четвъртък, 8 февруари 2007 г.

Петиция за намаление облагането на труда


Георги Ангелов и Светлана Костадинова, автори на Блога за икономика, са започнали онлайн петиция за намаление облагането на труда. Само за ден и половина са я подкрепили над 450 души, което е ясен индикатор за обществения интерес. Ще пусна пълния й текст, тъй като изложените аргументи и факти е полезно да станат достояние на повече хора:

"До: Сергей Станишев, министър-председател

Копие до:

Пламен Орешарски, министър на финансите

Симеон Сакскобургготски, лидер на НДСВ

Ахмед Доган, лидер на ДПС


Уважаеми господин Станишев,

Преди 10 години трите преки данъка – данък печалба, данък върху доходите и осигуровките – бяха на едно ниво, малко над 40%. Днес, благодарение на неколкократни намаления и на една смела стъпка на вашето правителство, данъкът върху печалбата вече е на сравнително ниското ниво от 10%. За съжаление, през последните години се обръщаше далеч по-малко внимание на намалението на облагането на труда с данък и осигуровки и поради това то остава значително по-високо.

Данъкът върху доходите в България има три ставки – 20%, 22% и 24% и е най-висок в региона. В Румъния има плосък данък върху доходите от 16%, в Сърбия данъкът също е плосък – 14%, в Македония ставката е плоска и е 12%, като през следващата година ще стане 10%. В Гърция ставките са по-високи, но необлагаемият минимум е около 1000 евро на месец.

Нещо повече, нивото на осигурителната тежест в България също е твърде високо. Осигуровките – дори след намалението от 6 пункта през 2006 година – остават на ниво от 36.7%, което ги прави най-високия данък в България. За сравнение, в Ирландия – икономическият тигър на Европа – осигуровките са между 8.5% и 16.75% в зависимост от дохода. С други думи, в България осигурителната тежест е между 2 и 5 пъти по-висока от Ирландия.

Според Евростат данъчно-осигурителната тежест върху работещите с ниски заплати в България е 36%. Облагането на по-високоплатените, предприемчивите и средната класа е още по-високо и достига до 45%. Толкова високо данъчно облагане се отразява силно негативно на икономиката, заетостта и доходите на работещите, а в резултат на това страда и събираемостта на приходите в държавния бюджет.

Всичко това показва, че намалението на данъчно-осигурителното бреме е наложително. Освен, че е наложително, обаче, то е и реално изпълнимо и възможно без съществени рискове за стабилността на бюджета.

Така например, както беше посочено по-горе, ставката на данъка върху печалбата беше намалена 4 пъти от над 40% до 10%. Въпреки голямото намаление, приходите от този данък като дял от брутния вътрешен продукт са намалели съвсем минимално. Същото се случи и с намалението на осигуровките през 2006 година – загубата на приходи за държавния бюджет беше значително по-малка отколкото се планираше, а в същото време заетостта нарасна значително, отбелязано бе и ускоряване на икономическото развитие, което от своя страна доведе до повече приходи в бюджета. Не на последно място, наличието на бюджетни излишъци през последните години е благоприятен фактор за намаление на данъчното бреме.

Без съмнение, както данъкът върху печалбата беше намален до 10% без никакви проблеми за държавния бюджет, така и данъкът върху доходите и осигуровките могат да бъдат намалени до същото ниско ниво. В резултат на по-ниското облагане на труда разполагаемите доходи на българските граждани ще се увеличат значително, ще нараснат стимулите за труд, предприемчивост, повишаване на образованието и откриване на работни места, а икономическият растеж ще се ускори.

Автори:

Георги Ангелов – старши икономист в Институт „Отворено общество”

Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика

(За да подкрепите петицията, попълнете името си в секцията за коментари по-долу; бихме се радвали ако споделите с какво се занимавате и защо подкрепяте петицията.

Ако сте против петицията или имате въпрос, кликнете тук и го напишете – ще ви отговорим до два дни.)"

За съжаление, съм скептична относно реакцията на адресатите. Може би повече ще ги стресне един постоянен протест на дакъплотцате, подобен на пенсионерския, койято се провежда всеки четвъртък пред парламента. Благодарение на този натиск, управниците вече клекнаха пред пенсионерските искания.

Няма коментари: