причина е, че цял свят гласува така - те да не са малоумни. Вярно е, че в някои страни не гласуват с обща бюлетина. В Словакия например е така, но там избирателят получава всички бюлетини в комплект, избира си една и връща останалите, което си е интегрална бюлетина, само че на парчета.

Друг проблем са т.нар. преференции, вписване на предпочитанията. Те ще затруднят ли броенето?

- Не. Съвсем малко ще се удължи времето за това. Сега в момента комисиите броят за около час-час и половина, а вече ще броят за два часа.

Не се ли обезсмисля обаче преференцията, след като водачите на листите остават недосегаеми ?

- Напротив, те могат да се "покътнат", но при малък праг. Депутатите ме попитаха и аз им казах съвсем честно, че в Италия няма праг и преференциите действат, а в Словакия сложиха праг от 10 на сто и преференциите практически не подействаха. Казах им, че над 10 процента праг убива преференцията, те сложиха 15 процента. Докато ДПС имаха дори нахалството да поискат 50. Апелирам прагът да се свали най-много на 5 на сто, защото в момента лъжем хората. Те уж ще имат право на преференция, но то няма да бъде зачетено.

Очаквате ли след напрежението в мнозинството около принципа за уседналост отлагане на изборите?

- Отлагане на изборите е равносилно на много тежък държавен катаклизъм. Вярно е, че те още не са насрочени, но вече има нагласа да са на 13 май. Ако бъдат отложени, това говори изключително лошо за страната. Избори не се отлагат, освен ако не друсне осма степен по Рихтер и не се сринат два града. Депутатите едва до 13 март с мъка ще приемат закона. А по-късно става безсмислено, тоест, ако в парламента се мотаят още седмица, наистина няма да могат вече технологично да произведат изборите.

А вето на президента или сезиране на КС няма ли да ги отложи?

- Президентът Първанов ще върти и суче, но няма да наложи вето. Освен това той е в много тежко положение, защото е избран с фалшиви турски гласове. Има протоколи от секции с по 2500 гласували от Турция. Такова гласуване, което е за по 18 сек. на човек, в природата няма. И всичките тези "гласове" бяха за Първанов. КС на какво основание ще приеме изобщо да разглежда случая? Освен това той може шест месеца да го разглежда, а изборите ще свършат, а това, че текст е даден на КС, не спира действието му и решението ще важи за след изборите.

Конституцията няма отношение към реда за вота - там се регулира гласуването за държавни и местни органи, не за Европарламента. По света, където се гласува без ограничения, няма двойно гражданство. Това нещо много мижитурски го забравят някои наши коментатори. В Германия много хубаво си гласуват, но там всеки турски гражданин има възможност, след като навърши 18 години, да реши дали е турски или германски гражданин. Ако стане турски, не гласува естествено за Бундестаг и за каквито и да било там изборни германски или европейски органи.

Трябва ли да се премахне и у нас двойното гражданство?

- Задължително трябва да се премахне. Решението на този казус е елементарно - 5-годишен гратисен период за всички с двойно, тройно (има и такива!) и т.н. гражданство, за да решат какво гражданство избират. Какво е основанието да гласуват за два, три или даже пет парламента? Знаете ли колко българи имат тройно и четворно гражданство? Ние говорим за двойно гражданство, но то всъщност е многократно. Що за абсурд е това - някой да гласува за валията на Одрин, за турския Меджлис, за българския парламент, за българския президент, за кмета на Кърджали и за български евродепутати? Че и в референдуми и в Турция и у нас? Защо нещо не чувам да изпищи някой от щатните радетели за права, че всъщност тези с двойното гражданство имат два пъти по-големи права от обикновения български гражданин?

5 коментара:

dzver каза...

Защо постоянно копи пействаш на хората нещата? На peio работите са с CC и можеш да го правиш, но на читателите с абонамент за 2-та фийда е досадно.

Yana каза...

Вени, точно този говори големи глупости. Логиката му е безобразна. Виж и го и как се изразява...

Unknown каза...

@dzver
Защото мишсля, че има обществено важвни теми, които е хубаво повече хора да научат, а традиционните маедии - вестници и телевизии, умишлено не го правят.


@yana
Кое според теб са глупости? Не твърдя, че според мен няма такива, но ми е интаресно кои ти оценяваш като такива 5и даоли съвпадат оценките ни.

Yana каза...

Виж го как суче като го питат за техническото изпълнение на закона. Не става ясно кой и къде ще доказва какво с паспорта си и най-вече колко ще струва и колко ще затрудни администрацията. Особено след като в ЕС си пътуваме с лична карта и не във всички държави слагат печати на паспорт.

Прав е, че не може да се гласува за турски парламент и след това за европейски. И аз подкрепям премахването на двойното гражданство.

Това за българските студенти, които не гласували е толкова популистко. Това, че някой не е гласувал, значи ли, че трябва да му отнемем правото? Сума ти народ в България не гласува, явно не щат да гласуват, дайте да ги махнем от списъците...

Това пък за Люксембург не е вярно въобще.

Въобще когато се отнемат права на една група хора, веднага се отваря място за дебат за същите права на друга група. Ако българите в чужбина не трябва да имат право на глас щото не се интересували какво става и не можели да преценят истинската ситуация, тогава този аргумент веднага може да бъде отнесен към дементирали пенсионери, хора с интелектуални затруднения, делюзия и т.б. диагнози.

Разбира се на този аргумент Константинов ще каже, че въобще не става дума за това, което е шмекеруване, лицемерно е.

Unknown каза...

@ Yana
Как ще се доказва е ясно - има граничеин контрол, който има единна информационна система. Колко ще струва на държавата, мисля, че не толкова, колкото тя харчи за безсмислени кампании като тази да гласуваме или тази против интелектуалното пиратство. Или за купчина други глупости, които не ме затруднявай да изреждам - щото са наистина купчина.

А администрацията не я жали - достатъчно добре я поднавам, включително и отвътре, та да знам, че 2/3 от хората в нея освен да си пипат ушите или да си бъркат в носа, друго не правят..

Не останах с впечатление, че Константинов е против студентите в ЕС да гласуват в евроизбори. Виж, тези в САЩ наистина няма никаква логика да гласуват в избори за европарламент. Щото не са граждани на ЕС.

Той не говори за българите в чужбина изобщо, а за българите извън ЕС - що иде реч за евроизбори.

А за местните избори е напълно прав относно студентите в чужбина, и не само за студентите. Ако не живееш в някой български град, как ще имаш понятие за проблемите му и ще съумееш да направиш рационален избор между различните кандидати?

Не знам как е в Люксембург, но ти явно знаеш и ще ми е полезно да ми кажеш.