събота, 23 август 2008 г.

23 август 1939. Пактът Молотов-Рибентроп


Днес се навършват 69 години от сключването на Договора за ненападение между нацистка Германия и комунистическия СССР. Според тайния протокол към него в "сферата на съветско влияние" влизат Латвия, Литва, Естония, Финландия, част от Румъния (Бесарабия и Северна Буковина) и част от Полша (Западна Беларус и Западна Украйна).

Пактът Молотов-Рибентроп

С договора СССР развързва ръцете на Хитлер да нападне Полша (всъщност правилното е да се каже "подтиква го да нападне Полша") и политически обезпечава агресията си на запад към Европа:
1-17 септември 1939
СССР заграбва част от Полша (Западна Украина и Западна Беларус)

14 октомври 1939 - 13 март 1940
СССР започва агресивна война срещу Финландия, в резултат на която въпреки цялостния си неуспех успява да отхапе парче от Карелския полуостров

Юни 1940
СССР заграбва независимите държави Литва, Латвия и Естония

28 юни - 5 юли 1940
СССР заграбва Бесарабия и Северна Буковина от Румъни
На финала хищникът Сталин и хищникът Хитлер, поделили ли си "дружески" плячката, застават един до друг - един срещу друг.

3 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Този пакт е показателен за неадекватната съветска външна политика по онова време.Той улеснява събирането на разузнавателна информация от страна на Германия до момента на нападението над СССР.Да не говорим,че е долен по същество и по безочие може да се мери само със случилото се в Мюнхен,където западните държави подаряват Чехословакия на Хитлер.

По въпроса за Съветско-Финландската война,малко хора знаят,че освен страгическата причина да се отдалечи границата от Ленинград,войната е имала и чисто учебно-тренировъчна цел.В резултат на тази война например,съветската армия взема важното решение танковете да бъдат правени с вериги,а не с гуми,както се е очертавало да бъде.По-това време е минал близо половин век от появата на танка,като военна машина и една тотална война,в която е бил широко използван,но в СССР очевидно са си имали собствена гледна точка за развитието на този вид военна техника.
Казано най-общо,за СССР войната срещу Финландия е както Испанската война за Германия-полигон за тестване на техника и тактики.

Георги Грънчаров каза...

Вени, добре, че го спомена! Пактът е едно от най-коварните събития на миналия век, а малко хора осъзнават напълно какво означава той. Пактът разбива мита за "добрите" и "лошите", показвайки истинските лица на мустакатите чичковци - и двамата после се срамуват от този договор, но късно...

@Балтазар Иванович - не знам колко улеснява разузнавателната информация и колко ефективна е била тя, щом като геманците си нямат и представа от реалното количество съветски танкове в навечерието на 22 юни (а те са били над 5000)и щом като си мислят, че могат да им разпилеят целия въздушен флот още в първия ден...

Колкото до танковете, не съм сигурен в информацията, която посочваш. Съветските танкове са били замислени по-скоро с вериги, които е можело лесно да се откачат, така че да позволят по-бързото им придвижване по магистрали - в случай, че един ден тръгнат да "освобождават" цивилизована Европа.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Решението да бъде нападнат СССР е политическо,а не военно.Немското военно командване,както е логично да се предположи е било против война на два фронта.Не трябва да забравяме,че повечето генерали произхождат от пруската военна аристокрация и са професионални военни от времето преди появата на ГНСРП изобщо.От военна гледна точка войната е била обречена за Германия от самото начало.Във Франция немската армия си зарежда машините по бензиностанциите,докато напредва по хубавите френски пътища,а в СССр са газили в кал до колене и то само,когато са имали късмет.
Mисля,че трябва да се прави разлика между политическите и военните решения.В този случай политиката не е могла да реши каквито проблеми е имало пред нея и нещата поемат в известната ни вече посока.А когато става дума за хора със сериозни ментални отклонения,като Хитлер и Сталин нещата съвсем излизат от нормалната логика.